Šaško buduje svoj tím. Predstavil prvú členku svojho zboru poradcov

Nový minister zdravotníctva Kamil Šaško rozširuje rady odborníkov, ktorí majú byť garanciou pozitívnych zmien. Prvou členkou je docentka Eliška Kubíková.

Kia Slovakia vyrobila pä miliónov áut, jubilejným modelom je Sportage Ministrovi zdravotníctva Kamilovi Šaškovi dali lekári tri podmienky. Foto: Daniel Stehlík / TASR

V pondelok absolvoval Šaško viacero zásadných stretnutí a rokovaní v Banskej Bystrici, ktorá je sídlom Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta. Prezradil, že sa od nástupu do svojej funkcie nezastavil a naďalej plánuje navštevovať zdravotnícke zariadenia naprieč Slovenskom.

Táto fakultná nemocnica podľa neho aktuálne prechádza významnou zmenou z pohľadu zdravotnej starostlivosti a pondelková návšteva ministra uistila v tom, že nateraz môže byť spokojný. „Spoločne s s podpredsedom vlády pre plán obnovy Petrom Kmecom sme videli, ako napreduje výstavba novej nemocnice realizovanej aj zo zdrojov z plánu obnovy,“ dodal Šaško.

Všetko ide podľa plánu

V kompletnej prevádzke by nová nemocnica mala byť do roku 2029. „Chcem všetkých ubezpečiť, že všetky termíny plnenia jednotlivých prác a míľniky sú v súlade s plánom,“ skonštatoval, pričom spomenul aj riadne dokončenie do konca decembra 2028 a to čiastkové do júna 2026.

„Pre mňa je absolútnou prioritou, aby bola výstavba novej nemocnice s kapacitou 771 lôžok ukončená do januára 2029. Dôraz kladieme na pacienta, jeho bezpečie, zdravie a pohodlie.“

Poďakoval riaditeľke nemocnice Miriam Lapunikovej, pod vedením ktorej pracuje projektový tím, a pripomenul, že vo výstavbe vidí skutočný pokrok. Nová nemocnica by mala mať 830 lôžok, 771 v nových budovách.

Budovy novej nemocnice budú podľa neho zodpovedať aktuálnym trendom zdravotnej starostlivosti.

Návštevu, ako aj prístup ministra ocenila aj riaditeľka nemocnice. Lapuniková doplnila, že robia všetko pre to, aby projekt zrealizovali v stanovených termínoch. „Výstavba pokračuje v zmysle plánu, so zhotoviteľom robíme všetko pre to, aby sa míľniky podarilo dosiahnuť,“ dodala.

Šaško prízvukoval, že významné investičné projekty a ich dokončenie v riadnych plánovaných termínoch sú pre neho prioritou, a viackrát zopakoval, že ich realizáciu bude monitorovať a kontrolovať na týždennej báze.

Do funkcie nastúpil ako ekonónom

Tlačová konferencia sa venovala aj druhej téme, ktorou je výber poradného tímu ministra. „Po nástupe do funkcie šéfa rezortu som deklaroval, že do vedenia prichádzam ako ekonóm, finančník,“ vysvetlil Šaško s dôvetkom, že chce predovšetkým monitorovať tok peňazí v systéme zdravotníctva.

Preto sa obklopí ľuďmi, osobnosťami, respektíve autoritami, ktorí majú byť garanciou, že plány a zmeny sa budú realizovať s dohľadom skutočných odborníkov. Prvou členkou zboru poradcov sa stala docentka a chirurgička Eliška Kubíková, ktorá je špecialistkou viac ako 30 rokov. Minister vyzdvihol jej odbornú aj akademickú prax, spomenul aj rad jej ocenení.

Bude novou poradkyňou pre vzdelávanie zdravotníckeho personálu. „Pani docentka Kubíková bude zodpovedať za oblasť vzdelávania zdravotníckeho personálu, od stredných zdravotníckych škôl až po univerzity. Som presvedčený, že práve investícia do kvalitného ľudského kapitálu je kľúčovým základom pre budúcnosť slovenského zdravotníctva,“ dodal Šaško.

Okrem toho prezradil, že v krátkom čase predstaví ďalších dvoch členov svojho tímu. Jedným z nich je špičkový finančný analytik, ktorý bude mať na starosti práve efektivitu zdrojov, druhý bude zodpovedať za oblasť strategického riadenia. „V krátkom čase plánujem predstaviť ďalších poradcov, ktorí prinesú odborné pohľady na zefektívnenie sektora a na riešenie oddlženia nemocníc,“ dodal minister.

Vyjadril tiež nádej, že lekári, ktorí uvažujú o podaní výpovedí, svoje rozhodnutie zvážia v záujme zachovania dostupnej zdravotnej starostlivosti a v prospech slovenského pacienta.

Šaško chce naďalej otvorene diskutovať so všetkými. Spomenul piatkové rokovanie s Lekárskym odborovým združením, pričom z doterajších rozhovorov podľa neho vyplynulo, že tok financií si vyžaduje systémové opatrenia a zmeny, vypichol napríklad oblasť liekovej politiky.

Sľúbil, že sa do budúcna sústredí na mobilizáciu nových zdrojov do rezortu. Zdravotníctvo má totiž najväčší investičný dlh, ktorý presahuje šesť miliárd eur. Okrem toho sa jasne hlási ku všetkým záväzkom a verí, že jeho nový tím bude zárukou, že zmeny dostanú reálne kontúry a jasný merateľný plán.


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok