Rozhovor s Bohušom Petríkom, ktorý je s pápežom Františkom v lietadle

00image1 Bohumil Petrík. Foto: R. Valent

Štandard bude mať redaktora v lietadle s pápežom. Rozprávali sme sa, čo exkluzívne môžu naši čitatelia od Bohuša Petríka očakávať.

Iba dve slovenské médiá budú s pápežom Františkom v jeho lietadle počas cesty do Budapešti a na Slovensko. Štandard je jedným z nich. Bohumil Petrík, ktorý momentálne žije a píše z Ríma, sa systematicky venuje kúrii, cirkvi a pápežovi Františkovi od vzniku Štandardu. Teraz ho čaká v istom zmysle vrchol jeho žurnalistickej kariéry: Cestuje s pápežom v jednom lietadle a bude mať príležitosť na rad neformálnych aj osobných stretnutí. A možno aj otázku pre pápeža počas cesty z Bratislavy do Ríma.

Bohušove texty budete môcť sledovať každý deň na stránke Štandardu.

Koľko novinárov priletí s pápežom na Slovensko? Koľko je vás spolu v lietadle?

Pápež pricestuje na Slovensko už v nedeľu a spolu s ním by malo byť v lietadle 80 novinárov. Medzi poprednými svetovými a európskymi médiami na pápežskom špeciále bude aj denník Štandard, pre nás ide o premiéru aj poctu, keďže vznikol ani nie pred rokom. V pápežskom „špeciáli“ sme akreditovaní ešte spolu s RTVS. Popritom bude na palube pápežov najbližší tím, pracovníci tlačového centra, zdravotníci, takzvaný hovorca pápeža a ďalší.

Ako funguje proces výberu, ako si sa dostal na palubu s pápežom?

Do výberu sa môže prihlásiť akýkoľvek novinár, no počet akceptovaných je striktne obmedzený a väčšinou akreditáciu schvália len zástupcom známych médií, svetových a európskych agentúr, samozrejme, prihliada sa na médiá z krajín, kam pápež cestuje. To je aj dôvod, prečo vybrali aj Štandard. Azda menšiu rolu zohralo to, že som pôsobil vo Vatikánskom rozhlase aj v iných médiách v Ríme, celkovo niekoľko rokov, a tak poznám väčšinu pracovníkov v tlačovom oddelení, bývalých i súčasných vatikanistov a iných zamestnancov vo Vatikáne. Kultúra v Ríme aj Vatikáne funguje na odporúčaní, na známosti v dobrom zmysle slova, presnejšie na dôveryhodnosti.

Napríklad dôsledne dodržujem embargo na informácie a podobne.

V Ríme pôsobíš dlhšie, už si niekedy s pápežom letel alebo bol akreditovaný na podobnej akcii? Čo to znamená pre teba osobne?

Kedysi som ako stážista každý týždeň fotografoval pápeža Františka zblízka na generálnych audienciách a iných akciách a v roku 2015 som si s ním trikrát podal ruku (úsmev). Raz som bol na jeho súkromnej omši v Dome svätej Marty, takže kontaktov zblízka bolo viac.

Toto je ale môj prvý let s pápežom. Vnímam ho ako ďalší významný moment a privilégium, čo chcem naplno využiť, aby som sa o to mohol s čitateľmi Štandardu ale aj česko-slovenským publikom aspoň sčasti podeliť, tak ako doteraz pri iných príležitostiach.

Ako vyzerá príprava na takúto cestu? Taliani sú povestní byrokrati, čo všetko si vyžiadali pred cestou?

Príliš veľa vecí nevyžadovali, myslím si, že to bolo v norme. Najväčší problém bol s očkovaním a získaním takzvaného green passu. Vznikol istý problém, síce som sa v Ríme zaočkoval, ale región Lazio zasiahol kybernetický útok a načas ochromil správu dát v zdravotnom systéme. Vyvolalo to dohady, kto za tým skutočne bol, prečo zasiahol práve tento región a podobne, no v praxi to znamenalo, že mnohým zaočkovaným ľuďom v tomto období nevydávali green pass, teda osvedčenie o očkovaní. Začali s tým asi s mesačným oneskorením práve kvôli tejto komplikácii, aspoň takto nám zodpovední vysvetľovali zdržanie osvedčení. Chvalabohu, napokon všetko dobre dopadlo.

Čo všetko je na pápežskej ceste pre vás „z pápežovho lietadla“ nalinkované a predpísané? Myslím od ubytovania po stravovanie, voľný pohyb

…asi všetko. Podľa toho, čo som počul, novinári sú na pápežských letoch zvlášť vyťažení a striktne podriadení pápežovmu programu. Nedostatok spánku, jedla, voľného času a neustále presuny medzi jednotlivými podujatiami sú normálne, a to obmedzuje možnosť analýz a materiálov, ktoré idú do hĺbky. V nedeľu ráno napríklad musíme byť na rímskom letisku o 3:30 ráno, hoci odlet je naplánovaný na 6:00.

Všetci novinári letiaci s pápežom sú ubytovaní v jednom hoteli, ktorý vyberú organizátori, a nedostanú sa ani na všetky podujatia, lebo často je k dispozícii len obmedzený počet miest. O to viac v súvislosti s pandémiou, ktorá žiaľ viac obmedzila prípravu a obmedzí aj priebeh a účasť na pápežových akciách.

Voľný pohyb je tiež oklieštený, azda len večer je trochu času, no vtedy sa treba pripraviť na nasledujúci deň, skoré vstávanie, dopísať články alebo nahrať nahrávky a potom je asi najvhodnejšie ísť spať. Uvidíme, ako to bude všetko v realite fungovať. Som pripravený takmer nespať. (Smiech.)

V čom budeš mať výhodu oproti iným novinárom, ktorí nebudú tak blízko?

Budem priamo medzi poprednými novinármi a vatikanistami, ktorí sú dobre informovaní, zbehlí a dlhoročne sledujú Vatikán, pápeža aj skoro celý svet. Je to veľmi poučné, bezprostredné a omnoho intenzívnejšie, ako keby som ho sledoval z redakcie alebo aj priamo na mieste. O mnohých témach, príhovoroch a organizačných veciach sa dozviem skôr a v neformálnych rozhovoroch neraz aj off-the-record informácie, ku ktorým iní prístup nemajú, čo dosť uľahčuje prácu.

Budem tiež bližšie k pápežovi najmä počas letu z Ríma a späť do Ríma, počas ktorého je tradične tlačová konferencia. Práve tam mu žurnalisti kladú na tie najkontroverznejšie aj najzákernejšie otázky a tam neraz pápež dáva odpovede, ktoré už vošli do dejín ako: „Kto som ja, aby som súdil?“

Budem sa, samozrejme, snažiť, aby som čo najviac a čo najrýchlejšie z toho sprostredkoval čitateľom Štandardu.

Tvoju prítomnosť v lietadle si už všimli aj zahraničné médiá, rozhovor si pýtajú kolegovia z talianskej verejnoprávnej televízie RAI a ďalších médií, čo ich zaujíma?

Zatiaľ ide len o nezáväzné ponuky a nič konkrétne, uvidíme, či z toho niečo naozaj vzíde. S jednou americkou novinárkou som sa už rozprával o Slovensku, aby vedela svojmu publiku podať verný obraz o naše krajine a nielen to, čo sa píše v médiách. Napríklad denník La Repubblica dosť dezinformačne písal o Slovensku a Maďarsku, že sú to „miesta plné dávnej i modernej diskriminácie“, pričom sa neunúvali bližšie uviesť, čo konkrétne tým myslia, s kým nás porovnávajú a podobne. Osvetu potrebujú aj médiá a novinári, ale o pomoc paradoxne žiadajú menej. Ako píšem v dnešnom prehľade vatikanistov a v článku o novinároch akreditovaných na pápežskom lete, aj žurnalisti sú predpojatí v rôznych oblastiach.

Pápež pri ceste do Jerevanu. Foto: TASR/AP

Na čo sa najviac tešíš, ktorú časť cesty a pokrývania návštevy pápeža Františka považuješ za novinársky najzaujímavejšiu?

Je to veľká príležitosť, som zvedavý na atmosféru, určite tlačovú konferenciu v lietadle aj ďalšie veci. Každá etapa je zaujímavá, niektoré médiá preferujú stretnutia s politikmi, iní naopak pápežské príhovory pre mladých a pre biskupov, no možno budú lákavé práve tie stretnutia, od ktorých sa nič významné nečaká. Františka občas nazývajú “pápež prekvapení”, a tak sa nechám – verím, že príjemne – prekvapiť. Súkromne sa teším a dúfam, že uvidím aspoň niektorých známych a priateľov: viacerí budú v Šaštíne i v Košiciach, no opäť: budem veľmi limitovaný, obmedzenia pre novinárov cestujúcich s pápežom sú veľké.

Pápež František dokáže vzbudiť aj rôzne kontroverzie a diskusie, ty poctivo čítaš jeho knihy, encykliky, homílie a vyhlásenia ako málokto iný na Slovensku. Ako vlastne vnímaš pápeža Františka?  

To je široká otázka a niekoľko viet na to nestačí. Povedzme, že ho vnímam komplexne so všetkými jeho pozitívami, latinskoamerickým šarmom, podnetnými úvahami aj talentom otvárať staré témy novým spôsobom. Vnímam aj jeho slabšie stránky, sám o nich hovorí, často prosí o modlitby, veď nik nie je dokonalý. František je veľmi spontánny a neformálny biskup, zaujímavý je tým, čo na ňom mnohí oceňujú, ale zároveň to vyvoláva aj nedorozumenia a nepochopenie. Skoro každodenne čítam a počúvam od kolegov vatikanistov rôzne názory na jeho reformy, komunikačný štýl, jednotlivé gestá, slová a rozhodnutia a aj môj pohľad v niektorých otázkach sa vyvíja. V mojich víkendových vatikánskych prehľadoch sa už od minulého roka snažím prinášať rôzne názory a pohľady na Františka, reformy a Vatikán, aby aj slovenskí čitatelia videli, aká je mienka relevantných vatikanistov vo svete. Viem, že to niekedy prekvapí, niekedy vyvolá nepochopenie, ale taká je realita a keď chceme Vatikánu a kúrii rozumieť, máme veľa čo dobiehať. Ale platí aj niečo opačné, náš slovenský duch sa v západnej cirkvi už takmer vytratil, určite to platí vo viacerých krajinách. Práve na tento kontrast som zvlášť zvedavý počas Františkovej cesty na Slovensku. Či sa to prejaví a ako.

Čo od jeho cesty očakávaš ty osobne? Čo by si si želal?

Mnohí čakajú, že sa naša krajina dobre odprezentuje a zlepší svoj imidž. Aj ja si to želám a snáď pozitívne ovplyvním zahraničných kolegov, ktorí o ceste budú informovať. Máme veľký poklad v našich dejinách, zvlášť obdobie tajnej cirkvi a vzdoru voči komunizmu, na to máme byť právom hrdí. No pápežova cesta by mala najmä veriacich a azda i neveriacich ľudí spraviť aspoň o trochu lepšími, vrátane mňa. Pápež k tomu môže prispieť, ale aj on môže k zmene a polepšeniu len pozvať. Dlho a poctivo sme sa pripravovali, tak to využime. No a niekde v kútiku duše tajne dúfam, že pápež mi niekedy po ceste poskytne osobitný, čo i len kratučký rozhovor. (úsmev)

Myslíš, že budeš mať príležitosť položiť pápežovi Františkovi otázku na neformálnej tlačovke pri návrate do Ríma?

To, samozrejme, netuším, ale urobím pre to všetko, možno sa nám s kolegom z RTVS pánom Hauserom podarí na niečom aj dohodnúť, uvidíme. Ale ak by sa to podarilo, zistíte to práve na Štandarde. (úsmev)


Ďalšie články