Čína hľadá vinníka, koronavírus vraj mohol prísť aj z Česka

zamestnanci fabriky s ochrannými rúškami rady testovanie ve¾ká fabrika Wu-chan Plošné testovanie v Číne. Foto: TASR/AP

Mohol mať koronavírus pôvod v inej krajine než Čína? Myslia si to viaceré čínske médiá, ktoré sa spolu s čínskymi úradníkmi a vedcami snažia nájsť možný zdroj vírusu mimo Ríše stredu. Medzi potenciálne krajiny pôvodu vraj má patriť India, Česko či Srbsko. Podľa viacerých odborníkov je to však len snaha zachrániť reputáciu krajiny.  

V Číne začína rásť snaha štátnych médií nájsť nového vinníka za vznik koronavírusu. Ako informuje britský denník Guardian, štátne noviny People’s Daily uviedli, že podľa dostupných dôkazov sa vírus nerozšíril do sveta z čínskeho mesta Wu-chan.

Opierajú sa najmä o správy o objavených stopách infekcie na mrazených potravinách, ktoré boli dopravené do Číny zo zahraničia. Čínski vedci preto tvrdia, že vírus bol síce prvýkrát v Číne zaznamenaný, no presun zo zvierat na človeka sa mal udiať niekde inde.

Rovnakú tézu potvrdil aj bývalý hlavný epidemiológ Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Ceng Kuang. „Wu-chan bol prvým miestom, kde bol vírus detegovaný, ale nie je to miesto, kde vznikol,“ uviedol Kuang. Podobný názor zdieľa aj tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

„Sledovanie pôvodu vírusu je prebiehajúci proces, ktorý sa môže týkať viacero krajín a regiónov,“ uviedol hovorca čínskeho rezortu zahraničných vecí Čao Li-ťien. Čínski vedci medzitým vydali aj analýzu, v ktorej menujú možné krajiny pôvodu nového koronavírusu.

Zodpovednosť za pandémiu

Prechod vírusu zo zvierat na človeka sa podľa nich mohol udiať v Indii, Bangladéši alebo v Spojených štátoch, ale aj v Česku, Srbsku, Rusku či v Grécku. Tvrdenia o mimočínskom zdroji vírusu sa však nezdajú výskumníkom zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) alebo vedcom zo Západu.

„Čo vyzerá isté je, že prvý zaznamenaný prípad nákazy bol v Číne. Je teda pravdepodobné, že vírus vznikol v Číne,“ uviedol profesor Jonathan Stoye, virológ z inštitútu v Londýne. Nie je však úplne prekvapivé, že sa Čína snaží skúmať pôvod vírusu – v stávke je jej medzinárodná reputácia.

Pre pandémiu koronavírusu utrpel vo svete obraz Číny. Tá sa v poslednom čase sústredila na ponuku pomoci vo svete či propagáciu vakcín proti ochoreniu COVID-19. Napriek tomu je však svetová nálada v mnohých krajinách naklonená proti Pekingu.

„Čína sa stále vyrovnáva s faktom, že je vydaná na zodpovednosť za ‚prvotný hriech‘ vzniku pandémie,“ hovorí odborník na Čínu z amerického think tanku German Marshall Fund Andrew Small, podľa ktorého mala pandémia katastrofický dosah na čínsku reputáciu v zahraničí.


Ďalšie články