Pápež vraví: Ešte žijem. Krátka reportáž z duchovného virvaru v centre Bratislavy

wewewe Pápež na obrazovke pred Dómom sv. Martina. Foto: Bohumil Petrík

Pápežova návšteva na Slovensku pokračuje. Dnes bude Svätý Otec celý deň v Bratislave. Ráno sa stretol s vrcholnými predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a aj rímskokatolíckej cirkvi. Prinášame reportáž spod Dómu svätého Martina, kde sa doobeda stretol s biskupmi.

Centrum Bratislavy by turista spred týždňa, mesiaca či roka nespoznal, pápež tu vyvolal malý virvar. „Ahoj, babka, sleduješ Jednotku? Je tam pápež. Ja som ho videl normálne, naživo v aute a teraz sa naňho pozerám na obrazovke pred katedrálou,“ hovorí plne vystrojený cyklista na Rudnayovom námestí pred Dómom svätého Martina. Odtiaľ ho sledovali veriaci aj okoloidúci na veľkoplošnej obrazovke počas jeho stretnutia s biskupmi, kňazmi, seminaristami, ako aj s rehoľníkmi a katechétmi v tamojšom chráme.

„Keď pápež prechádzal popri nás, spýtali sme sa ho, ako sa má, a odpovedal: Ešte žijem,“ informujú novinári zvnútra katedrály v súkromnej skupine na sociálnej sieti pre médiá akreditované na špeciálnom pápežskom lete počas celej návštevy. „To je skvelé, vďaka,“ odpovedali ďalší, ktorí príhovor pontifika sledovali z tlačového strediska.

„Haló. Daj vedieť do redakcie, že som stretol Bezáka v centre neďaleko katedrály. Vedia, kto to vôbec je? Haha, nech si „vygúglia,“ hovorí do telefónu muž s veľkým, profesionálnym fotoaparátom na námestí pred kostolom počas pápežovho príhovoru. O pápežských a cirkevných témach dnes píšu novinári, ktorí k nim majú inak ďaleko, bolo to vidieť aj včera v štúdiu RTVS. Občas z toho cítiť závan banalizovania, aj keď ešte väčším neduhom je talent všetko zahovoriť.

Vráťme sa ale k téme. Bývalý arcibiskup Trnavy Róbert Bezák sa zúčastnil na doobedňajšom stretnutí pápeža s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a s diplomatickým zborom v záhrade Prezidentovho paláca. Róbert Bezák, ktorý je stále v čulom povedomí spoločnosti, zo záhrady odišiel skôr a potom sa objavil v historickom centre mesta v blízkosti Dómu svätého Martina. Na uliciach ho čas od času zastavili a pozdravili okoloidúci, no v stráženej katedrále počas pápežovho príhovoru v chráme nebol.

Sloboda, tvorivosť, dialóg

Tieto príhody boli príjemným pozadím prejavu argentínskeho pápeža, ktorý prenášali rôzne televízie a rádiá. František vo svojom vystúpení zdôraznil slobodu, tvorivosť, dialóg. Varoval pred nalinajkovanými zákonmi, uniformitou a bezpečnosťou a opäť vyzdvihol príklad sv. Cyrila a Metoda. Tí mali tvorivosť evanjelia, vymysleli „nové písma na zvestovanie kultúry“, čo potrebuje i dnešná Európa. Vyzval i na dialóg so svetom, spoločenstvo a jednotu a vystríhal pred zatrpknutosťou a opovrhovaním. Pripomenul pritom nitrianskeho arcibiskupa a jezuitu, kardinála Jána Chryzostoma Korca, ktorého prenasledoval komunistický režim:

„Keď prišiel do Ríma pri príležitosti Jubilea v roku 2000, išiel do katakomb, zapálil sviečku za svojich prenasledovateľov a prosilo milosrdenstvo pre nich. Toto je Evanjelium! Rastie to v živote a v dejinách skrze pokornú a trpezlivú lásku.“

Veľká obrazovka pre ľudí na Rudnayovom námestí občas neprenášala obraz a zvuk v súčinnosti, a tak sa zavše stalo, že na obraze bol hovoriaci pápež a popritom sme počuli hlas kňaza, ktorý jeho príhovor prekladal do slovenčiny. Radostný dav veriacich a pútnikov však začal tlieskať, keď počul, ako priami účastníci stretnutia uprostred múrov kostola tlieskajú slovám rímskeho biskupa.

Všetko prebieha pokojne, na poriadok a bezpečnosť dohliadali najmä policajti rozostavaní v priľahlých uliciach, ktorí boli voči ľuďom milí a trpezlivo im vysvetľovali, že cesty sú uzavreté:

„Tadiaľto neprejdete, pani.“ „Jáj, tu je toto [pápež, pozn. red.]. Ale my naňho nejdeme, len chceme prejsť okolo,“ na čo tiež dostali negatívnu odpoveď, a tak niekoľko dám zostalo a pozeralo sa na pontifika, kým neskončí.

„A kedy odtiaľ vyjde pápež?“ „My nevieme jeho program ani cestu,“ hovorí policajtka a pokrčí ramenami.

K bezpečnostným kontrolám zrazu dobehne niekoľko mladých žien a mužov. Hneď si uvedomia, že namiesto reálneho pápeža je tu len obrazovka, ktorá prenáša jeho obraz: „Konečne sme tu! Aha, ale my ho neuvidíme naozaj,“ komentuje smutne jedna z nich.


Ďalšie články