Pandemické Vianoce a otázka, ako to celé zvládnuť?

volodymyr-hryshchenko-NTanTZ2EGKA-unsplash Foto: unsplash

Aktuálna situácia nás všetkých vyhodila z vyjazdených koľají, na ktoré sme boli zvyknutí. Tie nám vytvárali stabilitu a bezpečie vo vzťahoch i v bežnom fungovaní.

Najväčšou výzvou tohto obdobia sa stalo zvládanie nepredvídateľnosti, ktorú zažívame na osobnej, rodinnej, partnerskej i pracovnej rovine. Zabehnuté fungovanie, kedy sme vedeli, čo bolo, je a bude, sa akosi stalo na míle vzdialené, a to do našich rodín i partnerstiev vnieslo chaos a akúsi nervozitu. Dúfali sme, že to čoskoro pominie, ale nestalo sa tak.

Pandémia sa stala nevítaným hosťom dokonca aj pri našich štedrovečerných stoloch. Pozvala sa sama a my ju zo slávenia Vianoc nevieme ani slušne vyhodiť. Jedinou stratégiou, ako jej návštevu prežiť bez ujmy, je prispôsobiť sa situácii. Vykonať to však nie je také jednoduché, ako sa to ľahko píše. Čelíme nároku na pružnú rodinnú adaptabilitu na neustále meniace sa podmienky a pravidlá. Rada by som vám ponúkla pár podnetov pre to, aby sme tieto sviatočné dni v našich rodinách zvládli bez ujmy na vianočnej pohode.

Prijmime realitu a nebojujme proti nej

Naše predstavy o tom, ako strávime sviatky, sa roztrieštili na márne kúsky. Zaplavujú nás rôznorodé emócie – niekto sa hnevá, iný je sklamaný, ďalší apatický či smutný. Ako z toho von?

Nemá veľký zmysel klásť si otázku, prečo sa to celé deje. Dokonca nie je užitočné ani neustále premietanie si toho, čo všetko by sme mohli robiť, nebyť tejto pandémie, čo všetko sme stratili a o čo všetko sme ukrátení. 

Nemá totiž vôbec zmysel venovať sa veciam, ktoré nevieme ovplyvniť. To nás skôr ťahá psychicky ku dnu. Naopak, pre našu pohodu má veľké opodstatnenie venovať sa tomu, čo ovplyvniť môžeme, a tak preberať kontrolu nad situáciou i naším prežívaním. Hľadať možnosti, ako sa mať lepšie a ako z tejto situácie vyťažiť pozitívne maximum, je efektívnejšia cesta.

Potrebujeme byť otvorení vykročiť na chodníčky, po ktorých sme ešte nekráčali. Predpokladám, že len máloktorí z nás zažili „virtuálne Vianoce“ či „štedrú večeru online“. Aj to však môžu byť zaujímavé cesty, ako byť spolu a užiť si tie „šťastné a rodinné“ Vianoce. Toto neplánované Covid obdobie tak môže byť príležitosťou zažiť to, čo sme ešte nezažili, či vymyslieť niečo, čo ešte nik nevymyslel. 

Krízová situácia si žiada aj krízové riešenia

Pripraveným šťastie praje – tak sa hovorieva – a v tomto období to platí dvojnásobne. Aj keď sa zdá, že plánovaniu, ako sme ho doposiaľ poznali, odzvonilo na neurčito, neznamená to, že plánovanie je zakázané, nežiadúce. Opak je pravdou. Plánovanie vnáša do našich životov predvídateľnú štruktúru. Tá je potrebná pre to, aby sme sa vedeli orientovať v tom, čo nás čaká. Štruktúra vytvára bezpečie a ono súvisí s pocitom životnej pohody a psychického zdravia. 

Tak, ako si budeme pripravovať vianočné menu, pripravme si aj viacero variant na spoločný program. Je totiž veľmi jednoduché – dokonca aj pri štedrej večeri – uviaznuť v našich rozhovoroch pri téme prijatých opatrení a ich zmysluplnosti. Ešte jednoduchšie je lamentovanie nad tým, že sa nedá nič plánovať a veci sa neustále menia. Rizikom tohto správania však je, že stratíme to, na čo sme sa v poslednom období tešili – naše vysnívané Vianoce.

Prichystajme si vianočnú hudbu, vymyslime nové vianočné zvyky, spíšme si zaujímavé konverzačné témy, oprášme spoločenské hry a obľúbené rozprávky, nájdime tipy na prechádzky či pripravme iné obľúbené činnosti. Vytvoríme si tak repertoár aktivít, z ktorého si budeme vedieť vybrať a naplniť tak zmysluplne spoločný čas. Možno práve vďaka nemu sa tieto Vianoce stanú nezabudnuteľnými. Otvorme sa spoločnej zábave a hľadajme medzi sebou malé dôvody pre radosť. Robme spolu veci, ktoré sme dlho odkladali, a hovorili: „Keď budeme mať čas, tak…”. Veľa sa smejme a nájdime si čas na spoločný relax a oddych. 

Foto: pexels

Zostaňme v spojení

Aj tieto vianočné sviatky, kedy sme spolu doma, môžu byť príležitosťou obnoviť naše spojenie a oprášiť vzájomné poznanie. Ako na to? Staňme sa opäť zvedavými na tých, ktorých máme okolo seba, a podnikajme „dobrodružné výpravy” v našich vzťahoch. Rozprávajme sa, pýtajme sa všakovaké otázky, zaujímajme sa o názory, pohľady na rôzne témy. 

Aby sa toto dobrodružstvo podarilo, buďme na prvom mieste ochotní skôr počúvať ako veľa rozprávať, zostaňme otvorení na rôznorodosť odpovedí a názorov. Snažme sa skôr o prijatie toho druhého než o jeho prerábanie na náš obraz. Otvorme sa skúsenosti, že rozdielnosť ešte neznamená odmietnutie či konflikt. 

Pandémia odráža v realite to, ako nám spoločne vlastne je. Je akýmsi zrkadlom toho, aké máme vzťahy – ako si vieme byť oporou, ako vieme tímovo spolupracovať, zvládať stres či spracovávať naše emócie. Zrkadlí nám to, či sa ešte vieme spoločne zabaviť, zasmiať či hrať sa. Priniesla do našich vzťahov výzvu znovu sa vzájomne spoznávať i nájsť nové cesty ako byť spolu. 

Nemôžeme chodiť na výlety za hranice nášho domova, na lyžovačky či dovolenky, no môžeme uraziť dlhé kilometre do hĺbky na mieste, kde sme zostali „uväznení“, a tým sú naše vzťahy. Dostali sme príležitosť usporiadať si hodnoty a nastaviť podľa nich naše reálne fungovanie. Tieto Vianoce môžu byť krokom k tomu, aby sa ich podstata – aj vďaka spomaleniu či obmedzeniu možností – stala v našich rodinách realitou.


Ďalšie články