Pápež sa na Slovensku vraj ospravedlní za antisemitizmus

Pápež František Foto: TASR/AP

Pápež František sa na septembrovej návšteve Slovenska vraj ospravedlní za antisemitizmus. Tajomníkom vatikánskeho úradu bude vôbec po prvý raz žena. Aj o tom cez týždeň písali vatikanisti.

„Na ceste do Maďarska a na Slovensko – miest plných dávnej i modernej diskriminácie, ktoré často bezbožne mávajú krížom ako fetišom – pápež poprosí o odpustenie za antisemitizmus včerajška a dneška a bude vedieť odpovedať na apel, ktorý nemôže zostať nevypočutý, pretože sa dotýka jednej z najtragickejších jaziev v židovskej a kresťanskej histórii.“

Takto známy sekulárny denník La Repubblica špekuluje o tom, čo povie rímsky biskup na najbližšej apoštolskej ceste na Slovensko i do Maďarska a (ne)chtiac ich vykreslil ako obzvlášť diskriminačné štáty. Azda za tým je mainstreamová politická orientácia talianskeho periodika, ktoré v článku o vzťahu židov a pápeža nepriamo poukazuje na konzervatívneho maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten sa otvorene hlási sa ku kresťanstvu, a preto asi „máva krížom ako fetišom“, pričom inak orientovaná La Repubblica tohto politika už v minulosti označila za autokrata a „Orbána Číňana“. Orbán bol práve v Ríme na súkromnej návšteve, no podľa niektorých prišiel „vo veľkej tajnosti… spájať európsku pravicu“.

Krajina pod Tatrami je tak ako Taliansko tradične silne a stále prevažne katolícka, a možno i preto ju nekatolícka La Repubblica označila aj s Maďarskom za spomínané „miesta plné dávnej i modernej diskriminácie“. Nediplomaticky ostrý komentár však „diplomaticky“ mlčí o tom, s kým nás porovnáva a akým metrom meria. Snáď z denníka už nie je aj protislovenské a protimaďarské médium. Aj preto je dôležitá septembrová návšteva pápeža Františka v Budapešti a Bratislave, kam zavíta tiež vatikanista z La Repubblica. Avšak zakladateľ denníka v minulosti vydal domnelý rozhovor s pápežom, no vraj šlo len o novinárovu kreatívnu (re)konštrukciu Františkových slov na osobnom stretnutí a nie skutočný prepis dialógu, za čo si vyslúžil tvrdú kritiku. Uvidíme, ako to bude tentoraz.

V každom prípade Slováci môžu byť iste radi, že pontifik sa rozhodol stráviť viac času u nich než v Budapešti. Preto treba byť k pútnikom z Maďarska, Poľska a odinakiaľ zvlášť ústretoví a prívetiví, aby mohli vidieť pápeža v priaznivej atmosfére. Zdá sa, že apoštolská cesta je pre Slovensko skúškou nielen pre utuženie dobrých vzťahov s Maďarskom a Poľskom pre počiatočné diplomatické napätie.

“Otázka je, ako sa Slovensko v tomto kontexte prezentuje. Novinári sa snažia poskladať získané informácie o tom, ako cirkev a spoločnosť funguje a uvidíme, aký bude mediálny obraz o nás,” komentoval pre denník Štandard dominikán a historik Viliam Dóci. Rozhovor o pápežovej ceste na Slovensko s naším krajanom, ktorý už niekoľko rokov pôsobí v Ríme, prinesieme onedlho.

Pred návštevou Vatikán vydal aj dve poštové známky. Tie sa však týkajú len prvej etapy pápežovho turné: sú venované Medzinárodnému eucharistickému kongresu v Budapešti.

Vo Vatikáne vrcholia prípravy Františkovej návštevy

V Tlačovom stredisku Svätej stolice visia na nástenke mená novinárov, ktorí na pápežskom lete reprezentujú celkovo asi 80 médií. Popri CBS, CNN, Der Spiegel a iných popredných agentúr vidieť niekoľko žurnalistov za maďarské i slovenské médiá. Za Slovensko bude okrem RTVS prítomný aj denník Štandard, čo možno hodnotiť prekvapivo či pozitívne. Ešte totiž neoslávil ani prvé výročie svojho vzniku a už ho Vatikán takto uznal za dôveryhodné a relevantné médium, ktoré sa dostalo na prestížny pápežský let. Zároveň to znamená, že bude k dispozícii viac mediálnych prejavov o pápežskej ceste v slovenčine z prvej ruky.

Pápežove stretnutia v Maďarsku i na Slovensku sú početné a niektoré majú len málo voľných miest pre spravodajcov. Tí, ktorí v septembri poletia s Františkom, tento týždeň vyjadrili svoje preferencie, na ktorých podujatiach sa chcú zúčastniť. Na základe rôznych kritérií sa o tom onedlho rozhodne, no spravidla sa uprednostňujú veľké a známe médiá s prihliadnutím na zástupcov lokálnych komunikačných prostriedkov. Účasť na liturgických slávnostiach pápeža je otvorená pre všetkých, ktorí budú na pápežskom lete.

Denník Štandard na zozname.

Tajomníkom vatikánskeho úradu bude po prvý raz žena

Tajomníkom vatikánskeho dikastéria bude po prvý raz tajomníčka. Pápež František do funkcie, ktorá je hierarchicky hneď pod prefektom daného úradu, vymenoval rehoľníčku Alessandru Smerilli. Bude nielen tajomníčkou „ad interim“ (dočasne) v Dikastériu pre integrálny ľudský rozvoj, ale aj delegátkou pre Vatikánsky výbor COVID-19.

Novinári v tom vidia pokračujúce pozdvihnutie žien v súčasnom pontifikáte. Niektorých to „potešilo“, iní sa čudovali, prečo bude rehoľníčka len „dočasnou“ tajomníčkou.

Alessandra Smerilli vyučuje politickú ekonómiu a patrí do ženskej rehole „saleziánok“ – oficiálne Inštitút dcér Márie Pomocnice, ktorý založil svätý Giovanni Bosco. Zvyšovanie počtu žien v cirkevných štruktúrach je podľa talianskej rehoľníčky dôležité, aby sa ustálil kompletný (vyvážený mužsko-ženský) pohľad na realitu.

Citát týždňa

Takto komentovala Alessandra Smerilli svoju nomináciu vo Vatikáne:

„Som vďačná Svätému Otcovi za náročnú úlohu, pre ktorú ma povolal, a modlím sa, aby mi Pán pomohol ctiť toto povolanie v duchu poslušnosti k Cirkvi; s pokorou, vášňou, kreativitou a schopnosťou počúvať, ktoré si (táto práca) vyžaduje.“


Ďalšie články