Prieskum: Najmenej spokojní sú študenti lekárskych odborov

Ministerstvo školstva vykonalo prieskum, Hodnoť.to, ktorého cieľom bolo mapovať názory a pohľady vysokoškolských študentov na výučbu a podmienky na ich vysokej škole.

Tlaèová konferencia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR k výsledkom testovania PISA 2022 Minister školstva Tomáš Drucker. Foto Novák/TASR

Z prieskumu vyplynulo, že najmenej spokojní sú študenti lekárskych odborov. Naopak, najvyššiu mieru spokojnosti mladých vykazuje univerzita v Žiline. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) hodnotí výsledky pomerne pozitívne.

„Ak naozaj chceme bojovať proti odlevu mozgov zo Slovenska, musíme mladých vypočuť,“ vyjadril sa v úvode tlačovej konferencie minister školstva.

Prieskum vnímam pozitívne, tvrdí Drucker

Realizovaný prieskum vníma minister pomerne pozitívne. Zapojilo sa doň 6 500 z celkového počtu 80-tisíc študentov na slovenských verejných školách denného štúdia prvého a druhého stupňa.

„Na žiadnej škole neprevláda nespokojnosť,“ zdôrazňuje Drucker s dôvetkom, že najslabšími časťami v slovenskom vysokom školstve sú podľa výsledkov a vnímania študentov tri skupiny.

Prvou oblasťou, ktorú vysokoškoláci hodnotia negatívne, je osobná podpora študentov počas štúdia. Kriticky vnímajú aj nedostatočné možnosti nadobúdania praktických zručností. Podľa ministra sa to výrazne prejavuje najmä na lekárskych fakultách, kde nevyhovujúce podmienky pre praktickú výučbu neumožňujú študentom dosiahnuť potrebnú spokojnosť ani dostatočný priestor na praktické vzdelávanie.

„Dlhodobo s tým má problém Bratislava,“ zdôrazňuje Drucker.

Študenti kritizujú nedostatok zahraničných rovesníkov na univerzitách

Treťou oblasťou, ktorá sa hodnotí kriticky, je internacionalizácia – študenti poukazujú na nedostatok zahraničných študentov. Táto téma zahŕňa aj možnosti, či študenti môžu vycestovať na stáže do zahraničia. Minister však zdôraznil, že v uplynulom roku, aj vďaka vedeniu štátneho tajomníka, došlo v tejto oblasti k výraznému pokroku.

„Podpísali sme nové zmluvy a spolupráce medzi fakultami a školami, ktoré sú zamerané na výmenu študentov,“ uviedol Drucker, pričom zdôraznil, že je veľkým podporovateľom kreditovej mobility – teda výmeny študentov na jeden alebo dva semestre.

„Nejde nám o to, aby študent odišiel na celé štúdium do zahraničia, ale aby sa mohol zúčastniť na výmennom pobyte na niekoľko semestrov,“ doplnil minister.

Drucker verí, že toto opatrenie je najlepším krokom k tomu, aby slovenskí študenti neodchádzali zo Slovenska natrvalo. Zároveň im výmenné pobyty, podľa jeho slov, umožnia načerpať nové podnety a skúsenosti zo zahraničia, ktoré môžu využiť po návrate.

Najvyššiu mieru spokojnosti vykazuje univerzita v Žiline

„Ak sa pozrieme na školy a univerzity všeobecne, môžeme povedať, že najvyššiu mieru spokojnosti vykazuje Žilinská univerzita,“ ozrejmil minister. Najnižšia spokojnosť je, naopak, zaznamenaná v lekárskych odboroch.

„Neznamená to, že naši lekári alebo absolventi nie sú kvalitní, aby nedošlo k zámene,“ zdôraznil člen agentúry vykonávajúcej prieskum. Tieto a ďalšie prieskumy medzi študentmi chce rezort vykonávať každý rok.

„Okrem toho plánujeme v najbližšom čase prieskum obdobnej spokojnosti zamestnancov o tom, ako sú spokojní s pripravenosťou absolventov a podobne,“ uzatvára Drucker.

(let)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok