Témy týždňa vo Vatikáne: Má ísť pápež na Ukrajinu a má sa stretnúť s moskovským patriarchom Kirillom?

Pápež František zaslaná ukrajinská zástava z Buèe Pápež František z ukrajinskou vlajkou, ktorú mu poslali z mesta Buča. Foto: TASR/AP

Pápežova možná návšteva na Ukrajine a pripravované stretnutie Františka a Kirilla boli na čele tematického rebríčka u vatikanistov. Pokračujúca vojna na Ukrajine zosilnila pontifikove slová a gestá, ako aj komentáre novinárov, ktorí sledujú Vatikán.

V Ríme sa diskutovalo o pápežových slovách v lietadle z Malty, keď povedal, že návšteva Ukrajiny je na stole. S Františkom je všetko možné, komentovali niektorí vatikanisti, navyše krajinu v marci navštívili niekoľkí kardináli i európski politici. Jeho návšteva teda nie je vylúčená. „Mohlo by ísť o silné mierové gesto, úprimne ho čakáme,“ vysvetlil kyjevsko-haličský arcibiskup Sviatoslav Ševčuk pre ukrajinský Kanál 5.

Podľa médií je návšteva skoro samozrejmosťou, no do úvahy treba vziať nielen bezpečnosť a logistiku, ale aj vzťahy s Ruskom, ktorému by sa to asi nepáčilo, vysvetlil apoštolský nuncius v Kyjeve Visvaldas Kulbokas. Zastávku v slovanskej krajine je preto nutné naozaj zvážiť a prehodnotiť. Navyše by nešlo o „ozajstnú apoštolskú cestu so stretnutiami s ľuďmi“, aj keď by možno mala „prorocké momenty“.

Bola by bezpochyby veľmi symbolická, no čo by katolícky líder mohol skutočne spraviť, to je otázka, zamyslel sa pápežov veľvyslanec v rozhovore pre denník Messaggero v tlačovom vydaní.

Podobné obavy v rozhovore pre Štandard vyslovil tiež dlhoročný vatikanista a priateľ pápeža Jána Pavla II. Gian Franco Svidercoschi. Ten nevidí veľký zmysel ani v návšteve Kyjeva, ani v pripravovanom stretnutí rímskeho biskupa a moskovského patriarchu. Naopak, vojna na Ukrajine podľa neho „ukázala zlyhanie krehkého mieru, ale aj viacerých ľudí viacerých cirkví, lebo obnažila ich neschopnosť reálne zakročiť“:

„Pápež si mal dať schôdzku s Kirillom v roku 2014 v Kyjeve na Majdane, aby sa spoločne modlili k Bohu, aby odvrátil dnešné bláznovstvo novej svetovej vojny.“

Prípadná pápežova návšteva by mala byť nadstranícka, komentoval štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin.

Nový ukrajinský ambasádor vo Vatikáne ďakoval za pomoc Slovenska utečencom z jeho krajiny

Taliansky vatikanista upozornil, že František stupňuje svoje slová a gestá voči vojne. Navyše na generálnej audiencii rozprestrel a pobozkal ukrajinskú vlajku.

V týždni tiež prijal na audiencii nového ukrajinského veľvyslanca pri Svätej stolici. Andrij Juraš po odovzdaní svojich poverovacích listín informoval, že v prípade Františkovej cesty do slovanskej krajiny má Rusko zastaviť paľbu. František je podľa neho úprimný partner, ktorý robí všetko pre to, aby zastavil vojnu.

Ambasádor po návšteve vo Vatikáne v stručnej konverzácii s autorom tohto článku poďakoval za pomoc, akú Slovensko poskytuje utečencom z jeho krajiny.

Pápež otvorene nepomenuje náboženských ani politických lídrov – naozaj mu ide o mier

Katolícky líder počas apoštolskej cesty na Malte tiež tvrdo odsúdil ruského prezidenta Vladimira Putina bez toho, že by ho menoval. Spomenul, že od východu vychádza svetlo, no teraz z východu Európy „prišla temnota vojny“:

„Niekto mocný, smutne uzavretý v anachronických nárokoch (vyplývajúcich z) nacionalistických záujmov, vyvoláva a podnecuje konflikty.“

Otvorene nepomenuje náboženských ani politických lídrov, lebo mu ozaj ide o mier. Takto Františkovu dôvtipnú snahu o mier vyzdvihli priaznivci jeho politiky, takzvaní bergogliovci. Jorge Bergoglio má vraj vyváženú pozíciu voči obom bojujúcim stranám a vo svojej diplomacii sa snaží vystupovať ako sprostredkovateľ medzi Kyjevom a Moskvou.

V prehľade talianskej tlače o pontifikovom postoji ku konfliktu na východ od Slovenska však zazneli taktiež prísne odsúdenia:

„Pápežovo politické vedenie, nazvime ho takto, je už dlhší čas zmätočné a nakoniec ústi do takmer absolútnej politickej bezvýznamnosti… Najprv zaujal proruské pozície. Potom, možno aj kvôli kritike, ktorá sa naňho hrnula zvnútra Cirkvi, zmenil svoj postoj a začal hovoriť o agresii bez toho, aby spomenul Rusko. Nakoniec sa zdá, že zaujal pozíciu všeobecného odsúdenia vojny a zbrojenia.“

Je to prehnané hodnotenie, bránil Františka vatikanista Gian Franco Svidercoschi. Argentínsky pápež nebol podľa neho rusofil, „jeho spôsob kritiky vojny sa skrátka silou udalostí vyvíja, postupne zostruje slová, ale vidieť, že ho to stojí námahu, akoby hovoril menej než to, čo si ozaj myslí“.

Citát týždňa

Vyberáme z rozhovoru, ktorý Štandardu poskytol vatikanista Gian Franco Svidercoschi:

„Vojna na Ukrajine ukázala zlyhanie krehkého mieru, ale aj viacerých ľudí viacerých cirkví, lebo obnažila ich neschopnosť reálne zakročiť.“


Ďalšie články