Títo ľudia rozhodnú, čo sa svet dozvie o pápežovi a Slovensku

CNA_559c0a68cf065_66298 Novinári na pápežskom lete v Latinskej Amerike v r. 2015. Foto: Alan Holdren/CNA

S pápežom Františkom pricestuje na Slovensko 80 akreditovaných novinárov. Pozrime sa na to, kto Františkovu návštevu prerozpráva svojim čitateľom a divákom a aký pohľad možno očakávať.

„Slovensko sa určite opäť dostane do povedomia univerzálnej cirkvi aj sveta, a to je tiež dôležité. Otázka je, ako sa naša krajina v tomto kontexte prezentuje. Novinári sa snažia poskladať získané informácie o tom, ako cirkev a spoločnosť funguje a uvidíme, aký bude mediálny obraz o nás,“ povedal nám v rozhovore pred príchodom pápeža dominikán a historik Viliam Dóci.

Okrem žurnalistov akreditovaných „na zemi“ majú osobitné možnosti a prístupy tí, ktorí priletia spoločne s pápežom Františkom v lietadle a budú ho sprevádzať počas jednotlivých dní návštevy. V nedeľu ráno s ním odcestujú v lietadle spoločnosti Alitalia do Budapešti a budú ho sčasti sprevádzať na ceste po Slovensku a hlavne na spiatočnom lete v stredu. Na trase Bratislava-Rím pontifik na tlačovej konferencii tradične zodpovie ich otázky.

Ako píšeme v dnešnom prehľade vatikanistov, rozšírený a mediálne prevládajúci náhľad na apoštolskú cestu preceňuje jej politický rozmer. Tento naratív je prirodzene predpojatý voči maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi a vidí konflikt medzi ním a Františkom a naopak vyzdvihuje porozumenie medzi pápežom a slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Istá sympatia tam je, naozaj zohrala veľkú rolu v tom, že pápež k nám cestuje, ale aj Viktor Orbán je zručný politik a dá sa očakávať, že vie, čo sa patrí.

Chýbajú známe mená vatikánskych novinárov Allena a Magistera

Na pápežskom lete sa nezúčastnia dvaja (aj u nás) známi vatikanisti John Allen a Sandro Magister. Ten prvý pôsobí v portáli Crux, v mene ktorého pocestuje jeho argentínska kolegyňa, a druhý pôsobí v mediálnej skupine Gedi. Tá vydáva denník La Repubblica, ktorý vyslal svojho menej známeho vatikanistu. Pripomeňme, že toto periodikum pred návštevou označilo Slovensko a Maďarsko za „miesta plné dávnej i modernej diskriminácie“, pričom sa ani neunúvalo uviesť, čo konkrétne majú na mysli. Preto možno čakať kritické a nevyvážené spravodajstvo. Trochu nádeje sa skrýva v tom, že spomínaný článok napísal úplne iný žurnalista, a nie ten, ktorý poletí s pápežom. Uvidíme, v akom duchu sa ponesie spravodajstvo talianskeho denníka z tejto cesty.

Pre Slovensko je škoda, že John Allen na palube nebude, hoci vo svojich príspevkoch ho iste neobíde. Ako povedal americký vatikanista autorovi tohto článku, na krajinu pod Tatrami má výborné spomienky. Bol tu krátko po Nežnej revolúcii a očarili ho miestni ľudia a (pre Američana) vtedajšie veľmi nízke ceny: „Áno, mám rád Slovensko a uvažujem, že sa tam presťahujem,“ povedal žartovne.

V nedeľu ráno z Ríma na špeciálnom lete pocestuje aj ďalší pomerne známy vatikanista z USA Gerard O’Connell, ktorý píše pre jezuitský (považovaný za ľavicový) časopis America Magazine.

Podľa očakávaní s pápežom prichádzajú žurnalisti z agentúr AFP, ANSA, AP, DPA, Reuters, ale aj ITAR-TASS, u ktorých sa skôr predpokladá vyvážené a objektívnejšie spravodajstvo. Rímska spravodajkyňa AP Nicole Winfieldová dlhodobo prináša pozoruhodné správy, niekedy je až nespravodajsky kritická, čo bude možno vidieť pri správach o Orbánovi a pri pápežovom stretnutí s rómskou a židovskou komunitou u nás. Určite by s tým mali počítať naši predstavitelia, ak s nimi bude hovoriť.

Zo Slovenska Štandard a RTVS, prítomné sú mnohé katolícke médiá

Na pápežský let vyslali svojich ľudí aj televízie: americké CNN, CBS News, NBC News, talianska RAI, nemecká ZDF a katolícke stanice EWTN, KTO a TV2000 vrátane maďarskej a našej televízie verejnej služby: RTVS bude mať na palube dvoch zástupcov. Popri tom priletia vatikanisti a vatikanistky z viacerých denníkov v Taliansku, ako aj talianski komunikátori z Rádia Vatikán. Medzi ďalšie zvučné mená mediálneho sveta patria magazíny ako nemecký Spiegel a francúzsky Paris Match, od ktorých možno očakávať aj viac politických a spoločenských postrehov, analýz či reportáží. Otázna bude ich kvalita a reprezentatívnosť, nakoľko novinári sú na pápežských letoch a cestách zvlášť vyťažení a striktne podriadení pápežovmu programu. Nedostatok spánku, jedla, voľného času a neustále presuny medzi jednotlivými podujatiami obmedzuje možnosť analýz a materiálov, ktoré idú do hĺbky. Väčšiu rolu hrá naopak okamžitý dojem, emócia a atmosféra na mieste.

Ďalej priletia s pápežom Františkom poľská spravodajská agentúra a popredné mienkotvorné denníky: asi najznámejší španielsky denník El País, francúzsky katolícky La Croix i skôr progresívny Le Monde a tiež nemecký (považovaný za ľavicový) Die Zeit.

Za najviac exotickú možno označiť prítomnosť čínskej agentúry s názvom Tianou Zhiku.

Ako naši čitatelia už vedia, na palube pápežovho lietadla bude aj Štandard. Pre nás ide o premiéru a poctu, keďže náš portál nefunguje ešte ani celý rok. Pápežský let teda budeme sledovať „z prvej ruky“ ako jediné súkromné médium z našej krajiny.


Ďalšie články