Vo Vatikáne ocenili pozitívny prínos zo Slovenska

papa sr Pápež pred Prezidentským palácom v Bratislave. Foto: autor

Vatikanisti sa opäť rozpísali o zneužívaní i o spovednom tajomstve v súvise s návštevou francúzskeho premiéra u pápeža. Slovensko poslalo do Vatikánu rúška na boj s pandémiou COVID-19. V miništáte diskutovala pápežská nadácia Centesimus Annus za účasti Slovákov, a to 30 rokov od vydania rovnomennej encykliky Jána Pavla II.

Slovensko poslalo do Vatikánu humanitárny dar ako poďakovanie za pápežovu septembrovú návštevu na Slovensku. Dar oficiálne odovzdala prezidentka pontifikovi už v Bratislave, teraz ho doručili do miništátu. Ide o vyše 100 000 rúšok a ďalší materiál na boj s pandémiou Covid-19 v najmenšom štáte sveta. „Jedinečné humanitárne gesto prezidentky SR Z. Čaputovej a záujem Slovenska vysoko ocenil“ vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin, informovalo Veľvyslanectvo Slovenskej republiky pri Svätej stolici na sociálnej sieti Facebook.

Zneužívanie vo Francúzsku opäť témou, situáciu komentuje aj kardinál Piacenza

Pápež František prijal na audiencii francúzskeho premiéra, čo bolo témou nielen pre frankofónnych novinárov. Premiér Jean Castex a pontifik sa stretli v rámci storočnice obnovenia diplomatických vzťahov medzi Francúzskom a Svätou stolicou. Popri dobrých vzťahoch, spoločnej globálnej zodpovednosti, laicite a mieri na Blízkom východe hovorili aj o zneužívaní, ktoré nedávno dostala do popredia správa nezávislého výboru CIASE. Podľa nej kňazi a rehoľníci v tamojšej cirkvi vraj zneužili minimálne 160 000 detí. Treba „ešte silnejšie a odhodlanejšie úsilie v plnej spolupráci s občianskymi autoritami rešpektujúc povahu, misiu a sviatostnú štruktúru cirkvi, ktoré sú jej vlastné“, povedal v tomto súvise štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin.

Už pri prezentácii správy sa hovorilo o spovednom tajomstve a vyzvali cirkev k reforme. Má v tomto zmysle zvážiť úpravu kánonického práva. Premiér z krajiny kedysi označovanej „Najstaršia dcéra cirkvi“ povedal, že „treba za každú cenu nájsť spôsoby a prostriedky, ako zladiť (spovedné tajomstvo) s trestným právom, právami obetí. Pápež František si to plne uvedomuje. Je to dlhodobá práca“.

„To absolútne vylučujem,“ komentuje hlavný pápežský penitenciár kardinál Mauro Piacenza v rozhovore pre denník Štandard, ktorý prinesieme onedlho. Mimochodom, taliansky prelát ocenil Slovákov, s ktorými vo Vatikáne pracoval.

Kvôli správe o zneužívaní, ktorú mnohí vrátane tamojších biskupov prijali nekriticky, sa ozvali kritické hlasy, aj keď ojedinelé. Podčiarkli, že svoj vplyv mal aj „kult obviňovania“, prezumpcia viny namiesto neviny a pripomenuli Františkove slová Rímskej kúrii z roku 2018. Pontifik vyzdvihol čestných a objektívnych novinárov voči tým, ktorí „ignorujú obrovskú väčšinu prípadov zneužívania, ktorých sa kňazi v cirkvi nedopúšťajú – štatistiky hovoria o vyše 95 percentách“. Tým sa podľa pontifexa vykresľuje „zámerne falošný obraz, akoby sa toto zlo týkalo len katolíckej cirkvi“.

O tom hovoria aj odhadované čísla dokumentu od výboru CIASE: „len“ 4 percentá pedokriminality vo Francúzsku mali spáchať kňazi a rehoľníci.

V decembri by mal rímsky biskup prijať členov CIASE. Vatikán nedávno nanovo založil centrum na ochranu detí a zraniteľných. Inšpiroval sa hnutím #MeToo a berie ohľad aj na zneužitie moci, zasvätených žien a duchovného zneužívania, čo „sú príklady novej citlivosti“.

Slováci na konferencii Centesimus Annus

V miništáte diskutovala pápežská nadácia Centesimus Annus o solidarite a zodpovednosti, a to 30 rokov od vydania rovnomennej sociálnej encykliky Jána Pavla II. Na prestížnu konferenciu katolíckych podnikateľov, investorov a iných pracovníkov, ktorí aplikujú sociálnu náuku cirkvi, prišlo niekoľko Slovákov vrátane kňaza Ivana Ružičku a Ondreja Sočuvku. Účastníkom sa prihovoril držiteľ Nobelovej ceny za fyziku Gérard Mourou a kardinál Antonio Tagle, ktorý participantom pripomenul útrapy biednych v tretích krajinách.

Na podujatí bola aj eurokomisárka Elisa Ferreirová, ktorá nám povedala, že pozitívne vníma spoluprácu s Vatikánom a cirkvou. Sociálna náuka cirkvi má čo poveda, lebo je založená na zodpovednosti, spolupráci, solidarite. Rozhovor s komisárkou prinesieme neskôr.

Citát týždňa

Vyberáme z knihy, ktorú predstavil vo Vatikáne jej autor, vatikanista Ary Ramos Díaz s názvom „Buďte autentickí“ o komunikačnom štýle pápeža Františka:

„Moc komunikácie je v službe. Pápež František je jeden z najvplyvnejších komunikátorov dneška, svet každý deň komentuje jeho gestá. V digitálnej ére by sa zdalo paradoxn, že 84-ročný muž je rešpektovaný ,influencer‘ s originálnym slovníkom.“


Ďalšie články