Matovič po samite EÚ hovorí, že nebudeme otrokmi V4

Ursula von der Leyenová Igor Matoviè Ursula von der Leyenová a Igor Matovič Foto: TASR/AP

Pri dohode o viacročnom finančnom rámci Európskej únie (EÚ) a fonde obnovy boli všetci víťazmi, odblokovali sa prostriedky pre jednotlivé štáty. Po príchode zo samitu Európskej rady v Bruseli to uviedol premiér Igor Matovič (OĽANO).

Dôležitou témou samitu boli aj klimatické zmeny, finálna dohoda podľa predsedu vlády predstavuje zníženie emisií o 55 percent.

Matovič skonštatoval, že na samit odchádzal s obavami, že sa lídri nebudú vedieť dohodnúť. „Nakoniec naozaj tá dohoda sa potvrdila a boli sme, myslím si, že všetci veľmi šťastní z toho, že sa odblokovali prostriedky pre všetky európske krajiny práve v tejto ťažkej dobe,“ poznamenal premiér. Teraz tak zostáva predstaviť plán obnovy aj za Slovensko. „Nemáme naozaj kam sa uponáhľať,“ dodal v súvislosti s jeho prípravou.

Môžeme snívať

Po rozpočte dostala najväčší priestor na samite téma klimatických zmien. Premiér priblížil, že SR aj európske krajiny sa zaviazali, že do roku 2030 znížia emisie o 40 percent voči roku 1990, teraz bola snaha na samite dohodnúť sa na výrazne vyššom znížení emisií. Finálna dohoda predstavuje 55 percent.

Premiér deklaroval, že na samite tlmočil aj petíciu, ktorá sa realizovala na Slovensku s tým, aby bol cieľ ešte vyšší. „Môžeme snívať viac, ale toto je taká realita, čo vieme aj objektívne dosiahnuť,“ dodal. Pripustil, že Slovensko to bude stáť ročne približne 1 miliardu eur investícií do ekologickejších technológií. EÚ sa tak podľa neho môže stať ekologickým lídrom sveta.

Významné podľa neho bude aj to, aby sme si zachovali možnosť, akou cestou pôjdeme k znižovaniu emisií. „Už dnes vyrábame druhé najväčšie množstvo elektriny z jadrových zdrojov a po dostavbe a spustení Mochoviec predbehneme aj lídra v Európe, a to Francúzsko,“ zdôraznil. Za dôležité preto považoval zastať sa jadra, v čom bolo silným spojencom práve Francúzsko.

Matovič o Turecku

Matovič informoval tiež o tom, že lídri sa v prípade Turecka dohodli na sankciách a na odvážnom a tvrdom postoji voči tejto krajine. Podľa neho by bolo potrebné vyvinúť iniciatívu na poctivé rozhovory s tureckým prezidentom.

V súvislosti s brexitom stále verí, že sa podarí dohodnúť. Stav v rámci V4 komentoval slovami, že ako krajiny sme si geograficky blízke a v niektorých veciach aj ľudsky. „Nebudeme otrokmi V4, ale, samozrejme, keď treba podporiť a je to správna vec, tak podporíme,“ ubezpečil premiér.

Distribúcia vakcín v rámci EÚ bude podľa neho „vzorom spolupráce“. Doplnil, že začať by sa s ňou mohlo v horizonte jedného mesiaca.

(TASR)


Ďalšie články