Stravné od apríla opäť poskočí. Viac naň získajú aj živnostníci, ktorí si neuplatňujú paušál

Ako zamestnanec máte nárok na zabezpečenie stravovania od zamestnávateľa. Ten si túto povinnosť môže splniť viacerými spôsobmi. Od apríla výška príspevku porastie, pričom zákon presne stanovuje, kedy je splnená podmienka na to, aby sa sumy zvýšili.

Zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť stravovanie zamestnancom. Ilustračná foto: Josep Suria / Westend61 / Profimedia

Zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť stravovanie zamestnancom. Ilustračná foto: Josep Suria / Westend61 / Profimedia

Pokiaľ patríte k tým, ktorí priamo na pracovisku nemajú možnosť stravovania, zamestnávateľ vám ho musí zabezpečiť tiež, ideálne v blízkosti pracoviska. Nárok totiž vzniká každému zamestnancovi, ktorý v rámci zmeny pracuje viac ako štyri hodiny.

Niektoré firmy môžu dokonca poskytnúť aj jedlo naviac, a to v prípade viac ako 11-hodinovej zmeny. Nemusia však, keďže zákon im to neprikazuje.

No a v troch prípadoch – ak vás vyšle na pracovnú cestu (s výnimkou tých, ktorí na svojom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny), respektíve vám poskytuje finančný príspevok na stravovanie alebo ste vo výkone vo verejnom záujme v zahraničí – povinnosť zabezpečiť stravovanie na pracovisku alebo v blízkosti zamestnávateľ nemá.

Formy zabezpečovania stravovania sú viaceré

Vlastné zariadenie zamestnávateľa

Prvým spôsobom, po ktorom niektoré firmy môžu siahnuť, ak im to ich prevádzkovanie umožňuje, je zabezpečiť vlastné stravovacie zariadenie. Spravidla ide o jedno teplé jedlo a vhodný nápoj denne.

Ak spoločnosť nemá na to určené vlastné zariadenie, môže vám stravu zabezpečiť aj u iného zamestnávateľa, respektíve u firmy, ktorá má oprávnenie stravovacie služby poskytnúť.

Finančný príspevok

Možnosti niektorých spoločností môžu byť limitované, preto aby mohli svojim pracovníkom zabezpečiť stravovanie, urobia to formou finančného príspevku. Existujú okolnosti, keď zákon z možnosti urobí povinnosť pre zamestnávateľa tento príspevok poskytnúť.

Ide o situácie, keď podmienky výkonu práce na pracovisku vylučujú povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť stravovanie, respektíve ho firma nemôže zabezpečiť. Môže však ísť aj o dôvody na strane zamestnanca, ako sú napríklad špecifické zdravotné problémy, pre ktoré mu zamestnávateľom poskytované možnosti nestačia.

Finančný príspevok je vhodný aj pre tých, ktorí pracujú z domu alebo vykonávajú teleprácu.

Gastrolístok

Asi najrozšírenejší spôsob, akým si firmy splnia povinnosť stravu zabezpečiť, je zabezpečenie stravovacích poukážok, známych aj ako gastrolístky.

Zamestnávateľ má teda, až na spomínané výnimky, možnosť si zvoliť z troch foriem. Keď nejde o jeho vlastné zariadenie, respektíve povinné prípady finančného príspevku, musí dať zamestnancovi na výber.

Ten sa musí starostlivo rozhodnúť, či si zvolí gastrolístky, alebo spomínaný príspevok, pretože jeho rozhodnutie následne platí 12 mesiacov.

Najmenej 55 percent ceny jedla

Zákonník práce neupravuje len formy, akými má firma jedlo zabezpečiť, ale aj výšku prispievania. Ide o najmenej 55 percent ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste trvajúcej päť až 12 hodín.

Hodnotu určuje oznámením rezort práce a od 1. apríla 2025 je stanovená na 8,80 eura. Z toho vyplýva, že zamestnávateľ je povinný na stravu prispieť do výšky 4,84 eura za každé jedlo – spomínaných 55 percent.

Tuzemským pracovným cestám prináležia konkrétne sumy za stravné podľa časových pásiem.

5 až 12 hodín8,80 euranad 12 až 18 hodín13,10 euranad 18 hodín19,50 eura
Zdroj: vlastné spracovanie

Hodnota gastrolístka, spravidla v elektronickej podobe, predstavuje 75 percent stravného poskytovaného v prvom pásme. Jeho minimálna hodnota teda bude od nasledujúceho kalendárneho mesiaca 6,60 eura.

Z tejto sumy sa odvíja aj výška finančného príspevku na stravovanie. Ide o najmenej 55 percent minimálnej hodnoty stravovacej poukážky, čiže 3,63 eura, najviac však 55 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní päť až 12 hodín.

Štandard sa stravnému venoval pri poslednej zmene. Základné stravné pri tuzemskej pracovnej ceste odvtedy poskočilo o 50 a stravovacia poukážka o 37 centov. Zmenili sa tiež minimálne hodnoty príspevku od zamestnávateľa na gastrolístok či finančný príspevok, pričom maximálna hodnota zákonného príspevku na stravovanie stúpla o 27 centov na 4,84 eura.

O tom, aké konkrétne podmienky poskytovania stravovania prináležia zamestnancom počas dovoleniek či prekážok v práci, respektíve ďalšie benefity nad rámec zákona, môže zamestnávateľ rokovať s odbormi.

Na stravné majú nárok aj niektorí podnikatelia

Čo sa týka samostatne zárobkovo činných osôb, aj u nich zákon berie do úvahy náklady spojené so stravovaním. Do výdavkov si stravné dajú však len tí, ktorí si neuplatňujú paušál. Výhodou je, že to nie je potrebné dokladovať účtenkami z reštaurácií či obchodov, prípadne faktúrami za nákup jedla alebo gastrolístkov.

V daňových výdavkoch si živnostník môže uplatniť za každý odpracovaný deň sumu vo výške 55 percent z hodnoty stravného pre pracovnú cestu v trvaní päť až 12 hodín. Pozor, môže to urobiť len za dni, v ktorých mu nie je poskytované stravné ako zamestnancovi, nie je mu priznané stravné na pracovnej ceste zamestnanca alebo SZČO a nejde ani o výdavok na stravu poskytnutý ako nepeňažné plnenie držiteľom poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti.

Od 1. apríla si teda môžu uznať ako výdavok v súvislosti so stravovaním sumu 4,84 eura za odpracovaný deň. Suma stúpla o 27 centov.

V súvislosti so zmenami ešte upozorňujeme, že stravovanie je zamestnávateľ povinný zabezpečiť zamestnancom vopred. Gastrolístky (aj tie v elektronickej podobe) vo vyššej hodnote by ste mali dostať ešte pred 1. aprílom 2025.

To isté sa týka aj finančných príspevkov na stravovanie. Ako zamestnanci máte nové sumy dostať najneskôr v posledný marcový deň.