O mestské pozemky v Mlynčekoch pod Tatrami nemá nik záujem. Odpredaj schválili znovu

Mesto Poprad ide opäť predávať bývalý rekreačný areál Stanice mladých turistov v obci Mlynčeky. Do poslednej súťaže sa znovu nikto neprihlásil. Tentoraz samospráva nestanovila minimálnu kúpnu cenu. Naposledy chcela za areál vyše pol milióna eur.

Mlynčeky Bývala Stanica mladých turistov Mlynčeky. Foto: google maps

Celková výmera ponúkaného areálu je 8 829 štvorcových metrov. Znalkyňa ocenila hodnotu pozemkov a chatiek v roku 2023 na vyše 505 550 eur. Len do roku 2014 mesto vyhlásilo deväť obchodných súťaží na predaj komplexu.

Odvtedy sa uskutočnili ďalšie konkurzy. Všetky boli neúspešné, rovnako ako aj posledná súťaž vyhlásená 16. augusta. Do 29. septembra, keď bolo možné podávať súťažné návrhy, sa neprihlásil žiadny záujemca. Celý areál sa nachádza na úpätí Vysokých Tatier v okrese Kežmarok.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade na ostatnom zasadnutí vo štvrtok schválili vypísanie novej súťaže už bez minimálnej kúpnej ceny. Podmienkou je len zloženie zábezpeky vo výške 20-tisíc eur. Ponuky môžu uchádzači podávať do 13. decembra tohto roku.

Podľa platného územného plánu obce Mlynčeky, areál je určený na šport a rekreáciu. V súčasnosti tam nie je možné stavať rodinné domy. O celý komplex majú záujem aj Mlynčeky.

Starosta Tomáš Fudaly pred časom pre Štandard potvrdil, že pre obec sú pozemky atraktívne, nie však za položku, akú požadovalo mesto v poslednej súťaži. Podľa poslanca Františka Majerského nie je nemožné, že v budúcnosti sa môže zmeniť územný plán a vznikne tam eventualita výstavby domov.

„Nikto z nás to nevie vylúčiť,“ konštatoval Majerský. Tým, že nebude určená minimálna kúpna cena, predpokladá, že nejakí záujemcovia sa objavia.

Podľa primátora Antona Danka bol celý pozemok s budovami spustošený, už keď ho mesto prevzalo. Stanica mladých turistov tam skončila ešte v roku 2006. Odvtedy priestor chátra.

Proti predaju sa na zastupiteľstve postavila poslankyňa Helena Mezenská. „Ako je možné, že tento areál tak schátral? Ponechajme si ho. Najjednoduchšie je predať,“ reagovala Mezenská.

Poslankyňa sa obáva, že Mlynčeky dopadnú podobne ako mestská časť Kvetnica, kde mesto Poprad nevlastní žiadne pozemky. „Budeme nariekať aj nad Mlynčekami, že sme mali územie v rezerve, a my do budúcna nebudeme mať už nič,“ uviedla.

„Tento komplex je 18 rokov zatvorený. Nachádza sa v dezolátnom stave. Nie je možné tam nič investičné vybudovať. Nikto neinvestuje do škôl v prírode, letných táborov. To predstavuje obrovskú záťaž. Samosprávy sa boria s úplne inými problémami,“ povedal viceprimátor Ondrej Kafka. Momentálne náklady samosprávy na celý areál činia výdavky na daň z nehnuteľností a úhrady za kosenie.

Niektorí poslanci, vrátane primátora, vyjadrili presvedčenie, že za 50- či 100-tisíc eur pozemky mesto neodpredá. „Ja si myslím, že nikto to nepredá za 50-tisíc,“ konštatoval Danko.

Poslanec Jozef Košický prišiel s návrhom na dlhodobý prenájom celého priestoru v Mlynčekoch. Poslanec Slavomír Božoň navrhol rozparcelovať uvedené územie na menšie pozemky a tie ponúknuť na predaj. O týchto protinávrhoch sa nehlasovalo.

Naopak, v záverečnom hlasovaní sa poslanci rozhodli pre vyhlásenie ďalšej obchodnej súťaže už bez minimálnej ceny na odpredaj areálu. Konečné slovo v prípade úspešnej súťaže budú mať volení funkcionári mestského zastupiteľstva, ktorí budú schvaľovať predaj.


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok