Pápežov stav sa zlepšuje. Túži po ceste do Severnej Kórey, v novembri chce ísť na klimatickú konferenciu

pápež František Zamestnanci Univerzitnej nemocnice Agostina Gemmelliho zdravia pápeža Františka 11. júla 2021 v Ríme. Foto: TASR/AP

Pápež pôjde v novembri tohto roku na klimatickú konferenciu v Škótsku COP26. Mal by sa stretnúť i s tamojšími biskupmi. Pápežov zámer navštíviť Severnú Kóreu medzitým potvrdil i kardinál Parolin. Čaká sa na pozvanie od Pchojngjangu.

Pápež František v súčasnosti pokračuje v plánovanej liečbe a rehabilitácii v rímskej nemocnici Gemelli, čo mu umožní vrátiť sa čím skôr do Vatikánu. Čas strávený v nemocnici naozaj využíva, stretáva sa napríklad s inými pacientmi.

„Spomedzi mnohých pacientov, s ktorými sa v týchto dňoch stretol, venoval osobitnú pozornosť tým, ktorí sú pripútaní na lôžko a nemôžu sa vrátiť domov. Nech prežijú tento čas ako príležitosť, aj keď majú bolesť, aby sa otvorili s nežnosťou voči chorému bratovi alebo chorej sestre na vedľajšej posteli, s ktorými zakúšajú rovnakú ľudskú slabosť.“

Takto komentoval pápežov odkaz trpiacim riaditeľ Tlačového strediska Svätej stolice Matteo Bruni.

O zlepšujúcom sa stave Svätého Otca svedčilo aj jeho vystúpenie v nedeľu na poludnie, v čase pravidelnej modlitby Anjel Pána.

Nuž a ešte viac o tom svedčia aj zverejnené plány na ďalšie cesty.

Pápež pôjde do Škótska

„Pápež bude v Škótsku len veľmi krátko a väčšinu času mu zaberie účasť na konferencii COP26. Aj keď by bolo žiaducich veľa pastoračných, ekumenických a medzináboženských stretnutí počas jeho prítomnosti medzi nami, nedostatok času bohužiaľ znamená, že takýto program nebude možný.“

Povedal to hovorca Škótskej biskupskej konferencie. Tá uvítala možné stretnutie počas pontifikovej účasti na novembrovej klimatickej konferencii v Glasgowe. Environmentálne témy sú Františkovi blízke. V roku 2015 napísal sociálno-ekologickú encykliku Laudato si´.

O tom, že pápež František zamýšľa účasť na zhromaždení COP26, informoval aj osobitný vyslanec USA pre klímu John Kerry po vzájomnom stretnutí vo Vatikáne v máji tohto roku. Vatikán zatiaľ návštevu pápeža v Škótsku oficiálne nepotvrdil. Momentálne pracuje na príprave oficiálneho programu apoštolskej cesty do Maďarska a na Slovensko v septembri 2021.

Katolícka cirkev v Škótsku často zdôrazňuje pro-life otázky, odsudzuje potraty, eutanáziu a vyzdvihuje význam manželstva muža a ženy. Biskupi sa vyjadrujú aj k aktuálnym spoločenským výzvam. Na jar otvorili Úrad pre starostlivosť o stvorenstvo a taktiež vyzvali politikov, aby do centra svojich politík dali ľudský život a rodinu. Naopak, začiatkom roku kritizovali vládu za nespravodlivé a necitlivé uzavretie kostolov a miest kultu v súvise s protipandemickými opatreniami.

Pápež chce stále ísť aj do Severnej Kórey

„Je isté, že pápež František (tam) chce ísť na návštevu. Vatikán sa snaží udržiavať komunikačný kanál so Severnou Kóreou. Čakáme na pozvanie od Pchjongjangu“. Povedal to štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin na stretnutí s hovorcom juhokórejského Národného zhromaždenia vo Vatikáne. Informáciu priniesol juhokórejský denník Dong-A Ilbo.

Argentínsky pápež na Kóreu podľa niektorých obzvlášť pamätá. Nedávno vymenoval za nového prefekta Kongregácie pre klérus arcibiskupa Lazzara You Heung-sika. Je to po prvý raz, čo takú vysokú funkciu vo Vatikáne dostal prelát z Kórey. Navyše počas tohto pontifikátu sa vysielanie Rádia Vatikán obohatilo o kórejčinu.

Pápež František by chcel prispieť k upokojeniu vzťahov na Kórejskom polostrove. Na pokoj už vyzval na návšteve Južnej Kórey v lete roku 2014. Vyzval na pokoj a zmierenie a pripomenul, že „jednota a mier sú neoddeliteľne späté s milosťou konverzie, zmenou srdca, ktorá môže zmeniť beh našich životov a našich dejín tak jednotlivcov, ako aj národov“.

O tom, že je pripravený ísť do východoázijskej krajiny, pontifex hovoril v roku 2018. Vtedy mu juhokórejský prezident Moon Jae-in vo Vatikáne povedal, že severokórejský vodca má záujem pozvať pontifika do svojej krajiny. Svoju ochotu rímsky biskup potvrdil minulý rok v rozhovore s Lee Baek-manom, veľvyslancom Južnej Kórey pri Svätej stolici, o čom informovala agentúra Yonhap s odvolaním sa na príslušnú ambasádu.

Veriaci v tejto krajine starnú a klesá ich účasť na nedeľných bohoslužbách, no ich počet sa v posledných 20 rokoch zdvojnásobil. Podľa štúdie z minulého roku tvoria katolíci vyše 11 percent obyvateľstva. Okrem snahy o zmierenie vzťahov so severným susedom podľa pozorovateľov katolícka cirkev v Južnej Kórei pred sebou výzvy ako nutná pastorácia veriacich a výchova smerom od materializmu, individualizmu a prehnanej súťaživosti.


Ďalšie články