Komu napadlo pomenovať v Budapešti ulicu po biskupovi čínskej podzemnej cirkvi

Orbánova vláda sa dohodla s Čínou, že v Budapešti vznikne pobočka elitnej šanghajskej univerzity. Maďarská opozícia to pochopila ako príležitosť. Píše Martin Leidenfrost.

160215758_1886163591522921_2116131691305833785_n Foto: Krisztina Baranyi­/FB

Žiadna členská krajina Európskej únie sa neotvára Číne tak bezpod­mie­neč­ne ako Maďarsko. Na jar vláda Viktora Orbána informovala o je­dineč­nom zámere, že šanghajská elitná univerzita Fudan má dostať v Bu­dapešti plnohodnotnú európsku pobočku. Pôžička (1,5 miliardy eur) bude pochádzať z Číny, stavebná firma (CSCEC) tiež. Maďarská opozícia, ktorá sa zjednotila do jedného protiorbánovského bloku – od zelených progresívcov až do národniarskych postfašistov –, sa pro­ti čínskej univerzite búri. Robí to klasickým spô­so­bom, na­prík­lad demonštráciami, ale aj jednou mediálne dosť účinnou akciou: opozícia, ktorá je v meste Budapešť už pri moci, premenova­la určité ulice. A tak v Budapešti nájdete „Dalajlámovu ulicu“, „Ulicu slobodného Hongkongu“ či „Ulicu  ujgurských martýrov“.

Za obzvlášť originálne považujem, že sa k tomu objavila ešte aj peštianska „Ulica biskupa Sie Ši-kuanga“. Maďarská vláda sa opráv­ne­ne pýši tým, že podporuje prenasledovaných kresťanov po celom sve­te, v prípade Číny však úzko spolupracuje s režimom, ktorý kresťanov od­jak­ži­va prenasleduje. Svedčí o tom príbeh katolíckeho kňaza Jakuba Sie Ši-kuanga. Bol celý život verný Rímu a odsedel si za to spolu 28 rokov v žalároch a pracovných táboroch. Komunisti zatkli kňaza pod­zemnej cirkvi prvýkrát v roku 1955, keď odmietol vstúpiť do pro­režimo­vé­ho Patriotického katolíckeho spoločenstva, druhýkrát v roku 1958 za ten istý priestupok. Sedel nepretržite do roku 1980, potom ešte v rokoch 1984 – 1987, potom zase v rokoch 1990 – 1992. Do jeho smrti si čínska totalita nevedela s týmto nepoddajným bis­kupom poradiť. Ešte v roku 1999 dali komunisti zbúrať 13 kos­to­lov v jeho diecéze, tá aj tak zvýšila svoj počet na 75-tisíc ve­ria­cich. Eš­te v roku 2005 zakázali účasť na pohrebe biskupa Jakuba, aj tak naň ale priš­lo desaťtisíc verných veriacich.

Ulica biskupa Sie Ši-kuanga v neďalekej Pešti je pravdepodobne ce­lo­sve­tovo prvou ulicou pomenovanou po tomto veľkom svedkovi viery. Prí­beh biskupa Jakuba nie je veľmi známy, objavili sa o ňom iba kratučké člán­ky na nemeckej, anglickej, thajskej a čínskej Wikipédii (naj­roz­siahlejší je odnedávna v maďarčine). Nuž, a táto akcia je ľstivým podpichnutím kresťanského svedomia maďarskej vlády. Nedalo sa inak, zaujímalo ma, komu to v tej inak nie príliš kresťanskej maďarskej opozícii na­pad­lo?

Mám dohodnutý termín na úrade deviateho obvodu Budapešti, ktorý sa volá Ferencváros. Čínska univerzita má vzniknúť práve na území tohto ob­vodu. Bola to práve nová starostka Ferencvárosu Krisztina Baranyi­ová, ktorá tlačila na premenovanie ulíc, hrá sa tu ale väčšia hra: Opo­zícia si v týchto týždňoch vy­be­rá v ce­lo­ná­rod­ných pri­már­kach vyzývateľa Vik­tora Orbána. No a pri­mátor Bu­da­pešti Gergely Kará­cso­ny je perspek­tív­nym kan­didátom na vy­zý­va­te­ľa. Ak opo­zícia vyhrá v bu­dú­com roku maďarské voľby, Kará­csony sa asi stane premiérom, kým v Peš­ti vraj celkom obľúbená Ba­ra­ny­i­ová má slušné šance, aby sa sta­la počas ďalších pri­máriek bu­dapeš­tian­s­kou primátorkou. Členka už ne­exis­tu­júcej stra­ny, ktorá kedysi zastrešovala pro­gresívne sily, ambíciu má. Rozhodla sa, ide do toho.

Prichádzam z centra, cez ulicu Ráday, ktorá vyniká hus­totou pod­ni­kov. Plagáty s kandidátom na vyzývateľa Karácsonyho, volebné stán­ky. Stavenisko pred obvodným úradom je hlavnou po­lož­kou tohto­roč­né­ho rozpočtu okresu, projekt Fudan sa rovná celkovému rozpočtu ob­vodu na 25 rokov. Taký je pomer rozloženia síl: Druhá najväčšia sv­etová ekonomika sa tu stretáva s kedysi robotníckou peš­tian­s­kou štvrťou, ktorá je pre svoju blízkosť k centru a pre svoje veľké uni­verzity čoraz viac džentrifikovaná.

Privíta ma nosič tenisiek v pokrčenej košeli, János Somlai, šéf Ba­ranyiovej kabinetu, predtým manažér jej kampane, predtým novinár na donedávna opozičnom webportáli index.hu. Maďarská opozícia pre­sad­zuje sta­rý, ale nikdy nie dofinancovaný projekt „študent­s­kého me­s­ta“ s 8 000 ce­novo dostupnými lôž­ka­mi. Som­lai hovorí: „Chceme tým prelomiť príliš vy­so­ké nájomné v meste.“ Rozpráva: „Uzavreli sme dohodu. Jed­nou z mno­hých Orbánových mánií sú štadióny. Dohoda bola o tom, že on do­sta­ne ďalší štadión a my študentské mesto.“ Z pohľadu Somlaia však Or­bán porušil dohodu, pretože „študentské mesto zmen­ši­li na jednu tre­ti­nu areálu, Fudan dostane dve tretiny“. Pozem­ky, ktoré obvod v tomto areáli vlastní, pripadnú bez vý­nim­ky štu­dent­s­ké­mu mestu, z tohto titulu teda nemá Ferencváros žiadne páky na Fu­da­n. Opo­zícia chce tiež do­siahnuť referendum o Fudane. Súd re­fe­ren­dum do­volil, podľa opozičného prieskumu je aj polovica Orbánovych vo­li­čov skôr proti čínskej univerzite, lenže bude ne­smierne ťažké do­siahnuť minimálnu účasť 50 per­cent. Zhrniem to: „To vy­zerá, že ne­máte najlepšie karty.“ On na to: „Presne tak.“

Somlai tvrdí: „Hlavná motivácia Orbána sú peniaze. Poznám ľudí na mini­s­ter­s­t­vách, ktorí mi hovoria, že projekt univerzity je pre­d­ra­žený o 40 per­cent. To je bežná pro­ví­zia, čo Fidesz berie. Lenže di­menzia je tentokrát úplne inde.“ Ústredný bod jeho kritiky spočíva v tom, že s touto sú­kromnou univerzitou „ne­kontrolovane ot­várate dvere tisícom IT špe­cialistov a vedcov – v hlavnom meste kra­jiny NATO. Ak by som bol agentom čínskej tajnej služby, tak by sa mi taká príležitosť pá­čila. Na druhej strane, Spojené štáty môžu byť znepokojené.“ Somlai hneď upresňuje: „Môže to byť otázka na stole veľ­mocí, Ferencváros ale nie je hráčom v med­zi­národných vzťa­hoch.“ – „Nie? Ale preto som sem prišiel!“ On sa smeje.

Pýtam sa ho, kto prišiel s prefíkaným nápadom dať ulicu biskupovi čín­skej podzemnej cirkvi. Je vidieť, že si nie je celkom istý, po­tom hovorí: „Poviem vám pravdu, prišlo to od nejakých komentátorov z Facebooku. Od bežných ľudí.“ Potom zase váha, či to nebol ná­vrh peš­tianskeho „námestia Tchien-an-men“, čo koloval na Facebooku. V kaž­dom prípade si je Somlai istý, že meno Sie Ši-kuang mu už pred facebookovou debatou niečo hovorilo. Takisto je presvedčený, že tá pro­vokácia sa Orbána sotva dotkne, je mu to asi jedno. Hovorí: „S Čí­ňanmi to môže byť iné, oni nemajú radi verejné škandály. Ak by sa nám po­da­rilo vyprovokovať Čínu, aby sa stiahla, bolo by to fajn.“ Ne­obáva sa, že by mohol pokaziť európsko-čínske vzťahy.

Do areálu pri Dunaji sa nedá bez auta dostať, Somlai mi volá úradné auto. Mladý, športovo založený vodič má na ľavej ruke vy­te­to­vanú svätoštefanskú korunu, na pravej ruke mamine narodeniny a nevie o ce­lej veci nič. Nad Ferencvárosom ohŕňa nos, buržoázny kop­co­vi­tý Budín je podľa neho „oveľa lepší“, šéf kabinetu, kto­rý ta­ki­sto ne­býva v Ferencvárosi, otvorene pohŕda futbalovým klubom Fe­renc­vá­ros a možno je Ferencváros aj pre starostku, ktorá sa sem pri­sťa­hovala z mestečka na slovenskej hranici, len odrazovým mos­tí­kom. Areál určený pre čínsku elitnú univerzitu je práz­d­ny. Je tu ces­ta pre ťažké nákladné autá, bujnejúca bu­rina, op­lo­te­né sta­vebné kon­tajnery pre Orbánov už pokročilo vyrastený štadión. Ulica bis­kupa Sie Ši-kuanga je tabuľa uprostred ničoho, pred košatými kríkmi.


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok