Predstaviteľom komunistického režimu sa definitívne znížia dôchodky, rozhodli poslanci

služobný preukaz Prísne tajné ! dejiny štátna bezpeènos Služobný preukaz policajta z komunistického režimu. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Príslušníci represívneho štátneho aparátu za minulého režimu prídu o časť výsluhových dôchodkov. V stredu o tom rozhodli poslanci parlamentu. Navrhovatelia právnej úpravy uvádzali, že z ich strany nejde o akt pomsty, ale cieľom je nastolenie spravodlivosti. Premiér Eduard Heger v tejto súvislosti uviedol, že krivdy histórie si nemôžeme len pamätať, ale musíme ich aj naprávať.

Národná rada SR dnes suverénne v prvom čítaní schválila návrh zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu. Do dôchodku sa týmto osobám nebude zarátavať obdobie rokov, v ktorom pracovali pre totalitný režim a jeho represívny aparát.

Za návrh hlasovalo 79 poslancov, proti bolo 31, zdržalo sa ich 15 a nehlasovalo nula. V pléne bolo celkovo prítomných 115 zákonodarcov. Proti boli najmä poslanci opozičného Smeru a ĽSNS. Zákon má nadobudnúť účinnosť 5. augusta 2021.

V ÚPN sa zrejme zapotia

Legislatívnu zmenu, o ktorú sa v minulosti viackrát neúspešne snažili ponovembroví politici, tentoraz navrhovali zákonodarcovia naprieč celým koaličným spektrom. Jeho hlavnou predkladateľkou však bola poslankyňa OĽaNO Anna Adrejuvová.

Politička ešte na sklonku apríla v rozhovore pre Štandard uviedla, že počet ľudí, ktorých sa táto zmena dotkne, odhaduje na zhruba sedemtisíc. „Zákon nedopadá na všetkých príslušníkov armády a polície, ale len na tých, ktorí slúžili režimu predovšetkým v spravodajských zložkách, respektíve tieto zložky riadili,“ povedala. Nevylúčila takisto, že si v budúcnosti posvietia aj na komunistických prokurátorov a sudcov.

Pôvodne sa rátalo s tým, že odobratie výsluhových penzií bude plošné a vo výške 50 percent. Prevážil však mechanizmus individuálneho posúdenia. Všetky potrebné materiály o minulosti eštebákov bude v prípade schválenia zhromažďovať Ústav pamäti národa (ÚPN), čo si môže vyžiadať posilnenie jeho personálnych kapacít.  

Andrejuvová bola v nedávnej minulosti aktívna aj na strane obetí totality, keď docielila zvýšenie príspevku pre veteránov protikomunistického odboja z 5 na 10 eur za každý mesiac uväznenia. Suma sa rovnako zvyšuje aj pre siroty veteránov.

Nejde vraj o pomstu, ale o spravodlivosť

Poslanci v dôvodovej správe k návrhu zákona argumentovali tvrdením, že vyvodenie zodpovednosti voči predstaviteľom minulého režimu, ktorí dodnes požívali nadpriemerné výhody, sa po roku 1989 obmedzilo iba na symbolickú mieru.

„Zákon má zároveň slúžiť aj ako varovanie do budúcnosti, že porušenia základných ľudských práv a slobôd zo strany akéhokoľvek režimu nebudú tolerované, a osoby, ktoré taký režim podporujú, nebudú za svoju službu v prospech neho žiadnym spôsobom privilegované,“ písalo sa v dôvodovej správe.

Kompetentní jedným dychom dodali, že účelom zákona nie je žiaden akt pomsty voči zasiahnutým osobám, ale cieľom je nastolenie základnej spoločenskej spravodlivosti na Slovensku.

Ich iniciatíva sa odvolávala na to, že podobné ustanovenia už prijali iné európske štáty, ako sú Česko, Poľsko, Lotyšsko či Estónsko, a že pri nich nezistili rozpor s národným ani európskym právom.

Blaha hovoril o útoku na seniorov

Jedným z najaktívnejších odporcov zmien bol poslanec opozičného Smeru Ľuboš Blaha. Ten v minulosti vládnych poslancov obviňoval z „ďalšieho útoku na seniorov“ a nechal sa počuť, že z ich strany ide o „prejav nenávisti voči staršej generácii“.

„Matovič sa rozhodol, že spolu s poslankyňou Andrejuvovou zoberú všetkým ľuďom, čo počas bývalého režimu pracovali v polícii, armáde či iných bezpečnostných zložkách ich dôchodky,“ uviedol pred niekoľkými týždňami s tým, že ide o „primitívny antikomunizmus“.

Heger: Zákon chce napraviť otrasný kontrast

Krivdy histórie si nemôžeme len pamätať, musíme ich aj naprávať. V súvislosti s prijatým návrhom zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom bývalého komunistického režimu to v stredu po rokovaní vlády povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

Premiér pripomenul, že zákon chce napraviť „otrasný kontrast“, založený na tom, že zatiaľčo politicky perzekvovaní z dôchodkov živoria, tí, ktorí sa o  perzekúcie starali, majú dôchodky nadpriemerné. „Aj preto prišiel tento zákon,“ vysvetľoval Heger.

Verí, že legislatíva neprinesie len spravodlivosť, ale aj stanovisko do budúcnosti. „Jasný signál, že v SR sa nebudú porušovať ľudské a občianske práva,“ zdôraznil.


Ďalšie články