Anketa o Orbánovom zákone. Na Slovensku by podobný neprešiel, ale Maďarov väčšina nekritizuje

208135941_10159378894731093_961527539612499417_n (1) Foto: Orbán/FB

Maďarsko opäť čelí tvrdej ideologickej kritike Európskej únie pre svoj zákon. Čo si o ňom myslia slovenskí poslanci? Podporili by podobný zákon na Slovensku? Zisťovali sme názory v koalícii aj opozícii.

Maďarský zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý 23. júna podpísal prezident János Áder, spustil kritiku zo strany členských štátov EÚ, ktoré nad ním vyjadrili „vážne znepokojenie”. Vyhlásenie podpísalo 13 členských štátov: Belgicko, Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Španielsko, Fínsko, Švédsko, Írsko, Dánsko, Holandsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko.

Holandský premiér Mark Rutte k tomu nadôvažok vyhlásil, že Maďarsko by podľa neho už viac nemalo patriť do Európskej únie. Podľa signatárov vyhlásenia zákon prijatý v Maďarsku diskriminuje komunitu LGBTI a porušuje právo na slobodu prejavu pod zámienkou ochrany detí. Kameňom úrazu je pozmeňovací návrh poslancov Orbánovho Fideszu.

Na jeho základe mladí ľudia do 18 rokov nemajú byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany podporuje zmenu pohlavia či homosexualitu. To sa týka aj reklám.

Stretnutie premiérov V4. Foto: Orbán/FB

Zákon ďalej určuje zoznam organizácií, ktoré majú dovolené vzdelávať na školách o sexe. Aktivisti a prívrženci LGBT hnutia preto Orbánov Fidesz kritizujú za čoraz vyhranenejší postoj voči tejto agende. Tomu, či svoje kompetencie prekračuje Maďarsko alebo EÚ, venoval Štandard komentár. Teraz nás zaujímali názory poslancov Národnej rady SR a europoslancov. Prinášame niektoré z nich.

Ako prvá sa k téme vyjadrila Anna Záborská (KÚ, OĽaNO), ktorá vo svojom vyhlásení povedala:

„Oceňujem postup našej diplomacie, ktorá sa nepridala ku krajinám Únie odsudzujúcim Maďarsko. Pokiaľ viem, maďarský parlament nezrušil žiadnu časť antidiskriminačnej legislatívy, preto považujem akékoľvek odsudzovanie za neprimerané. Maďarský zákon bude onedlho publikovaný v plnom znení v ich zbierke zákonov. Potom bude čas na konštruktívnu debatu. Partneri v Únii sa musia navzájom ctiť a rešpektovať. Iba v takej atmosfére môžu čokoľvek spolu dosiahnuť.“

Opačný názor zastáva vládna SaS, Richard Sulík vyjadrenie presunul na Miroslava Žiaka:

„Maďarský zákon považujeme za pomalé nastoľovanie diktatúry a salámovou metódou okliešťovanie ľudských práv v susednom Maďarsku. Tým, že LGBT komunitu vylúčime zo vzdelávania, nezmení nič na veci, že sú a budú stále medzi nami. Jediné, čo Viktor Orbán docieli, je, že spoločnosť bude mať ešte väčšie predsudky voči tejto komunite.”  

Poslanec Miroslav Žiak (SaS)

Oslovili sme aj zástupcu strany Za ľudí, na otázku nereagoval, a tiež opozičné strany Smer a Hlas. Hoci obidve vyjadrenie prisľúbili, Hlas napokon svoj komentár k zákonu neposlal. Za Smer sa vyjadril podpredseda strany Juraj Blanár. Ten najskôr komentoval širšie stav našej diplomacie:

„Slovenská zahraničná politika je pri pôsobení súčasnej koalície v troskách. Ministerstvo zahraničných vecí komentuje dianie v mnohých štátoch a pritom sa nedokáže účinne zastať slovenských občanov. Či už ide o tri a pol roka stále nevyšetrenú smrť slovenského občana Jozefa Chovanca v Bruseli, alebo o bezprecedentné vyjadrenia maďarského ministra zahraničných vecí proti slovenskej legislatíve, reagujúce na zneužívanie dvojitého štátneho občianstva. Ale keď išlo o vyhostenie ruských diplomatov ešte predtým, ako by bol uzavretý prípad výbuchu v českých Vrběticiach, slovenská diplomacia pod vedením ministra Ivana Korčoka priam „horúcou ihlou“ šila takýto návrh, ktorý zvyšuje napätie v medzinárodných vzťahoch. Preto nám neprináleží vstupovať do maďarských zákonov, ak sa priamo netýkajú Slovenska.“

Potom sa poslanec Blanár vyjadril k otázke, či by podobný zákon Smer podporil, položenú otázku, ktorú sme poslali mailom, si však trošku otočil:

„Ak by liberáli z dnešnej vládnej koalície pretláčali zákon o tom, aby bolo možné propagovať pedofíliu, ja osobne a rovnako aj moji kolegovia zo strany SMER slovenská sociálna demokracia by sme vyslovili jasné NIE. V roku 2014 sme napríklad do Ústavy SR za podpory kresťanských demokratov dostali ustanovenie o manželstve medzi mužom a ženou. A tak takýto vzťah požíva vyššiu ústavnú ochranu vďaka 102 hlasom poslancov z parlamentu. Ak bude potrebné, tak budeme iniciovať posilňovanie tradičných hodnôt našej spoločnosti, ktorá spočíva aj na odkaze sv. Cyrila a sv. Metoda v Ústave Slovenskej republiky, ktorých výročie si mimochodom pripomenieme už o pár dní.”  

Otázku sme poslali aj „orbánovskému“ poslancovi v OĽaNO György Gyimesimu, odpovedal takto:

„Odmietam akékoľvek snahy EÚ o zasahovanie do vnútroštátnych kompetencií národných štátov, akým je aj oblasť vzdelávania. Aj z tohto  dôvodu plne podporujem myšlienku, aby oblasť vzdelávania detí pokiaľ ide o sexuálnu výchovu ostala vo výlučnej kompetencii rodín. Jednoducho nikto nemôže nútiť deti do 18 rokov veku, aby sa učili niečo, čo si rodičia či rodina neželá. Farizejstvo štátov Európskej únie vedúcich doslova svätú vojnu voči Maďarsku nemá obdoby, pretože do chrumkavých rečí o demokracii, slobode, rovnosti a právnom štáte zabalili veľmi nebezpečnú ideológiu postavenú na popretí ideálov a základných pilierov, na ktorých bola pôvodne postavene EÚ. Heslo “Zjednotení v rozmanitosti” zjavne platí len na rozmanitosť, ktorú uznávajú len oni sami. Aj preto plne stojím za Maďarskom a podporujem jeho kroky v rámci posilňovania národných štátov.”  

Ešte otvorenejšie vyjadrili podporu Viktorovi Orbánovi poslanci Tomáš Taraba, Ján Podmanický a otec a syn Kuffovci, maďarskému premiérovi poslali list, kde tento zákon podporili:

„Sme presvedčení, že Maďarská republika uplatňovaním svojho zvrchovaného a autonómneho práva garantovaného prístupovými zmluvami v kultúrno-etickej oblasti neútočí na základ Európskej únie, ale práve naopak, realizuje prorodinnú politiku spočívajúcu na kultúrno-etickom princípe kresťanstva a chráni koncept rodiny ako zväzku jedného muža a jednej ženy,“ napísali. Zahrali aj na uhorskú nôtu, píšu: „tisícročné spoločné dejiny Slovákov a Maďarov sú plné príkladov odvahy, kedy sme bok po boku dokázali obhájiť vlastnú kresťanskú identitu a svojbytnosť. Nech to pozitívne, čo nás spája, posilňuje naše odhodlanie stáť na strane ľudskej dôstojnosti aj v časoch dnešných výziev.“

Najviac opatrné stanovisko k maďarskému zákonu medzi konzervatívnymi politikmi sformulovala europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann, napísala:

„Podľa mojich informácií nie je k dispozícii presné znenie, respektíve autentický preklad ako ani právny výklad či analýza uvedeného zákona o opatreniach na boj s pedofíliou a podpore ochrany detí. Nie je známe ani to, aká bude jeho konkrétna realizácia v praxi. Z uvedených dôvodov preto považujem za náležité počkať si na všetky potrebné informácie. Zároveň zdôrazňujem, že ochrana detí pred pedofíliou či akýmkoľvek zneužívaním je našou nesmierne dôležitou spoločenskou a politickou úlohou. Je preto podstatné (aj v súvislosti s predmetným zákonom) sústrediť sa na odbornú diskusiu.”  

Zdá sa teda, že na Slovensku by podobný zákon neprešiel, zároveň väčšina spektra nevidí dôvod pridávať sa k ideologickej kritike Maďarska, akej čelí z EÚ.


Ďalšie články