Spor o Ratzingera silnie. Debata o zneužívaní sa stupňuje v rôznych štátoch

CNA_545d24ff515de_42052 Busta Benedikta XVI. vo Vatikánskych záhradách. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Prinášame najnovší prehľad diania v Ríme očami vatikanistov. Kauza emeritného pápeža Josepha Ratzingera má ďalšiu dohru. O zneužívaní v cirkvi sa diskutuje vo Francúzsku, Španielsku i v Argentíne, kde čaká na súd spolupracovník pápeža Františka. Pedofilného kňaza vraj kryl španielsky kardinál. Prehľad pripravuje Bohuš Petrík priamo z Ríma.

Štyria právnici a spolupracovníci emeritného pápeža Benedikta XVI. argumentujú proti všetkým obvineniam voči nemeckému prelátovi. Staronová obžaloba z údajného krytia sexuálneho zneužívania v jeho bývalej arcidiecéze v Bavorsku, ktoré naznačila nemecká právnická firma, je nepravdivá. Nová analýza však nepresvedčila všetkých vatikanistov.

„Od rána znova a znova skúmam nový list bývalého pápeža Benedikta. Mám pocit, že mi niečo uniká. Naozaj sa v ňom nenachádza jednoduché ‚prepáč‘? Namiesto toho tam je: „…bez ohľadu na to, aká veľká je dnes moja vina, Pán mi odpúšťa,“ čudoval sa z nedostatku Ratzingerovej reflexie americký vatikanista, ktorý pôsobil v Ríme.

„Benediktov list pôsobí nešikovne, pretože sa ospravedlňuje vo všeobecnosti, ale nie v konkrétnych prípadoch v Mníchove, kde silne popiera, že by urobil čokoľvek zlé. Hovorí o tom, čo sa naučil vo všeobecnosti, ale nie tu a konkrétne,“ písalo sa na sociálnych sieťach.

Ratzingerova odpoveď podľa niektorých obetí zneužívania „odzrkadľuje neustále odmietanie katolíckej hierarchie prijať zodpovednosť za znásilňovanie a sodomiu detí zo strany kňazov“, komentovali ďalší.

Ratzinger sa ospravedlnil a zanechal duchovný testament pre budúcnosť

Prehľad talianskej tlače naznačuje, že emeritný pápež sa ospravedlnil jasne. Veľavravné sú titulky sekulárnych médií: „Ratzinger žiada o odpustenie za zneužívanie v cirkvi v Bavorsku“ či „Ratzingerova mea culpa za pedofilných kňazov“. Výnimkou bol nadpis „Ratzinger ustupuje pedofilným kňazom“, čo pobúrilo niekoľkých vatikanistov v Tlačovom stredisku Svätej stolice. Čudovali sa, ako mohlo niečo také zavádzajúce vôbec vyjsť.

Ako to teda je, ospravedlnil či neospravedlnil sa nemecký arcibiskup, a mal vôbec za čo?

Ratzingerov list je „silný duchovný testament pre budúcnosť“ a „výstraha pre katolíkov“, aby neboli hluchí voči kriku obetí, napísal taliansky denník Il Messaggero. Práve mníchovsko-freisingský arcibiskup, neskorší prefekt Kongregácie pre náuku viery a napokon pápež Benedikt XVI. sprísnil kánonické právo voči pedofilom tak ako nik iný. Bojoval voči istým mocným kardinálom v Rímskej kúrii, ktorí chránili imidž cirkvi na úkor obetí, aby sa neobjavil škandál:

„Medzi riadkami môžeme tušiť, že Joseph Ratzinger chápe, že pravdepodobne nemohol urobiť viac než to, čo spravil za daných okolností.“

K správe sa mala vyjadriť aj Svätá stolica. Pápež František, ktorý ju reprezentuje, sa však nechystá vyjadriť, povedali najnovšie vatikanistom v tlačovom stredisku. Vyjadrenie Benedikta XVI. a jeho spolupracovníkov rozoslal Apoštolský stolec, a tak možno usudzovať, že ak by chcel niečo dodať či opraviť, už by to spravil.

Zneužívanie je témou vo viacerých štátoch

Správu o zneužívaní pripravujú aj v Španielsku. Socialistický premiér Pedro Sánchez povedal, že „je čas zaceliť“ bolesť obetí zneužívania „a zabrániť tomu, aby sa opakovala. So záväzkom, že prešľapy spáchané v cirkvi nezostanú nepotrestané“. Vyšetrovaciu komisiu má poveriť parlament, a nie cirkev, a tak sa objavujú obavy z politizácie delikátnej otázky.

Popredný kardinál Luis Ladaria, súčasný prefekt Kongregácie pre náuku viery, vraj pomohol pri preložení pedofilného kňaza, aby zabránil verejnému škandálu, napísal taliansky denník. Španielsky kardinál ani Svätá stolica sa k téme ešte nevyjadrili.

S nedôverou sa po zverejnení stretla aj správa o zneužívaní vo francúzskej cirkvi z minulého roku. Na kritiku teraz reagoval predseda výboru, ktorý dokument vypracoval.

V Argentíne vo februári čaká na súd biskup Oscar Zanchetta, ktorého pápež František v minulosti povolal do služby vo Vatikáne. Je obžalovaný zo zneužívania.

Diskusia sa vedie aj na Slovensku, biskup Ján Kuboš odmietol tvrdenie televízie Markíza, že na Spiši malo dôjsť k tutlaniu prípadu: „Obvinený kňaz je mimo pastorácie a hneď od začiatku vyšetrovania mu boli dané všetky reštriktívne opatrenia, ktoré sú vymenované v kánone 1722 Kódexu kánonického práva,“ vyhlásil biskup. Tvrdí tiež, že „Spišská diecéza takéto záležitosti považuje za veľmi vážne a rieši ich veľmi prísne s tým, že rešpektuje všetky cirkevné zákony, ktoré platia v týchto prípadoch“.

Ak televízia nejde k pápežovi, pápež ide do televízie alebo pápežova premárnená príležitosť

„Ak televízia nejde k pápežovi, pápež ide do televízie.“ Aj takto komentovali vatikanisti vystúpenie rímskeho biskupa v talianskej šou. František odpovedal z Vatikánu na otázky moderátora v štúdiu cez videohovor. Výstup v televízii verejnej služby Rai 3 bol „výnimočný“ okamih, no nešlo o prekvapenie, lebo argentínsky pápež „drží krok s dobou“, komentovali bergogliovci a podčiarkli jeho schopnosť výborne komunikovať a prihovárať sa ľudu v akejkoľvek forme.

Avšak pontifik sa objavil v polozábavnej šou, neuskutočnila sa naozaj vážna konverzácia a nezaznela zásadná odpoveď, skôr neveľmi jasné myšlienky, sťažovali sa skeptici. Navyše v tejto relácii v minulosti zosmiešňovali cirkev, o čom sa nevravelo, a preto Bergogliovu účasť považujú za premárnenú príležitosť.

Dodajme, že televízia Rai 3 si vďaka Františkovi výrazne polepšila sledovanosť, pritom pred rokom podľa viacerých očiernila kardinála Becciua i Vatikán v kontroverznej reportáži s názvom Diablove výkaly.

Citát týždňa

Publikujeme z komentára, v ktorom  denník Il Messaggero v tlačovom vydaní reaguje na Ratzingerovu reakciu na zneužívanie v Bavorsku:

„Medzi riadkami môžeme tušiť, že Joseph Ratzinger chápe, že pravdepodobne nemohol urobiť viac než to, čo spravil za daných okolností.“


Ďalšie články