Školy menia takmer 25 rokov staré normy stravovania, aby zlepšili výživu detí
Program Skutočne zdravá škola prináša školám a ich zriaďovateľom nielen zlepšenie stravovania, ale aj podporu zdravia detí, miestnej ekonomiky a ochrany životného prostredia. Každá škola na Slovensku - či už materská, základná, stredná, verejná alebo súkromná - sa môže do programu zapojiť bezplatne.
Organizátori programu nekontrolujú školské jedálne, ale povzbudzujú rodičov, aby sa zaujímali o stravovanie svojich detí. Program zároveň pomáha kuchárkam a učiteľom, a to prostredníctvom seminárov, workshopov a online kurzov zameraných na zdravé a udržateľné stravovanie.
Účasť v programe prináša školám nielen vyššiu prestíž, ale aj konkrétne výhody, ako obohatenie výučby o zážitkové metódy, zvýšenie atraktívnosti školy pre rodičov a možnosť financovania rôznych aktivít prostredníctvom podpory partnerov a európskych projektov.
V oblasti školského stravovania je potrebné zohľadniť nové poznatky a prístupy k výžive detí. „Niektoré existujúce normy sú už takmer 25 rokov staré, a preto veríme, že zjednodušenie a úprava ich počtu pomôže školám nájsť také, ktoré zodpovedajú najnovším poznatkom o výžive detí," uvádza organizácia Skutočne zdravá škola, ktorá rovnomenný program zastrešuje.
Školenia prebiehajú po celom Slovensku
Do programu je aktuálne zapojených 146 škôl. Najviac z nich sa nachádza v Bratislavskom kraji, a to 61. Nasledujú Trenčiansky a Žilinský kraj, každý so 16 školami, Trnavský so 14, Nitriansky, Banskobystrický a Prešovský po 9, Košický s 8 školami.
Pred začiatkom školského roka 2024/2025 sa uskutočnilo školenie pre 350 pracovníkov a pracovníčok školských jedální v Košiciach. Akciu zorganizovalo oddelenie školstva magistrátu mesta Košice v spolupráci s organizáciou Skutočne zdravá škola.
[link url =https://standard.sk/856767/drucker-chce-zvysovat-platy-podla-vysledkov-ziakov-odborari-nevylucuju-zdravotnicky-scenar]Školenie pre zamestnancov školských jedální bolo navrhnuté s cieľom podporiť zlepšenie stravovacích návykov detí a žiakov. Zameriavalo sa na tých, ktorí sa podieľajú na príprave a organizácii školského stravovania – od kuchárok a vedúcich stravovacích zariadení po učiteľov a rodičov.

„Do budúcnosti organizácia plánuje ďalšie vzdelávacie iniciatívy, napríklad školenie 21. februára 2025 na Základnej škole Važecká v Prešove. V ponuke sú aj praktické workshopy, kde šéfkuchár spolu s vedúcimi jedální pripraví recepty a ukáže, ako ich spraviť atraktívnejšími," uviedla pre redakciu Štandard zakladateľka, riaditeľka a odborná garantka programu Eva Blaho.
Školenia zlepšujú stravovacie návyky
Hlavným cieľom školení je postupne zavádzať zmeny, ktoré zaručia zdravšie a udržateľnejšie stravovanie.
„Cieľom nie je len splniť výživové požiadavky, ale aj rešpektovať detské chuťové preferencie a sledovať gastronomické trendy v Európe,“ hovorí zakladateľka programu.
Blaho vysvetlila, že ďalším rozmerom programu je spôsob zostavovania jedálnych lístkov, ktorý má postupne priblížiť ľuďom zdravšiu a udržateľnejšiu stravu.
„Naším cieľom je aj uplatňovanie zásad obehového hospodárstva pri nakladaní so surovinami s cieľom zabrániť plytvaniu potravinami," doplnila.
Eva Blaho zdôraznila, že jedným z hlavných cieľov je znížiť množstvo odpadu v školských jedálňach. Podľa nej neskonzumované jedlo neznamená len stratu výživovej hodnoty pre dieťa, ale aj stratu etickej hodnoty a finančných prostriedkov.
Tretí rozmer programu zahŕňa aktívne učenie, ktoré spočíva vo využívaní školského stravovania ako vzdelávacieho nástroja, čím sa zvyšuje potravinová gramotnosť detí.
„Školské stravovanie má obrovský potenciál zlepšiť zdravie komunity, a to len vtedy, ak ho budeme vnímať ako nástroj na podporu zdravia detí, ktorý si zaslúži investície,“ vysvetľuje Eva Blaho.
Zábavné a poučné workshopy
Súčasťou programu sú aj edukačné workshopy pre žiakov základných škôl, ktoré sa venujú téme jedla a výživy. Cena za workshop pre jednu triedu je 180 eur. Ak je počet žiakov vyšší ako 25, cena sa zvyšuje o 20 eur.
Pre mladších žiakov sú pripravené témy, kde sa učia o dôležitosti pestrosti ovocia a zeleniny, či aktivity, ktoré ich zábavnou formou upozorňujú na skryté cukry v jedle a nápojoch.
Starší žiaci sa môžu zapojiť do workshopov, kde sa učia kreatívne skladať vyvážené jedlá alebo kde skúmajú vplyv cukru na sústredenie a výkon.

Vylepšenia v jedálnych lístkoch
Do jedálnych lístkov školských jedální bolo zavedených viacero zmien, ktoré priniesli väčšiu flexibilitu a kvalitu pri výbere surovín.
„Ostali tri základné receptúry čajov – bylinkový, ovocný a čierny. Či už vedúca jedálne použije rakytníkový, malinový alebo lipový, je úplne na nej,“ vysvetľuje Eva Blaho zmeny, ktoré nahradili pôvodný čajovníkový, ovocný a detský čierny čaj bez kofeínu.
V rámci úprav sa znížilo množstvo cukru v nápojoch, zvýšila sa dávka masla na natieranie a umožnilo sa pridávať viac zeleniny do pokrmov, až do 40 percent.
„Sterilizované lečo nahradili čerstvé paradajky a paprika, sterilizované ovocie čerstvé kúsky, a špecifické koreninové zmesi nahradili čerstvé bylinky a zeleninové vňate,“ dodáva Blaho.
[link url =https://standard.sk/836415/v-triedach-a-v-skole-nam-zastal-cas-tvrdi-hlavna-skolska-inspektorka]Navyše sa vylúčili ochucovadlá a koncentráty, čím sa jedlá stali zdravšími a prirodzenejšie ochutenými. Zmeny sa dotkli aj porcií pre dospelých stravníkov, ktorým sa zvýšila hmotnosť porcie a množstvo mäsa.
„Vedúce jedální alebo kuchárky teraz môžu vytvoriť pokrmy podľa vlastného výberu, napríklad zeleninový šalát s olejovo-citrónovou zálievkou namiesto bežnej octovo-cukrovej,“ vysvetľujú odborníci.
Cieľom nie je zavedenie vegetariánstva či vegánstva
Cieľom programu nie je presadzovať konkrétny výživový smer, ale poskytnúť deťom možnosť voľby.
„Chceme, aby mali deti možnosť voľby a aby sa v školských jedálňach mohli spolu s ostatnými najesť aj tie deti, ktoré majú diéty a intolerancie. Máme na mysli najčastejšie žiadané: bezmliečnu, bezlepkovú, bezmäsitú diétu - a chceme, aby boli alternatívou k bežnej strave," objasňuje organizácia.
Do jedálnych lístkov pribudlo 125 nových receptúr, ktoré ponúkajú pestrosť a zdravé alternatívy. Medzi nimi sú najmä polievky bez zahusťovania múkou, nátierky, kaše na desiatu či olovrant pre materské školy, bezmäsité a múčne jedlá, pokrmy s tofu a jedlá z rybieho mäsa.
Medzi konkrétnymi receptami nájdeme napríklad nátierku z pečenej tekvice a jablka, krémovú mrkvovú polievku s červenou šošovicou, karfiolové karí či pohánkovú kašu s malinami a medom. Nechýbajú ani dezerty ako čučoriedkové muffiny, čokoládový koláč s hruškami alebo ryžová kaša s ovocím a čokoládou.

Je zdravé stravovanie finančne náročné?
Mnoho ľudí si môže myslieť, že zdravé stravovanie je finančne náročné, no odborníci z organizácie tvrdia, že tento pohľad je mylný.
„Tvrdenie, že zdravá strava je drahá, je zavádzajúce. Mnohí z nás si neuvedomujú, že nekvalitnou stravou si spôsobujeme zdravotné problémy, ktoré sa v konečnom dôsledku prejavia vo forme zvýšených výdavkov na liečbu,“ uvádza organizácia.
Odborníci z organizácie ďalej zdôrazňujú, že kvalitné potraviny môžu mať na prvý pohľad vyššiu cenu, ale na druhej strane prinášajú vyššiu hodnotu. Pri správnom zostavovaní jedálneho lístka zo sezónnych potravín sa dá dokonca ušetriť.
[link url =https://standard.sk/841324/ziaci-chybaju-coraz-viac-moze-za-to-novela-ospravedlneniek-tvrdi-skolska-inspekcia]Menej odpadu
Tvorivé dielne usporadúvané organizáciou Skutočne zdravá škola sú zamerané aj na to, ako recyklovať zvyšky v kuchyni a využiť suroviny, ktoré bežne považujeme za odpad.
„Môžeme napríklad využiť odrezky z mäsa či vňate zo zeleniny. Netreba tiež zabúdať na to, že kvalitné suroviny nie sú prázdne a lepšie nás zasýtia. Nepotrebujeme tým pádom zjesť také veľké množstvo ako sme pri bežných lacnejších jedlách z jednoduchých sacharidov zvyknutí,“ uzatvárajú odborníci.
Zdravé jedlo by malo byť pripravené z kvalitných, prirodzených a sezónnych surovín, ktoré pochádzajú od lokálnych výrobcov – od mrkvy a fazule až po farmársky steak.