Počas Dňa pestrosti v Trenčíne si uctili obete spred Teplárne. Podujatie malo pokojný priebeh

Pietnu spomienku na dvoch zavraždených mladých ľudí pod názvom Deň pestrosti organizovala na Námestí študentov pri Gymnáziu Ľudovíta Štúra trenčianska radnica.

trenčín Deň pestrosti podporili študenti i verejnosť. Foto: Ľubomír Chochula

Na námestie postupne prichádzali tí, ktorí si chceli uctiť pamiatku Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha. Nielen gymnazisti, ale aj verejnosť postupne počas dňa zapaľovali sviečky a zapisovali sa do knihy.

Študenti Gymnázia Ľudovíta Štúra. Foto: Ľubomír Chochula

Pietne miesto nezostávalo opustené ani popoludní. „Som rád, že sa podujatie uskutočnilo, pretože je dôležité upozorniť ľudí na to, že akýkoľvek teroristický čin na akúkoľvek skupinu ľudí nemá miesto v demokratickej krajine. A že nezáleží na vierovyznaní, farbe pleti či sexuálnej orientácii,“ povedal redakcii študent gymnázia.

Foto: Ľubomír Chochula

Akciu prišiel podporiť aj študent Vysokej školy múzických umení Matej Mikloš. „Prišiel som sem preto, aby sa už neopakovala situácia, aká sa stala pred bratislavskou Teplárňou,“ poznamenal pre náš denník.

Medzi účastníkmi bola tiež učiteľka z Trenčianskych Teplíc Zuzana Bezáková, ktorá si praje, aby tolerancia, láskavosť, ľudskosť a súcit vyhrali nad nenávisťou.

Zuzana Bezáková vyjadrila svoj postoj. Foto: Ľubomír Chochula

Príležitosť vzdať úctu dvom zavraždeným mladým ľuďom si nenechal ujsť ani Vladimír z Trenčína. „Naschvál som si naplánoval trasu na bicykli a športový tréning tak, aby som nevynechal túto spomienkovú akciu. Chcem, aby sa spoločnosť vyvíjala zdravo, smerom k tolerancii, slobode a rešpektu. Politické tlaky ma od účasti neodradili. Práve naopak, lebo je potrebné ukázať svoj občiansky postoj,“ prezradil.

Pietne miesto na Námestí študentov. Foto: Ľubomír Chochula

Na akcii Deň pestrosti zabezpečovali verejný poriadok členovia Mestskej polície Trenčín. Podľa slov jej náčelníka Petra Sedláčka nedošlo počas trvania spomienky od 7:00 do 16:00 k jeho narušeniu a nevyskytol sa žiadny incident.

Transparent na podujatí. Foto: Ľubomír Chochula
Transparent na podujatí. Foto: Ľubomír Chochula

Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok