Pápež reaguje na výzvu dúhového kňaza Jamesa Martina k homosexuálom: Boh volá všetkých, hriešnikov aj spravodlivých

Pochod Pride v Košiciach Ilustračný záber. Foto: TASR

V Nemecku už po druhý raz napriek zákazu pápeža duchovní žehnali homosexuálne páry. Na ceremónii sa zúčastnil aj jeden biskup. František napísal vľúdny list voči osobám LGBT.

Pápež František nedávno napísal krátky list americkému jezuitovi Jamesovi Martinovi, ktorý sa pastoračne venuje komunite LGBT. Hlavný pastier katolíckej cirkvi mu odpovedal na niekoľko otázok. Jedna z nich znela, čo by povedal LGBT katolíkovi, ktorý zažil odmietnutie zo strany cirkvi. Jorge Bergoglio odpísal:

„Chcel by som, aby to nepovažovali za odmietnutie zo strany cirkvi, no skôr ľuďmi v cirkvi. Cirkev je matka a volá k sebe všetky svoje deti. Vezmite si napríklad podobenstvo o pozvaných na hostinu: „spravodliví, hriešnici, bohatí a chudobní a podobne“ [Mt 22,1-15; Lk 14,15-24]. Selektívna cirkev, čistokrvná cirkev nie je Svätou Matkou Cirkvou, ale skôr sektou.“

Ide o ďalší príklad pápežovej otvorenosti, no jeho slová a gestá si po svojom vykladajú najmä v Nemecku, komentovali niektorí vatikanisti vo svetle najnovších udalostí.

Nič z toho neprotirečí katechizmu a učeniu katolíckej cirkvi, ktoré rozlišuje medzi hriechom a hriešnikom. V dnešnom svete a aj v dnešnej cirkvi sa to však často chápe inak.

Katolícki duchovní totiž v utorok vo viacerých mestách Nemecka požehnali niekoľko desiatok homosexuálnych zväzkov. Túto prax minulý rok vyslovene zakázala vatikánska Kongregácia pre náuku viery po konzultácii s pápežom Františkom. Vysvetlila, že takýto zväzok je hriešny, pričom „je nevyhnutné, aby to, čo sa požehnáva, bolo objektívne a pozitívne v poriadku, aby získalo a vyjadrilo milosť podľa Božích plánov vpísaných do stvorenstva“.

Ide o iniciatívu s názvom Láska víťazí. Tá zverejnila video, na ktorom pomocný biskup v Essene, Ludger Schepers, navštívil byt jedného homosexuálneho páru a priateľsky sa s nimi rozpráva. Schepers sa stal prvým tamojším biskupom, ktorý sa zúčastnil slávnosti požehnania rovnakopohlavných párov. Informovali o tom tamojšie médiá. Aj keď je to pravdepodobné, médiá jasne nešpecifikovali, či aj samotný biskup osobne požehnával tieto osoby. Ludger Schepers má vo svojej cirkvi na starosti pastoráciu ľudí, ktorí sa nepovažujú za heterosexuálnych.

„Homosexualita nie je hriech. Ak dvaja ľudia, hoci aj rovnakého pohlavia, stoja jeden pri druhom v dobrom aj zlom, neodporuje to kresťanskému učeniu,“ povedal v apríli pre Catholic Herald arcibiskup Mníchova a Freisingu kardinál Reinhard Marx. On sám homosexuálne páry vraj požehnáva.

Učiteľ z Essenu a podporovateľ LGBT Rainer Teuber sa teší, ako svoj vzťah oslávi „s farnosťou, rodinou a priateľmi“, informovala agentúra DPA.

Duchovní požehnávali vyše 100 homosexuálnych párov aj pred rokom a už vtedy to vyvolalo vlnu kritiky.

Kardinál: V nemeckej cirkvi je schizma, protestantizuje sa

„Nie je povolené udeliť požehnanie vzťahom alebo partnerstvám, aj stabilným, ktoré zahŕňajú sexuálnu aktivitu mimo manželstva (mimo nerozlučiteľného zväzku muža a ženy otvorenému pre život), ako je to v prípade zväzkov medzi osobami rovnakého pohlavia. To, že v týchto vzťahoch sú prítomné pozitívne prvky, ktoré si treba vážiť a oceniť, nemôžu ospravedlniť tieto vzťahy a spraviť ich legitímnymi objektmi cirkevného požehnania, lebo pozitívne prvky existujú v kontexte zväzku nezriadeného s plánom Stvoriteľa,“ vysvetlila v minuloročnom stanovisku Kongregácia pre náuku viery.

Vatikánske dikastérium zároveň ozrejmilo, že v žiadnom prípade neodsudzuje jednotlivých homosexuálov. Ako sa očakávalo, proti rozhodnutiu z Ríma vtedy protestovali viacerí nemecky hovoriaci teológovia a kňazi.

Pre tieto a aj iné aktivity a návrhy v uplynulých rokoch v Nemecku sa v tamojšej katolíckej cirkvi začala schizma. Vyslovil to pred rokom kardinál Walter Brandmüller pre denník Il Messaggero. Periodikum, ktoré teraz otvorene píše o „strete medzi Vatikánom a nemeckou cirkvou“, rozhovor s bavorským prelátom uviedlo takto:

„Plazivý protest proti Vatikánu za zákaz požehnávania homosexuálnych párov sa šíri po celej Európe, i keď hlavný (a do očí bijúci) problém týkajúci sa rastúceho nesúhlasu zostáva obmedzený na Nemecko. Tam, v Lutherovej vlasti, spôsobuje nespokojnosť značný nepokoj. Či už sú to niektorí biskupi teraz otvorene neposlušní alebo veriaci.“

Voči domovskej cirkvi a jej kontroverznej synodálnej ceste sa tvrdo vyjadruje tiež bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery kardinál Gerhard Müller. Pre iných pozorovateľov sa nemecká katolícka cirkev protestantizuje. Tesne pred Veľkou nocou proti nemeckej synodalite varovalo v bratskom liste 70 biskupov a niekoľko kardinálov vrátane Georgea Pella, s ktorým onedlho prinesieme exkluzívny rozhovor.


Ďalšie články