Príbeh elitného ostreľovača, ktorý na Ukrajine zažil šok a vrátil sa domov

Wali Ostreľovač Wali. Zdroj: Reprofoto Youtube

Kanadský ostreľovač Wali je mediálne známe meno. Pred časom sa vydal na Ukrajinu bojovať proti ruskej armáde, už je ale naspäť v Kanade. Jeho príbeh tak úplne nezapadá do toho, čo sa o Ukrajine dnes píše. Ale patrí tam.

Je to azda najsilnejšie potvrdenie toho, kto je v tejto vojne obeť a vyvoláva sympatie. Na Ukrajine od začiatku ruskej invázie nebojuje len armáda a ukrajinskí dobrovoľníci, ale aj dobrovoľníci zo zahraničia. Kyjev vyhlásil, že do ukrajinskej armády sa ich prihlásilo až 20-tisíc, pričom integrovaní mali byť v rámci cudzineckej légie. Viaceré západné krajiny vyhlásili, že svojim občanom v týchto aktivitách nebudú brániť, Moskva to ostro kritizovala. Napokon, ide o zapojenie cudzích (aj keď často bývalých) vojakov do vojny.

Nejde však o akceptovaný stav. Keď začiatkom marca Rusko raketami zasiahlo vojenskú základňu Javoriv neďaleko poľských hraníc, útok zdôvodňovalo najmä údajnou koncentráciou zahraničných dobrovoľníkov v tomto zariadení. Podľa Moskvy rakety zabili až 180 zahraničných dobrovoľníkoch, západné zdroje hovorili o niekoľkých desiatkach mŕtvych.

Treba tiež hneď v úvode povedať, že presné čísla o počte zahraničných bojovníkov bojujúcich za Ukrajinu nie sú známe. Dá sa to pochopiť, nikomu, kto o ich počtoch niečo vie, nezáleží na zverejnení tejto informácie. Zdokumentovaná je však prítomnosť Američanov, Britov, Dánov, Chorvátov, Bielorusov, Gruzíncov, Čechov, Poliakov či zahraničných Čečencov.  

Ukrajinu prišiel brániť aj kanadský ostreľovač Wali, ktorý sa čoskoro po svojom príchode na Ukrajinu stal legendou. Ani nie tak pre svoje výkony pri obrane Ukrajiny, ako skôr pre jeho minulosť. Bojoval v Iraku a Afganistane, pričom niektoré médiá ho označili za najsmrtonosnejšieho ostreľovača súčasnosti. Po odchode z kanadskej armády Wali pracoval v IT oblasti, počítač však znova vymenil za ostreľovaciu pušku po ruskom útoku na Ukrajinu. Podľa svojich slov chcel Ukrajincom pomôcť, pretože čelia agresii len z toho dôvodu, že sa rozhodli byť súčasťou Európy, a nie Ruska.

Wali sa pridal k Normanskej brigáde zloženej z britských a kanadských veteránov. Dostal sa na front a výkonmi ruskej armády otvorene opovrhoval. „Celé vojnové úsilie je amatérske. Rusi nie sú dobrí. Nemajú také schopnosti ako sily NATO. Rusko je chudobná krajina a to sa odráža aj na ich zbraniach,“ vyjadril sa s presvedčením, že Ukrajina z vojny vyjde ako víťaz. V marci sa pritom rozšírila informácia, že Wali v bojoch zahynul. Nebola to pravda a Wali sa týmto dezinformáciám vysmial ako propagande ruským trollov. Správal sa zhruba tak, ako by ste si to predstavovali od filmového hrdinu.

Páchlo to ako smrť

Wali nezahynul, na Ukrajine sa už však nenachádza a vyjadruje sa o poznanie inak ako pred mesiacmi. Hovorí o dezilúzii medzi zahraničnými dobrovoľníkmi, zlej organizácii ukrajinskej armády a amaterizme brancov.

Zaujímavé je, že situáciu na bojisku tak hodnotí v čase, keď sa podľa dostupných informácií Ukrajincom vo vojne darí.

Ostreľovač sa o svojom príbehu rozhovoril pre kanadský denník La Presse. Ako povedal, prišlo u neho k zlomu. Ukrajina ho aj po Iraku a Afganistane zaskočila.

Jedno ráno pozoroval, ako si dvaja ukrajinskí branci po prebudení išli zapáliť cigaretu. „Povedal som im, nech sa takto neodkrývajú, ale nepočúvali ma,“ hovorí Wali s tým, že následne vedľa vojakov zasiahol ruský tank. „Páchlo to ako smrť, ťažko sa to opisuje. Je to strašný zápach spáleného mäsa, síry a chemikálií. Je to neľudské,“ opisuje Kanaďan.

Mnohí sa vracajú domov

Rozhodnutie odísť však nesúviselo len s týmto traumatizujúcim zážitkom. Ukrajinská armáda podľa Waliho nedokázala zahraničných dobrovoľníkov vyzbrojiť, všetko sa muselo získavať cez známosti. „Museli ste poznať niekoho, kto vám povedal, že v nejakom starom holičstve vám dajú (samopal) AK-47,“ spomína s tým, že vybavenie sa dobrovoľníci snažili nájsť kade-tade. „Dokonca aj pokiaľ ide o stravu, tú nám často dávali civilisti. Rovnako to bolo s benzínom pre vozidlá. Vždy ste sa museli zariadiť tak, aby ste poznali niekoho, kto pozná niekoho ďalšieho,“ vraví.

Je trochu bizarné, že – ako priznáva – nakoniec vystrelil iba dvakrát. Aj to do okien, aby vystrašil nepriateľa. Nikdy sa nedostal na dostrel cieľa. Vojna na Ukrajine je podľa neho „vojnou strojov“, pri ktorej „ohromne statoční Ukrajinci“ čelia pri ostreľovaní ťažkým stratám, ale pre nedostatočný výcvik nedokážu využiť príležitosti na poškodenie nepriateľa. Wali Ukrajinu stále podporuje.

V západných médiách (vrátane tých slovenských) sa o vojne píše z ukrajinskej perspektívy. Ukrajina je napadnutá, preto tiež preberáme ich optiku vedenia a najmä opisu vojny. Chýbajú v ňom počty ukrajinských strát, všetci vždy dodajú, že dôvodom rozumieme. Nebudeme to rozporovať, dôvody chápeme. Ale ruské straty sa uvádzajú a vzniká z toho automatický dojem, že Rusi vojensky prehrávajú. Iný pohľad veľmi nepoznáme. Existujú napríklad videá Patricka Lancastera, ktorý sa pohybuje na ruskej strane frontu, ale ťažko ich vyhodnotiť. Čínske videá z ruskej strany frontu, ktoré sa občas tiež objavia, už možno považovať za kontrolovanú propagandu.

Waliho svedectvo je v tomto iné. Sympatizuje s Ukrajinou, podporuje jej úsilie, ale opisuje sklamanie z tamojšej strany frontu.

Jeho výpoveď viedla v Kanade k prekvapivému javu. V hodnotení nezostal osamotený. Viacerí ďalší respondenti pre La Presse uviedli, že väčšina zahraničných dobrovoľníkov sa už vrátila domov. Samotný veliteľ Normanskej brigády, ktorej bol známy ostreľovač chvíľu súčasťou, priznal, že od začiatku ho opustilo asi 60 bojovníkov. „Mnohí prichádzajú na Ukrajinu s vypnutou hruďou, ale odchádzajú so stiahnutým chvostom,“ opísal to Wali.

Jeho svedectvo má význam najmä v tom, že približuje možné straty na ukrajinskej strane. Teda niečo, o čom nie sú žiadne dostupné informácie.

Obrovské straty na oboch stranách

Waliho svedetvo navyše prichádza v čase, keď Rusi v ďalšom postupe stagnujú. Pri Kyjeve prehrali a nedarí sa im ani v druhej fáze vojny, pri ktorej sa Rusi zameriavajú na Donbas a juhovýchod Ukrajiny.  

Rusi dobyli strategické mestečko Popasnaja, Ukrajincom sa však darí postupovať pri Charkove. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny sa ukrajinské jednotky na severe takýmto tempom do niekoľkých týždňov dostanú k ruským hraniciam. Žoldáci zo súkromnej armády Vagner mali ruské velenie vyzvať, aby poslalo na Ukrajinu státisícové posily, rovnako tak spravil bývalý separatistický minister obrany Igor Girkin (Strelkov). Na to by však museli Rusi vyhlásiť mobilizáciu, a k tej sa zatiaľ Putin neodhodlal. Ťažko to povedať definitívne, na vec sú dva názory, ale osobne patrím do skupiny tých, ktorí si myslia, že z dlhodobého hľadiska okolnosti vojny hrajú v prospech Ukrajincov.

Video ukazuje, ako ukrajinský dron zhadzuje bombu na ruského vojaka:

Waliho svedectvo napriek tomu narúša rozšírený naratív, podľa ktorého sú ruskí vojaci ako holuby na strelnici, ktorých zostreľujú šikovní ukrajinskí obrancovia. Morálka ruských vojakov zrejme naozaj nebude veľmi vysoká, ale ruská armáda je stále obrovským kolosom, ktorý spôsobuje Ukrajincom ťažké straty. Ukrajinci tvrdia, že vo vojne zahynulo viac ako 20-tisíc ruských vojakov. Podobné čísla o ukrajinských stratách však prináša aj ruská strana.

Z vojny pritom v priamom prenose prichádza nekonečný prúd videí, ktorý ukazuje zničené kolóny, základne a zmasakrované telá vojakov z oboch strán. Ak máte prístup na ruskojazyčný Twitter alebo ruský Telegram, podobných videí sú tam stovky.

Ak nehovoríme o číslach a vojenských stratách na ukrajinskej strane, mení to optiku koho považujeme za pravdepodobnejšieho víťaza na bojisku. Oveľa viac pravdepodobné pritom je, že rusko-ukrajinský pomer vojenských strát môže byť vyrovnaný, prípadne že ukrajinské straty – keďže agresorom je Rusko a vojna sa vedie len na území Ukrajiny – sú vyššie. Pravda, nemení to pohľad na vojnu, ale môže to mať vplyv na jej ďalšiu – a najmä dlhodobejšiu – perspektívu.

Minimálne pre Waliho to bol zjavne dosť veľký šok. Kanaďan je dnes už doma, pri svojej partnerke a jednoročnom synovi. Nevylučuje však, že sa na Ukrajinu vráti.


Ďalšie články