Petrík z PS píše Lengvarskému pre nedostupnosť potratov. Neposlušné nemocnice chce vyšetrovať

184361804_1456685004678047_5010318305963618948_n Simona Petrik (vľavo) a Irena Bihariová. Foto: Facebook

Simona Petrík z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska označila skutočnosť, že na Slovensku poskytuje potrat menej ako polovica zdravotníckych zariadení za skutočne závažné zistenie. Politička hovorí o obchádzaní zákona, záležitosť chce vyšetrovať a obracia sa na ministerstvo.

Feministická mimovládna organizácia Možnosť voľby v uplynulých dňoch zverejnila výsledky svojho výskumu o dostupnosti umelých potratov na Slovensku. Jeho cieľom bolo zistiť ich informačnú, fyzickú, geografickú a finančnú dostupnosť.

Ako uvádzajú jej členky, za týmto účelom zmapovali 66 webových stránok poskytovateľov ústavnej alebo jednodňovej zdravotnej starostlivosti so špecializáciou v gynekológii, uskutočnili 56 telefonických dopytovaní v takýchto zariadeniach, 6 rozhovorov s gynekológmi a spracovali celkovo 21 žiadostí o sprístupnenie informácií.

Trojica autoriek v dokumente s eufemistickým názvom Dostupnosť služieb reprodukčného zdravia na Slovensku implicitne konštatuje, že naša krajina zaostáva za potrebnými štandardmi vo všetkých horeuvedených oblastiach.

Zákrok je vraj drahý

Dostupnosť informácií o poskytovaní, postupoch a poplatkoch za likvidáciu nenarodeného dieťaťa je podľa nich nízka. Napríklad, „jedna pätina zariadení (20 percent) nemala uvedenú žiadnu informáciu o poskytovaní legálnej a bezpečnej interrupcii,“ píše Možnosť voľby.

Pokiaľ ide o fyzickú dostupnosť potratov, medzi hlavné zistenia patrí nasledovné: „Problematický je hlavne Prešovský kraj, kde z 11 mapovaných zariadení až 8 zariadení interrupciu odmieta poskytovať. Otázne sú aj Banskobystrický a Trnavský kraj, kde je informačná dostupnosť o poskytovaní interrupcie mimoriadne nízka,“ uvádzajú.

V správe sa tiež konštatuje, že konečná cena za interrupciu stanovená ministerstvom zdravotníctva na 248,95 eur sa nie vždy dodržiava. Priemerná cena interrupcie je podľa výskumu 414 eur, čo je pre mnohé domácnosti vraj privysoká suma a nedokážu ju rýchlo získať.

Pokiaľ ide o kvalitu poskytovania potratov, „zaznieva silný a takmer jednotný hlas z odbornej obce o zastaranosti chirurgickej interrupcie a volanie po zavedení medikamentóznej interrupcie,“ píše sa v záveroch výskumu.

Ombudsmanka: Štát má povinnosť zabezpečiť potrat

Organizácia Možnosť voľby o výsledkoch výskumu pripravila aj okrúhly stôl, kde sa stretli aj s ombudsmankou Máriou Patakyovou a riaditeľkou Slovenského národného strediska pre ľudské práva Silviou Porubänovou. „Štát je povinný ženám zabezpečiť geograficky aj finančne dostupné služby v oblasti reprodukčného zdravia,“ povedala Patakyová.

Petrík neskrýva pobúrenie

Zverejnené dáta na sociálnej sieti spomedzi politikov komentovala Simona Petrík, ktorá v máji prestúpila zo strany Spolu do Progresívneho Slovenska. Pri tejto príležitosti ju šéfka PS Irena Bihariová nazvala „klenot mojej koruny“.

„Toto je skutočne závažné zistenie! Podľa výskumu organizácie Možnosť voľby až 34 % zdravotníckych zariadení na Slovensku odmieta vykonávať interrupcie. Už ste niekde videli, že by si celá nemocnica uplatnila výhradu vo svedomí? Z môjho pohľadu ide o obchádzanie zákona a budem to investigovať,“ varuje Petrík.

Progresívka sa zároveň obracia listom na šéfa rezortu zdravotníctva s otázkou, či dané zistenia vezme na vedomie a bude medicínske zariadenia odmietajúce výkon potratov konfrontovať.

Progresívne Slovensko tiež nedávno požiadalo o dostupné umelé oplodnenie aj pre ženy, ktoré žijú single. Táto požiadavka podľa Petrík, ktorá sa spolu s kolegyňami agendy chopila, rieši reálne potreby žien. Strana v jednom balíku navrhuje aj preplácanie antikoncepcie a tiež takzvanej núdzovej tabletky zo zdravotného poistenia.

O (ne)existujúcej reklame

Pripomeňme, že Petrík v minulosti dezinformovala, že na Slovensku neexistujú reklamy na potraty. V skutočnosti však na ich propagáciu možno natrafiť už po prvotných sekundách hľadania na internete.

Ako pre Štandard zdokumentoval pro-life aktivista Patrik Daniška, reklama na interrupcie je pomerne silným nástrojom. Pri zadaní slov potrat alebo interrupcia vyhľadávač ponúkne reklamu, spravidla na levickú potratovú kliniku Mediklinik (resp. jej iný názov Gyniklinik). Platí to aj pri zadaní slov v poľskom jazyku.

Aj táto skutočnosť zrejme prispela k tomu, že z Levíc je v súčasnosti akési mesto smrti. Z celkového počtu 7 496 umelých potratov spravených na celom Slovensku, bolo v okrese Levice spravených až 2 038. To je 27 percent na jednom mieste krajiny.


Ďalšie články