Tajné služby USA neodhalili pôvod koronavírusu. Čína to považuje za zlyhanie spolitizovaného vyšetrovania

Experti WHO pricestovali do Èíny Skupina vedcov Svetovej zdravotníckej organizácie na letisku v meste Wu-chan. Foto: TASR/AP

Nie vedecké, ale politické hľadanie pôvodu koronavírusu. Tak označuje Čína snahy amerických tajných služieb o odhalenie zdroja nákazy COVID-19. Samotná správa informačných služieb pritom nedošla k nijakému definitívnemu záveru.

Americké tajné služby nedávno dokončili trojmesačné úsilie zamerané na odhalenie pôvodu koronavírusu. Stredobodom záujmu bola Čína a mesto Wu-chan, kde sa prvýkrát objavil nový druh koronavírusu oficiálne v decembri 2019.

Služby v správe nedospeli k jednoznačnému záveru a doručili ju do Bieleho domu v utorok. Podľa amerických médií je dôvodom nedostatok informácií z Číny, informovala agentúra AFP. Pekinské úrady tieto obvinenia odmietajú.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Wen-pin obvinil Spojené štáty z nátlaku skrz analýzy o pôvode vírusu. Tento výskum je podľa Pekingu motivovaný politicky a nie vedecky.

„Spojené štáty tvrdia, že im chýbajú údaje od Číny. Môžem povedať, že pre USA je to len výhovorka, aby zakryli neúspech svojich spravodajských služieb v hľadaní pôvodu [koronavírusu, pozn. red.],“ vyjadril sa Wang.

Odkiaľ je koronavírus?

Americký prezident Joe Biden nariadil spravodajským službám vyšetriť pôvod koronavírusu pred tromi mesiacmi. Vyšetrovaním sa však podľa amerických médií nepodarilo zistiť, či sa vírus rozšíril z nakazených zvierat na trhu, alebo z laboratória. „Ak Čína neumožní prístup k určitým dátam, tak to nikdy nezistíme,“ uviedol jeden nemenovaný americký predstaviteľ. 

Peking naopak ukazuje prstom všade naokolo. Čínske médiá už dlhšie naznačujú, že zdrojom koronavírusu, ktorý spôsobil celosvetovú pandémiu, mohol byť aj iný štát. Prechod vírusu zo zvierat na človeka sa podľa nich mohol udiať v Indii, Bangladéši alebo v Spojených štátoch, ale aj v Česku, Srbsku, Rusku či v Grécku. 

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čen Su v pondelok napísal, že vyšetrovať by sa malo americké vojenské laboratórium Fort Detrick v štáte Maryland. Žiadosť o preverenie tohto zariadenia adresoval v liste aj predsedovi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosovi Bhebreyesusovi.

Laboratórny pôvod

WHO ešte v januári tohto roka vyslala do Číny misiu, ktorej úlohou bolo skúmať pôvod nákazy. Jej cesta bola od začiatku poznačená obštrukciami zo strany Pekingu. Vo výsledku vyšetrovatelia prišli so štyrmi možnými variantmi možného prechodu vírusu na človeka.

Najlogickejší sa im javil prechod vírusu z netopiera na človeka cez tretieho živočícha, ktorý poslúžil ako hostiteľ. Druhý najpravdepodobnejší variant bol podľa výskumníkov WHO prenos vírusu z netopiera priamo na človeka.

Tretia v poradí bola hypotéza, silno pretláčaná vládou v Pekingu, že vírus sa dostal do Číny na baleniach mrazeného jedla. Podľa zdravotníckej organizácie to bolo „možné“. Za najmenej pravdepodobný variant označili možnosť úniku vírusu z laboratória, akým je napríklad Wuchanský inštitút virológie (WIV).

Druhá misia nevyšla

Viaceré zahraničné médiá či politici vtedy označili toto vyšetrovanie za ovplyvnené Čínou. Iní kritizovali aj bagatelizovanie tézy o možnom úniku vírusu z laboratória, pričom táto možnosť sa aj na Západe prv označovala za konšpiračnú teóriu. Zrazu ňou však nebola – a viaceré vplyvné americké médiá spätne menili svoje titulky.

WHO v júli tohto roku ohlásila plány na druhé vyšetrovanie v Číne, čo pekinské úrady rázne odmietli. Zástupca čínskeho ministra Národnej zdravotníckej komisie Ceng Ji-sin uviedol, že je šokovaný. Podľa jeho slov je pre krajinu nemožné akceptovať takýto spôsob skúmania pôvodu nákazy.

Otázka pôvodu pandémie teda stále visí vo vzduchu. Dodatočné vyšetrovanie WHO v Číne nevyzerá ružovo a americká správa taktiež nepriniesla odpovede. Aj keď je známe, že prvé prípady sa objavili v stredočínskom meste Wu-chan, Peking horlivo nástojí na téze, že vírus do Wu-chanu priviezli zo zahraničia.

Hoci je naďalej hlavnou hypotézou prechod vírusu zo zvieraťa na človeka, nedá sa vylúčiť možnosť laboratórneho úniku. Správy z mája tohto roka hovoria o viacerých výskumníkoch z WIV, ktorí v novembri 2019 skončili v nemocnici so symptómami podobnými novému druhu koronavírusu.


Ďalšie články