Daň za sladené nápoje na Slovensku patrí k najvyšším v Európe. Ohroziť môže aj gastro

Zavedenie dane spôsobí výrazný nárast cien, ktorý môže dosiahnuť až 130 percent. Očakáva sa, že zdražovanie najviac zasiahne nízkopríjmové skupiny.

Ilustračné foto. Foto: profimedia.sk

Ilustračné foto. Foto: profimedia.sk

K téme dane zo sladených nápojov, ktorá sa uplatňuje na nealkoholické nápoje sladené cukrom alebo sladidlom bez ohľadu na množstvo cukru, sa pre Štandard vyjadrila výkonná riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd Lucia Morvai.

Uviedla, že základná sadzba dane je 0,15 eura na liter, pre energetické nápoje je zvýšená sadzba 0,30 eura na liter a pre sirupy a koncentráty až 1,05 eura na liter, čo podľa jej slov robí túto daň jednou z najvyšších v Európe.

„K cene, za ktorú predáva produkt výrobca, sa pripočíta 0,15 eura na liter daň, následne percentuálna marža obchodníka a ešte devätnásť percent DPH – reálne navýšenie je tak výraznejšie ako len nominálne pripočítanie dane k pultovej cene nápoja,“ vysvetlila Morvai.

Sladené nápoje zdražejú až o 97 percent

Podľa prepočtov riaditeľky by sýtený sladený nápoj s objemom dva litre mal zdražieť z 0,35 eura na 0,69 eura, čo znamená nárast o 97 percent. Bežný sirup by mal zdražieť z 1,20 eura na 2,10 eura, teda o 75 percent.

V dôsledku prijatej regulácie sa podľa odhadov očakáva extrémny nárast cien nealkoholických nápojov a tento nárast sa má pohybovať v rozpätí od 30 percent do 130 percent v závislosti od druhu tekutiny a veľkosti balenia.

Výrobcovia sladených nápojov vnímajú zvýšenie DPH na tieto produkty ako diskriminačné opatrenie, ktoré cieli výlučne na jednu kategóriu potravín.

„Zavedenie dane na sladené nápoje považujeme za diskriminačné opatrenie vybranej kategórie potravín, ktoré spôsobí ďalšie zvyšovanie cien výrobkov a negatívne zasiahne najviac ohrozené nízkopríjmové skupiny obyvateľstva,“ povedala Morvai.

Alkoholické nápoje budú daňovo zvýhodnené

Zdôraznila tiež, že alkoholické nápoje s nulovou alebo nižšou spotrebnou daňou budú daňovo zvýhodnené oproti sladeným nealkoholickým nápojom. Takýto stav podľa nej neposkytuje pozitívny signál z hľadiska podpory verejného zdravia.

„Zastávame názor, že ak by vláda chcela skutočne radikálne zakročiť voči nadmernému príjmu cukru, mala by hovoriť o dani na ďalšie potraviny a nápoje s obsahom pridaného cukru či sladidiel, a nie ísť cestou výnimiek. Inak je to len diskriminačný nástroj škodlivý pre podnikateľské prostredie aj pre samotného spotrebiteľa,“ objasnila Morvai.

K dôvodom zvýšenia dane za sladené nápoje sme oslovili aj Ministerstvo financií SR, ktoré však do uzávierky článku na naše otázky nereagovalo.

Cukrovú daň zažili aj v Chorvátsku

Pre Štandard sa vyjadrila aj hovorkyňa spoločnosti Kofola Jana Ptačinská Jirátová. Podľa jej slov ide o nepriamu spotrebnú daň, prostredníctvom ktorej chce vláda doplniť financie do štátneho rozpočtu.

Zdôraznila, že od januára 2025 bude na Slovensku platiť, že zatiaľ čo cukor v čokoláde, sušienkach a iných sladkých potravinách nebude predmetom tejto dane, v nápojoch vrátane ochutených minerálnych vôd už áno.

Ptačinská Jirátová taktiež označila novú daň za diskriminačné zdanenie jednej špecifickej kategórie potravín, ktoré podľa nej môže byť pre výrobcov likvidačné.

[link url =https://standard.sk/773616/pellegrini-podpisal-zdanenie-nealkoholickych-napojov-s-pridanym-cukrom]

Upozornila, že po zarátaní sladkej dane a DPH sa konečná cena pre spotrebiteľov ešte viac zvýši, čo v konkurenčnom prostredí slovenského trhu výrobcovia nedokážu pokryť zo svojich marží. Preto podľa nej nemajú inú možnosť, ako zvýšiť ceny svojich produktov.

„Skupina Kofola pôsobí nielen na Slovensku, ale aj v Chorvátsku, kde sme už zavedenie cukrovej dane zažili. Spotrebitelia si našli alternatívne zdroje cukru k nápojom a to sa podľa všetkého stane aj u nás,“ konštatovala. Podľa nej si tí, ktorí chcú konzumovať sladké, nájdu iný zdroj, napríklad v podobe sušienok či čokolád, ktorých sa daň z cukru nedotkne.

Vyššia DPH ohrozí aj gastro sektor

Okrem dane zo sladených nápojov budú prevádzky čeliť aj vyššej DPH na nealkoholické nápoje a minerálne vody v gastro sektore. „Nealkoholické nápoje tvoria približne jednu štvrtinu tržieb,“ uviedla Morvai.

Nárast DPH zo súčasných desať na devätnásť percent podľa nej spôsobí extrémny rast cien pre spotrebiteľov. Predpokladá, že len v dôsledku zvýšenia DPH dôjde v gastre k nárastu cien pre spotrebiteľov o jedenásť až dvadsať percent, čo de facto zmaže výhody zníženej DPH na jedlo.

„Možný výpadok tržieb gastro prevádzok v dôsledku vyššej DPH na nealko nápoje odhadujeme až na tridsať miliónov eur ročne,“ ozrejmila Morvai. Tento krok môže mať negatívny dopad na udržateľnosť niektorých prevádzok a spôsobiť zvýšenie cien pre zákazníkov.

Ceny nápojov stúpnu aj o 50 centov

K doplneniu informácií o dopadoch zvyšovania DPH na ceny nealkoholických nápojov v Košiciach redakcii poskytli svoje názory aj niektoré miestne prevádzky. Majiteľ jednej z kaviarní na Hlavnej ulici uviedol, že od začiatku roka ceny nezvýšil a ani to nemá v pláne.

Na druhej strane, majiteľka gastro prevádzky v Košiciach poznamenala, že ceny zvýšili už od predošlého víkendu. Na otázku, či zvyšovanie súvisí so zavedením dane na sladené nápoje, odpovedala, že tento krok je nevyhnutný z dôvodu nielen vyššej dane, ale aj rastúcich prevádzkových nákladov.

[link url =https://standard.sk/764367/poslanci-schvalili-drahsie-sladene-napoje-a-elektronicke-cigarety-od-buduceho-roka]

„Zvýšenie cien sa dotkne širokého spektra produktov. Suma sladených nápojov vzrastie v priemere o 40 až 50 centov. Pred zvýšením cien stál 0,33 l nápoj približne 2,30 eura. Okrem toho neobíde zdražovanie ani jedlá a alkoholické nápoje, ktoré pôjdu hore v dôsledku rastúcich nákladov na prevádzku," objasnila majiteľka.

Reakcie na rast cien nápojov

V obchodných reťazcoch, ktoré sme oslovili, sme sa stretli s podobnými reakciami na nárast cien. V menšom obchode s potravinami odhadla jedna z predavačiek, že sumy za nápoje od začiatku roka vzrástli približne o dvadsať až tridsať centov. Poukazuje na to, že vo väčších obchodných reťazcoch je možné viaceré výrobky kúpiť v akcii za lepšie ceny. Napriek tomu momentálne hodnotí ceny ako relatívne vysoké.

V druhom väčšom reťazci sme oslovili ďalšiu zo zamestnankýň, ktorá potvrdila, že sumy stúpli, ale nevedela uviesť presné rozmedzie tohto nárastu. Pri návšteve sme si všimli, že v reťazci bola širšia ponuka sladených nápojov, ktoré sa predávali v akcii za výhodnejšie ceny ako v menších obchodoch.

Názor na túto zmenu nám poskytol aj jeden zo zákazníkov Jozef, ktorý uviedol, že sladké nápoje pije takmer každý deň, pretože čistá voda mu nechutí. Zvýšenie cien si všimol ihneď, keďže tieto položky nakupuje pravidelne. Podľa jeho slov je nárast výrazný, a preto začína zvažovať, či neprejde na inú alternatívu.

Vplyv sladených nápojov na zdravie človeka

Nutričná terapeutka Zuzana Bakaľarová Štandardu vysvetlila, že správna výživa je základným prvkom prevencie proti rôznym ochoreniam a sladené nápoje do nej rozhodne nepatria. „Obsahujú látky, ktoré nášmu zdraviu neprospievajú, a ich dlhodobá konzumácia môže mať následky.“

Pridaný cukor v týchto nápojoch zvyšuje množstvo podkožného a viscerálneho tuku, čo vedie k nadváhe, obezite a metabolickým ochoreniam, ako sú cukrovka, vysoký cholesterol či hypertenzia. Okrem toho odbúrava vápnik, čím prispieva k zvýšenému poškodeniu zubov.

[link url =https://standard.sk/871477/mesta-a-obce-sa-vyludnuju-samospravy-ohrozuje-nizsi-prijem-z-podielovych-dani]

Vysoký príjem cukru môže prispieť aj k úzkostiam a depresiám. „Glukózovo-fruktózový sirup tiež narúša črevný mikrobióm a oslabuje imunitu,“ upozorňuje Bakaľarová. K ďalším nebezpečným zložkám patrí kyselina fosforečná v kolových nápojoch, ktorá oslabuje kosti a zvyšuje riziko osteoporózy, a kofeín, ktorý spôsobuje nespavosť, nervozitu a nepravidelnú činnosť srdca.

Dlhodobé užívanie týchto nápojov môže mať teda vážne následky na fyzické aj psychické zdravie. Bakaľarová zdôrazňuje, že voľba je v rukách každého z nás: „Ak chceme chrániť svoje zdravie, je nevyhnutné tieto nápoje obmedziť alebo ich úplne vyradiť zo stravy.“

Edukácia namiesto zákazov

Nutričná poradkyňa verí, že zavedenie dane na sladené nápoje by mohlo mať určitý pozitívny efekt, no zároveň upozorňuje na obmedzenia takéhoto opatrenia. „Veľa ľudí si ich kúpi lacnejšie v zahraničí alebo argumentujú, že ich kupujú len pre návštevy. Ale ak by tá daň priniesla svoj účinok, bolo by to fajn, pretože cukor má zlý vplyv na zdravie,“ tvrdí.

Zároveň však zdôrazňuje, že dôležitým krokom je edukácia. „Často sa hovorí, že zakázané ovocie chutí najviac. Ani svojim klientom v praxi nič vyslovene nezakazujem – skôr ukazujem na výhody a nevýhody. Keď človek niečo pochopí, má väčšiu motiváciu zmeniť návyky,“ vysvetľuje.

Podobne pristupuje aj k deťom: „Dôležité je hovoriť o negatívnych účinkoch cukru a sústrediť sa na vzdelávanie v školách aj v rodinách. To má podľa mňa väčší prínos ako samotné obmedzenia.“

Bakaľarová zároveň upozorňuje, že dlhodobá zmena môže prísť len vtedy, ak sa zameriame na vzdelávanie a osvetu, ktoré môžu pomôcť predchádzať zdravotným problémom spojenými so sladenými nápojmi.