Blanár zdôraznil nenahraditeľný význam OSN, Slovensko je podľa neho rešpektovaným členom

Minister zahraničných vecí vyzdvihol najmä medzinárodnú spoluprácu, dialóg, mierové rokovania a dodržiavanie medzinárodného práva a ochranu ľudských práv.

05_blanar_MZ Minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Foto: Matúš Zajac

Juraj Blanár (Smer) vyzdvihol tieto hodnoty ako hlavné piliere pre svetové spoločenstvo. Urobil tak pri príležitosti Dňa Organizácie Spojených národov (OSN), ktorý si svet pripomína 24. októbra.

„Slovensko je rešpektovaná členská krajina OSN a tieto zásady majú pre nás mimoriadny význam,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie, ktorý sa v septembri zúčastnil aj na 79. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

Od pondelka sa koná séria aktivít a podujatí s názvom „Týždeň OSN na Slovensku“ s cieľom zvýšiť povedomie o význame OSN s účasťou 250 študentov stredných a vysokých škôl.

Rezort diplomacie taktiež zrealizoval v spolupráci s Detským fondom OSN (UNICEF) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) diskusie na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, na Gymnáziu Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici, Strednej škole Novohradská v Bratislave a na Gymnáziu Dominika Tatarku v Poprade. Téme vzdelávania budú venované aj diskusné panely na Fóre partnerov Slovenskej komisie pre UNESCO.

Organizácia Spojených národov vznikla 24. októbra 1945 a v súčasnosti spája 193 členských krajín. Pri jej vzniku zohral kľúčovú úlohu aj slovenský diplomat Ján Papánek, ktorý bol spoluautorom Charty OSN a stal sa prvým zástupcom Československa pri OSN.

Slovenská republika sa stala členom OSN 19. januára 1993 ako 180. členský štát. V rokoch 2006 – 2007 bola nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN a o kreslo v 15-člennom orgáne OSN sa opätovne uchádza na obdobie rokov 2028 až 2029.

V rokoch 2010 – 2012 pôsobilo Slovensko ako člen Hospodárskej a sociálnej rady OSN a od 1. januára 2023 pôsobí v tomto medzinárodnom orgáne znovu na obdobie troch rokov.

Protokolárne najvyššiu pozíciu v rámci OSN – funkciu predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN – zastával v rokoch 2017 až 2018 vtedajší minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Stála misia SR pri OSN pôsobí v New Yorku, Ženeve a vo Viedni.

(tasr)


Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok