Soltész sa ospravedlnil za vtipkovanie o strieľaní novinárov. Hovorí o neuváženej hlúposti

predseda správnej rady a editor projektu Arpád Soltész Arpád Soltész. Foto: Dano Veselský/TASR

Novinár Arpád Soltész sa ospravedlnil za žartovanie o „vakcinovaní“ konzervatívnych novinárov zbraňami. Podľa vlastných slov dostatočne nevyhodnotil, že sa prihovára širokému publiku a mieru toho, čo si môže vo svojom postavení dovoliť. Zároveň ho mrzí, že svojim konaním pomohol tým, ktorí údajne podnecujú nenávisť na dennej báze. Investigatívnemu centru Jána Kuciaka ponúkol svoju rezignáciu na členstvo. To ju však odmietlo.

Zakladateľ Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICKJ) Arpád Soltész sa ospravedlnil za svoje vtipkovanie o strieľaní konzervatívnych novinárov. Respektíve, ako sám vraví, každému, kto jeho vklad do diskusie pod svojim nedávnym facebookovým príspevkom uvedeným spôsobom interpretoval.

Novinár na sociálnej sieti uznal, že forma komunikácie bola nešťastná, čo vraj absolútne nedocenil. Ako píše, vnímal iba jej obsah, čo si vo svojom postavení vraj zrejme nemôže dovoliť. „Už to budem vedieť a budem na to pamätať,“ skonštatoval

„Vážne som pochybil, keď som nevyhodnotil, že na svojom facebookovom profile sa prihováram pomerne širokému publiku, pričom je nemožné oddeliť, kedy som komentátor, kedy spisovateľ a kedy som to prosto len ja, medzi svojimi priateľmi, ktorých aj fyzicky poznám štvrť storočia,“ pokračoval.

V pomerne obsiahlom vysvetlení sa takisto priznal, že nikdy nemal dobrý vkus a často volí drsnú formu komunikácie. Obavy, že by mohol v budúcnosti voči niekomu použiť násilie, tituloval za nedôvodné. Svoju komunikáciu s ostatnými iba označil za diskusiu o zbraniach a strelive.

„Osobitne sa ospravedlňujem všetkým svojim kolegom, ktorých budú alternatívne médiá a radikáli v politike mlátiť po hlave tým, že jeden z nich chce ‚strieľať konzervatívnych novinárov‘. Nikdy ma neprestane mrzieť, že som svojou neuváženou hlúposťou dal zbraň do rúk práve tým, pre ktorých je podnecovanie nenávisti ich každodenným chlebom,“ uzavrel Soltész.

Soltész a vakcína plná ťažkých kovov

Pripomeňme, že na začiatku kauzy stál komentár investigatívneho novinára Štandardu Mateja Gašparoviča, v ktorom podrobne písal o tom, ako ICJK diskredituje konzervatívnych odporcov svojich sponzorov a „stiera rozdiel medzi analýzou a progresívnym komentárom“. Gašparovič pre centrum v minulosti sám pracoval.

Soltész zopár hodín na to článok zdieľal a so svojou komunitou žartoval na tému, že autora textu treba „vakcinovať,“ teda zastreliť. „Vakcína na terminálnu stupiditu existuje, vyrába sa s účinnou látkou od 5,56 až po 12,7 mm, ale žijeme v demokratickej spoločnosti, kde majú všetci právo vyjadriť svoj názor, akokoľvek dr*nutý, bez toho, aby bol zaočkovaný,“ otvoril vlákno diskutér, čomu Soltész uštedril lajk.

„12,7 mm? Tým vakcinujú slony?“ pýta sa ďalej Soltész. „To sa asi nenabíja do inzulínoviek s dvojpalcovou ihlou, vhodných na skryté nosenie, že?“ píše tiež v diskusii, v ktorej sa objavili aj fotografie zbraní či postava, ktorá pripomína Soltésza s odstreľovačkou.

V komentároch sa pritom nachádzalo viacero drsnejších poznámok od ďalších ľudí. Soltész tieto pasáže nevymazal, ale naopak, aktívne do nich vstupoval: „Fujha, čo si tak pamätám, táto vakcína je plná ťažkých kovov, hlavne olova“. Diskutérovi s komentárom o odstreľovačke odpovedal: „Spoľahlivé je to ako Sputnik“.

Soltészovu rezignáciu odmietli

Členská rada ICJK na margo Soltészovej komunikácie uviedla, že citlivo vníma akékoľvek útoky na novinárov a odsudzuje ich. Zároveň chce chrániť svoje dobré meno a dobré meno jej členov pred „neopodstatnými útokmi“.

„Arpád Soltész ponúkol členskej rade svoju rezignáciu na členstvo v ICJK, no členská rada to odmietla. Upozornila ho na dodržiavanie etického kódexu ICJK aj v súkromnej komunikácii, o ktorú v tomto prípade ide, kde však po analýze nenašla žiadne vyhrážky,“ napísalo centrum v utorok.


Ďalšie články