Europarlament odporučil plošné uznanie LGBT partnerstiev a rodičovstva v celej EÚ

V Budapešti protestovali voèi zákonu proti pedofílii Aktivisti upevňujú veľké dúhové nafukovacie srdce pred budovou maďarského parlamentu v Budapešti 8. júla 2021 - Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Európsky parlament členským štátom odporučil plošné uznanie LGBT partnerstiev a rodičovských práv. Zároveň odsúdil údajnú diskrimináciu dúhových osôb v susednom Maďarsku a Poľsku.

Partnerský zväzok LGBT páru uzavretý v jednom členskom štáte EÚ by mal byť automaticky uznaný aj v ostatných, píše sa v dokumente Európskeho parlamentu. Právne nezáväzná rezolúcia členským štátom odporúča plošné uznanie LGBT partnerstiev aj homosexuálnych adopcií.

Podľa poslancov by Únia takisto mala odstrániť všetky prekážky, s ktorými sa stretávajú LGBT ľudia pri uplatňovaní práv, ktoré dúhoví aktivisti označujú za základné práva.

S pármi rovnakého pohlavia by sa v praxi podľa prijatého dokumentu malo zaobchádzať rovnako ako s pármi zloženými z opačných pohlaví. V praxi by to znamenalo, že všetky štáty EÚ by mali uznať za zákonných rodičov tie dospelé osoby, ktoré sú uvedené v rodnom liste dieťaťa.

Návrh prešiel hladko

Za rezolúciu hlasovalo 387 europoslancov a europoslankýň. Proti uzneseniu bolo 161 zástupcov a 123 z nich sa zdržalo. Rezolúcia zdôrazňuje, že príslušníci sexuálnych menšín by mali byť schopní naplno uplatňovať svoje práva v celej Európskej únii.

Poslanci v tomto kontexte upozornili na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v kauze Coman & Hamilton, podľa ktorého sa ustanovenia o manželovi/manželke v smernici EÚ o voľnom pohybe vzťahujú aj na páry rovnakého pohlavia. Nezávisle na tom, či konkrétny členský štát má registrované partnerstvá či manželstvá uzákonené.

Štefanec z KDH sa zdržal

Za prijatie rezolúcie spomedzi slovenských europoslancov hlasovali Martin Hojsík, Michal Šimečka, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Vladimír Bilčík a Michal Wiezik. Proti bol Milan Uhrík a Miriam Lexmann. Zdržali sa Monika Beňová, Eugen Jurzyca, Ivan Štefanec, Peter Pollák, Miroslav Číž.

Europoslanci v prijatom uznesení rovnako upozornili aj na údajnú diskrimináciu, ktorej čelia členovia komunity LGBT v Poľsku a Maďarsku. Europarlament v tejto súvislosti vyzval na prijatie ďalších právnych, súdnych, prípadne aj sankčných opatrení proti týmto krajinám na úrovni EÚ.

Štandard upozornil na blížiace sa tendencie tohto druhu už v máji.

Progresívci sa radujú

„Zatiaľ čo bojujeme za práva LGBTIQ osôb a dúhových rodín v krajinách, ako je aj Slovensko, to minimum, ktoré musíme ako krajina spraviť, je uznať páry a rodiny, ktoré sú právoplatnými v iných krajinách Únie,“ komentoval prijatie rezolúcie Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska.

Europoslankyňa Miriam Lexmann na margo prijatia uznesenia pre Štandard uviedla: „Hoci mnohí podobné správy obhajujú so slovami, že nejde o záväzný text, aj napriek tomu si myslím, že aj tieto nezáväzné správy postupne posúvajú právnu interpretáciu a celkové vnímanie jednotlivých pojmov…Priala by som si, aby sa Európska únia s rovnakým zápalom venovala skôr veciam, v ktorých má právomoci, a ktoré dokáže vďaka svojmu pôsobeniu skutočne zlepšiť“.

Politička ako jedna z mála pred niekoľkými mesiacmi v tejto súvislosti upozorňovala, že prichádza k ďalšiemu zásahu do výlučných kompetencií členských štátov, nakoľko rodinná politika ani nespadá do sféry Európskej únie. Dnes svoje slová zopakovala.

Druhá rovina jej kritiky bola toho času hodnotová. „Táto aktivita vyvoláva obrovské množstvo otáznikov, z ktorých chcem v tejto chvíli zdôrazniť zvlášť jeden: v mnohých krajinách je ilegálna prax, takzvané náhradné materstvo, keď sa dieťa v rozpore s ľudskou dôstojnosťou stáva predmetom obchodu,“ varovala Lexmann.

(tod/tasr)


Ďalšie články