Bidenov syn vraj vybavil peniaze pre výskum smrtiacich patogénov na Ukrajine. Čo na tom (ne)sedí?

Joe Biden, Hunter Biden Na archívnej snímke z 7. novembra 2020 novozvolený americký prezident Joe Biden (vpravo) a jeho syn Hunter Biden sa objímajú vo Wilmingtone. Foto: TASR/AP

Nielen v Kremli, ale aj na veľkých anglosaských spravodajských kanáloch sa udomácnil príbeh, že syn amerického prezidenta Joea Bidena Hunter Biden štedro financoval výskum biologických zbraní na Ukrajine. Tieto informácie si preto zaslúžia náležitú pozornosť.

Ruská vláda vo štvrtok zverejnila komunikáciu syna amerického prezidenta Huntera Bidena so zástupcami amerických a ukrajinských firiem, ktorá má podľa slov Kremľa dokazovať dôležitú rolu Bidena mladšieho pri založení výskumného programu „biologických zbraní“ na Ukrajine. Rusko tým nadviazalo na minulotýždňovú tlačovú konferenciu, na ktorej prvýkrát zazneli obvinenia voči synovi amerického prezidenta.

„Obsah emailov ukazuje, že Hunter Biden zohral dôležitú rolu pri tvorbe finančných príležitostí na prácu s patogénmi na území Ukrajiny zabezpečením finančných prostriedkov pre firmy Black and Veatch a Metabiota,“ uviedol vo štvrtok veliteľ ruských vojsk rádiologickej, chemickej a biologickej obrany Igor Kirillov.

Varovanie pred Rusmi

Obvinenia Moskvy západné štáty expresne zmietli zo stola a zaradili medzi ďalšie propagandistické naratívy s odôvodnením, že sa nimi Ruská federácia snaží ospravedlniť agresiu voči nášmu východnému susedovi. Záujem o americké aktivity ohľadom biologických laboratórií na Ukrajine však vyvolali aj vyjadrenia Washingtonu.

V marci totiž americkí predstavitelia varovali, že sa ruské sily môžu snažiť získať kontrolu nad týmito „biologickými výskumnými zariadeniami“, čo vyvolalo obavy, že by sa do ruských rúk mohli dostať smrtiace a dokonca upravené patogény.

„Ukrajina má biologické výskumné zariadenia a v skutočnosti nás teraz dosť znepokojuje, že ruské jednotky – ruské sily – sa môžu snažiť získať kontrolu nad nimi,“ uviedla námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová na vypočutí pred americkými zákonodarcami, keď sa jej priamo pýtali, či má Ukrajina biologické zbrane.

„Takže pracujeme s Ukrajincami na tom, ako môžu zabrániť tomu, aby sa ktorýkoľvek z týchto výskumných materiálov dostal do rúk ruských síl, ak by sa priblížili,“ poznamenala Nulandová.

Vysvetlenie amerických biologických vojenských aktivít požadovala aj Čína. USA na oplátku Peking obvinili, že preberá ruskú propagandu.

Rola prezidentovho syna

Ruská armáda argumentuje, že jej obvinenia voči synovi prezidenta USA Joea Bidena už potvrdili aj západné médiá. A skutočne, korešpondencia a emaily z Hunterovho notebooku, ktorými disponujú britskí novinári a ktoré pred niekoľkými dňami aj zverejnili, napovedajú, že vyhlásenia Kremľa nestoja na vode.

Pri bližšom pohľade na komunikáciu Bidenovho syna sa však senzačné tvrdenia Rusov a anglosaských bulvárnych médií ukazujú ako, mierne povedané, prehnané.

K čomu sa zaviazali svetové mocnosti

Pre širší kontext v úvode ozrejmime, že vývoj smrtonosných biologických zbraní je dnes pre vedcov v zásade tabu. Drvivá väčšina krajín sveta, medzi nimi aj Rusko, Ukrajina a USA, sa pridali k Zmluve o zákaze biologických zbraní, ktorá zakazuje ich výskum, výrobu a skladovanie. Všeobecne sa predpokladá, že svetové mocnosti dohodu dodržiavajú a považujú ju za základ medzinárodnej normy proti biologickým zbraniam.

Zmluvu na druhej strane kritizujú za absenciu verifikačných mechanizmov. Je problematické overovať jej dodržiavanie.

Dôležitá je tiež skutočnosť, že Američania sa v krajinách bývalého ZSSR dlhodobo angažujú v problematike jadrovej, chemickej a biologickej bezpečnosti. Prevádzkujú takzvaný Cooperative Threat Reduction program, ktorý po chaotickom rozpade ZSSR pomáhal bývalým sovietskym republikám pri zabezpečení zbraní hromadného ničenia a s celkovou bezpečnosťou materiálov, ktoré by sa mohli použiť pri ich výrobe. Jedným z jeho aspektov bola aj transformácia starých sovietskych laboratórií na moderné biologické výskumné zariadenia. V rámci tohto programu sa preinvestovali ohromné finančné prostriedky, z ktorých veľká časť sa ušla ako Ukrajine, tak aj Rusku.

Čo to má s Bidenom?

Vráťme sa späť. Ako mal teda syn najmocnejšieho muža planéty ohroziť platný zákaz vývoja biologických zbraní? Podľa článku vplyvného britského denníka Daily Mail, ktorý sa odvoláva na obsah Hunterovho laptopu, pomohol potomok šéfa Bieleho domu zabezpečiť milióny dolárov pre spoločnosť Metabiota. Metabiota je dodávateľ amerického ministerstva obrany a špecializuje sa na dátovú analýzu v súvislosti s chorobami spôsobujúcimi epidémie.

Firma v minulosti získala finančnú injekciu napríklad od známej investičnej banky Goldman Sachs, ale aj zo zdrojov priamo previazaných s Hunterom Bidenom, píše Daily Mail. Reč je o firme Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP), ktorá do Metabioty v roku 2014 najprv investovala 500-tisíc amerických dolárov, ktoré mali byť súčasťou počiatočného kapitálu, a neskôr v tom istom roku prispela ďalšími desiatimi miliónmi, čo jej zabezpečilo 13,4-percentné vlastníctvo spoločnosti.

RSTP je nezávislá firma, v ktorej mal Biden mladší ako spoluzakladateľ Rosemont Seneca Partners svoj podiel. Washington Post s odvolaním sa na zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, ale uviedol, že Biden nebol súčasťou skupiny rozhodujúcej o investíciách. Prezidentov syn pre problémy s kokaínom vo firme v roku 2015 skončil úplne.

Foto: Metabiota

Metabiota chcela presadiť nezávislosť od Ruska

„A hoci je Metabiota zdanlivo spoločnosťou, ktorá spracúva medicínske dáta, jej viceprezidentka [Mary Guttieriová, pozn. red.] poslala Hunterovi v roku 2014 email, v ktorom opísala, ako by mohli ‚presadiť kultúrnu a ekonomickú nezávislosť Ukrajiny od Ruska‘, čo je pre biotechnologickú firmu nezvyčajný cieľ,“ konštatuje Daily Mail.

Guttieriová zastávala vedúcu pozíciu v aktivitách spoločnosti Metabiota na Ukrajine a v októbri 2016 sa stretla s ďalšími výkonnými zástupcami spoločnosti a americkými aj ukrajinskými vojenskými predstaviteľmi, aby prerokovali „spoluprácu pri sledovaní a prevencii obzvlášť nebezpečných infekčných chorôb vrátane zoonotických“, cituje denník správu Vedeckého a technologického centra na Ukrajine z roku 2016.

Daily Mail v tomto kontexte cituje bývalého vysokého dôstojníka CIA Sama Faddisa, ktorý kontroloval e-maily na Hunterovom notebooku a ktorý povedal, že ponuka pomôcť pri presadzovaní nezávislosti Ukrajiny bola pre biotechnologickú manažérku zvláštna. Médium však už nespomína, že Faddis je bývalý republikánsky kandidát, ktorý sa v roku 2018 uchádzal o kreslo v americkom Senáte. Za jeho hodnoteniami teda môže stáť aj snaha uškodiť Demokratickej strane a špeciálne prezidentovi Bidenovi.

Joe Biden a Hunter Biden. Foto: Facebook

Black & Veatch a práca pre Pentagon

Podľa Rusov a bulváru má byť problémom aj to, že Metabiota na Ukrajine pracovala pre spoločnosť Black & Veatch, ktorá je dodávateľom Pentagonu a pracuje preň na projektoch biologických laboratórií.

Vládne záznamy o výdavkoch ukazujú, že kontrakt v hodnote 18,4 milióna dolárov zabezpečilo Metabiote aj ministerstvo obrany medzi februárom 2014 a novembrom 2016, pričom niečo vyše 307-tisíc dolárov sa vyčlenilo na „ukrajinské výskumné projekty“.

Washington Post ale v tejto súvislosti pripomína, že spoločnosť mala v tom čase výrazne väčšiu zmluvu v Tanzánii zameranú na kontrolu šírenia horúčky v údolí Rift, čím zrejme poukazuje na zanedbateľnosť tejto sumy.

Americká agentúra pre znižovanie obranných hrozieb (DTRA) tiež v roku 2010 poverila Black & Veatch (B&V) vybudovaním laboratória úrovne 3 biologickej bezpečnosti v Odese na Ukrajine, ktoré podľa tlačovej správy spoločnosti „poskytovalo vylepšené vybavenie a školenie na účinnú a bezpečnú identifikáciu obzvlášť nebezpečných patogénov“.

Takéto laboratóriá sa používajú na „štúdium infekčných agensov alebo toxínov, ktoré sa môžu prenášať vzduchom a spôsobiť potenciálne smrteľné infekcie“, hovorí americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb.

Nie je však tajomstvom, že firma Black & Veatch sa už od roku 2008 podieľala na Cooperative Threat Reduction programe na Ukrajine. O tejto informácii pritom boli Rusi dobre informovaní. Všetky zmienené informácie citované západnými bulvárnymi médiami preto v zásade nič prevratné nepriniesli.

Z korupcie podozrivá Burisma

Daily Mail tiež podľa e-mailov konštatuje, že Hunter Biden ešte počas svojho pôsobenia vo firme RSTP predstavil Metabiotu ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma v súvislosti s „vedeckým projektom“ zahŕňajúcim laboratóriá vysokého stupňa biologickej bezpečnosti. Burisma v minulosti čelila obvineniam z korupcie.

V tomto období (2014 – 2019) takisto Hunter Biden pracoval na pozícii člena predstavenstva tejto firmy, ktorej majiteľom je niekdajší minister a ukrajinský oligarcha Mykola Zločevskyj. Aj Zločevskyj v minulosti čelil vyšetrovaniu v súvislosti s korupčným správaním.

Štyri dni po e-maili Guttieriovej o odstrihnutí Ukrajiny od Ruska napísal Hunterovi výkonný riaditeľ Burisma Vadym Požarskyj. V e-maili sa o projekt intenzívne zaujímal a pýtal sa, akých partnerov Metabiota na Ukrajine presne hľadá.

Požarskyj tiež uviedol, že sa s takýmito biologickými výskumnými projektmi už stretol vo funkcii vládneho úradníka a tvrdil, že firma Black & Veatch pracovala na „podobných alebo rovnakých projektoch“, ako obsahuje navrhovaná zmluva pre Metabiotu.

E-maily a zmluvy, ktoré redakcia britského periodika preskúmala, teda ukazujú, že Hunter hral istú úlohu v možnostiach Metabioty vykonávať výskum patogénov na území Ukrajiny. Na druhej strane neodhaľujú nič kompromitujúce a podľa všetkého ide iba o projekty zapojené do spomínaného Cooperative Threat Reduction programu USA na Ukrajine.

Metabiota danú teóriu odmieta

Metabiota vo vyhlásení k špekuláciám uviedla nasledovné: „Metabiota pracovala na Ukrajine do roku 2020 a poskytovala školenia s cieľom pomôcť zlepšiť miestne kapacity na odhaľovanie a reagovanie na zdravotné hrozby. Znepokojujú nás dezinformácie a ich vplyv na bezpečnosť vedcov pracujúcich na podpore verejného zdravia na Ukrajine a vo svete.“

Spoločnosť mala navyše podľa staršej správy, z ktorej cituje Washington Post, na Ukrajine iba jednu kanceláriu a pôvodne deklarovala zámer „realizovať výskumný projekt na Ukrajine zameraný na pochopenie hrozby tularémie a antraxu“ a sľubovala, že „vyvinie a zrealizuje kampaň na zvýšenie povedomia verejnosti na zmiernenie hrozby afrického moru ošípaných“.

Rovnako platí, že investori vrátane RSTP do Metabioty pumpovali peniaze nie pre jej ukrajinské aktivity, ale vo viere, že dokáže vytvoriť špeciálny poistný produkt, ktorý by ochránil firmy – alebo dokonca celé krajiny – pred globálnym ekonomickým poklesom počas pandémie. O produkt napokon nebol záujem. „Naša súčasná hodnota investície je 1,1 milióna dolárov,“ uviedol investor Pilot Growth Equity, čo je od roku 2016 nový názov RSTP. „Takže toto bola veľká strata peňazí,“ dodal.

Naratív Rusov, Daily Mailu či New York Postu sa preto javí ako nedôveryhodný. Hoci niektoré prepojenia stoja za pozornosť, stále platí, že neexistuje relevantný dôkaz o vývoji biologických zbraní na Ukrajine s podporou Američanov, tobôž s podporou Huntera Bidena, ktorý vo firme investujúcej do Metabioty skončil relatívne krátko po transakcii.


Ďalšie články