Uzatvorenie Slovenska: Môžete vycestovať za rodinou či ísť na omšu?

Prvou adventnou nede¾ou sa zaèína èas duchovnej prípravy na Vianoce Omša, ilustračná fotografia. Foto: Roman Hanc/TASR

Slovensko čaká nová séria sprísňovania opatrení. Čo sa smie a čo sa nesmie?

Všetky detaily nových opatrení síce ešte nie sú celkom známe, vieme však, že aj keď sa od 11. decembra zatvoria terasy reštaurácií, nakupovať jedlo so sebou bude stále možné.

Na svah s testom

Od pondelka 14. decembra sa sprísnia opatrenia pre prevádzkovateľov hotelov, vlekov a lanoviek.

Na svah sa teda dostanú len tí, ktorí sa preukážu negatívnym testom (antigénovým alebo PCR). Testy sa budú vyžadovať aj od detí od 10 rokov.

Rovnaké pravidlá platia aj pre osoby ubytované v hoteloch či iných zariadeniach. Ubytovacie prevádzky nebudú môcť podávať jedlo v spoločných priestoroch.

Otvorené kostoly

Kostoly ostanú otvorené aj počas vianočných sviatkov, farnosti však boli vyzvané, aby dohliadli na dodržiavane hygienických a bezpečnostných opatrení.

Momentálne sú povolené polovičné kapacity v svätostánkoch, platia aj rozostupy.

Vianoce s rodinou

Od pondelka 21. decembra, tesne pred Štedrým dňom, sa zatvoria obchody. Výnimku dostanú len prevádzky nevyhnutné pre život, takže pravdepodobne potraviny, lekárne, drogérie a pod. Premiér, ani hlavný hygienik Ján Mikas, zatiaľ nevedeli presne vysvetliť konkrétne opatrenia.

V rovnaký deň sa taktiež zatvoria školy, ktoré dostanú prázdniny aspoň na 3 týždne. V dobrom prípade sa znovu otvoria 11. januára, závisieť bude od stavu epidemickej situácie.

Zásadne sa neobmedzí ani cestovanie, situácia z tohtoročnej Veľkej noci nás teda nečaká. Rovnako zrejme nebude platiť ani zákaz vychádzania. Cestovanie za rodinami by teda nemalo byť zásadne obmedzené.


Ďalšie články