Ak je pre vás Putin dôležitejší, odneste si aspoň ruské telá, volá patriarcha Ukrajiny na duchovného brata v Moskve

Vladimir Putin a ruský ortodoxný patriarcha Kirill. Foto: TASR/AP Vladimir Putin a ruský ortodoxný patriarcha Kirill. Foto: TASR/AP

Ruská invázia komplikuje vzťahy v pravosláví a východnom kresťanstve. Moskovský patriarchát vraj má záujem získať prevahu na Ukrajine. Pomoc slovenskej cirkvi na ukrajinsko-slovenských hraniciach ocenil arcibiskup z Vatikánu.

„Žiaľ, už z vašich predchádzajúcich verejných vyhlásení je jasné, že plniť záväzok Putina a ruského vedenia je pre vás oveľa dôležitejšie ako starosť o ľudí na Ukrajine, z ktorých niektorí vás pred vojnou považovali za svojho pastora. Preto má sotva zmysel žiadať od vás, aby ste spravili niečo účinné na okamžité zastavenie ruskej agresie proti Ukrajine,“ obrátil sa prímas (vedúci) Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi metropolita Epifanij na moskovského patriarchu Kirilla.

„Preto vás, hlavu Ruskej pravoslávnej cirkvi, vyzývam: aspoň preukážte milosrdenstvo vášmu ľudu a zástupu. Ak nemôžete pozdvihnúť svoj hlas proti agresii, pomôžte aspoň odniesť telá ruských vojakov, ktorí zaplatili svojimi životmi za myšlienku „Veľkého Ruska“, ktorá je vaša idea aj vášho prezidenta.“

Ako ukazujú tieto výroky, napätie medzi ruským a ukrajinským pravoslávím je na najvyššom bode. Dôvodom je postoj ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá je veľmi opatrná, moskovský patriarcha vyhlásil, že „hlboko súcití s každým, koho zasiahlo nešťastie“, bojujúce strany by mali „urobiť všetko pre to, aby sa vyhlo civilným obetiam“. Žiada tiež venovať „všetku možnú pomoc obetiam vrátane utečencov, ľudí, ktorí zostali bez prístrešia a živobytia“. Kirill pridal aj ďalší výrok, o ktorom píšem nižšie, chýba však odsúdenie vojny.

Najcitlivejšie na to reagujú samotní pravoslávni kňazi. Gesto solidarity k dianiu na Ukrajine vyjadrili viacerí ukrajinskí kňazi, ktorí patria pod Moskovský patriarchát. V mnohých cirkvách sa na nedeľnej bohoslužbe nezmienili o patriarchovi Kirillovi, čo bol „vskutku odstup mnohých veriacich od ruskej cirkvi“, poznamenali pozorovatelia. Za mier prosili napríklad pápež František i ekumenický patriarcha Bartolomej z Konštantínopolu, ktorý vojnu jednoznačne odsúdil. Štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin povedal, že Svätá stolica je pripravená byť nápomocná pri rokovaní medzi oboma slovanskými krajinami.

Moskovský patriarcha varuje pred možnými zlými silami na Ukrajine

Ruská pravoslávna cirkev vojnu neodsúdila, no vyzvala na modlitbu, urýchlenú obnovu mieru a na to, aby sa všetky strany konfliktu vyhli civilným obetiam. Jej najvyšší predstaviteľ, moskovský patriarcha Kirill, najnovšie volal po jednote ruskej cirkvi a po tom, aby sme nedali „temným a nepriateľským vonkajším silám príležitosť vysmievať sa nám“:

„Bože chráň, aby súčasná politická situácia na bratskej Ukrajine, ktorá je nám tak blízko, smerovala k tomu, aby prevážili zlé sily, ktoré vždy bojovali proti jednote Rusi a ruskej cirkvi. Bože chráň, aby sa medzi Ruskom a Ukrajinou vytvorila strašná čiara poškvrnená krvou našich bratov.“

Ako dodal, slovo Rusko používa v historickom zmysle, ktoré označuje Rusko, Ukrajinu, Bielorusko a iné kmene a národy: „Mali by sme urobiť všetko pre zachovanie mieru medzi našimi národmi a zároveň chrániť našu spoločnú historickú vlasť pred každou vonkajšou akciou, ktorá môže zničiť túto jednotu.“

Patriarchu Moskvy a celého Ruska označujú za blízkeho ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a pre mnohé západné médiá je veľmi politický náboženský líder, ktorého „pohýna moc a veľkosť svojej cirkvi“. Západní vatikanisti ho prezývajú „Putinov strážny anjel“ a „náboženská ruka Putinovho nacionalizmu“.

Táto situácia dostáva do ťažkostí zahraničnú politiku Svätej stolice, ktorá nadviazala nebývalé a nadštandardné vzťahy s moskovským patriarchom. Napĺňa totiž pápežove nočné mory pre vojnové obete, zvýšenú migráciu a rozbroje v pravosláví, napísal denník La Veritìa. Ruská invázia nemá len svetské motívy, lebo Ukrajina obzvlášť spája západné a východné kresťanstvo, kde je veľká komunita gréckokatolíkov a najmä na východe pravoslávnych veriacich. A tak má na postupe ruských vojsk v slovanskej krajine priamy či nepriamy záujem práve dominantná ruská cirkev, vysvetlilo talianske periodikum v tlačovom vydaní:

„Moskovský patriarchát chce uplatňovať svoju vlastnú náboženskú autoritu na celom bývalom sovietskom území. Tým ide proti Konštantínopolskému patriarchátu a Vatikánu, lebo považuje ich zásahy a vplyv na Ukrajine za miešanie sa do jeho záležitostí.“

Vatikán oceňuje pomoc slovenskej cirkvi utečencom

Pomoc slovenskej cirkvi voči utečencom z východu ocenil aj arcibiskup Giorgio Demetrio Gallaro z Vatikánu, a to priamo na slovensko-ukrajinskej hranici:

„Rím osobitne zdraví celú Konferenciu biskupov Slovenska. Vašu priamu prítomnosť vďaka angažovaným kňazom, seminaristom a bohoslovcom treba iste oceniť. Títo naši bratia a tieto naše sestry, ktorí sú nútení opustiť svoju zem a rodinu, nachádzajú otvorenú náruč a úsmev a nevyhnutnú pomoc v týchto okolnostiach,“ povedal arcibiskup, ktorý je tiež sekretár Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme.

Taliansky prelát, ktorý bol na návšteve Slovenska a Košickej eparchie, vyzval k „rozumu, diplomacii a otvorenosti k negociáciám“, aby sa „nanovo otvorila myseľ tým, ktorí nám vládnu“.


Ďalšie články