Sulík: Ak Matovič nevie zostaviť rozpočet, mal by sa zamyslieť nad zmenou práce. Je to drzosť, oponuje minister financií

Predstavenie ve¾kého sociálneho balíka Richard Sulík, Veronika Remišová a Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann

AKTUALIZOVANÉ Ak by minister financií Igor Matovič (OĽaNO) nevedel zostaviť štátny rozpočet, je to znak jeho neschopnosti a mal by sa zamyslieť nad zmenou roboty. Vyhlásil to líder SaS a vicepremiér Richard Sulík. Slová o tom, že môže byť problém zostaviť štátny rozpočet na ďalší rok, považuje SaS za vydieranie. Strana už skôr vyhlásila, že neschopnosť zostaviť rozpočet nie je dôvodom na pád vlády, ale skôr na výmenu ministra financií.

„Je to v prvom rade znak neschopnosti ministra financií a možno by sa mal zamyslieť, že keď takúto úlohu nezvláda, či by nemal zmeniť robotu,“ povedal Sulík po rokovaní vlády v súvislosti so zostavovaním rozpočtu. Matovič v diskusii Denníka N pripustil, že nebude vedieť zostaviť rozpočet, ak SaS nebude súhlasiť s úpravou daní. Hovoril aj o rozpade vládnej koalície na jeseň.

Sulík označil Matovičove slová za vydieračské nátlakové praktiky. „Považujeme za hrubé, primitívne vydieranie, keď najprv Igor Matovič pretlačí za výdatnej pomoci fašistov miliardové výdavky a vzápätí informuje verejnosť, že nevie zostaviť rozpočet. Takto sa to predsa nerobí, my s tým nesúhlasíme. Ak Igor Matovič dnes vie, že to nebude vedieť zostaviť, mal by sa modliť, aby prezidentka balíček vrátila, to je hneď miliarda eur, ktorá bude chýbať,“ doplnil.

Zopakoval, že vyššie dane sú pre SaS červenou líniou. „Očakávame, že predloží taký rozpočet, ktorý prejde parlamentom,“ skonštatoval Sulík.

Sulík sa hrá na odborníka a v skutočnosti je ťažký amatér, kontroval Matovič

Za drzosť označil minister financií Igor Matovič slová ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý povedal, že by mal ísť Matovič z funkcie preč, ak ju nezvláda. „Od ministra hospodárstva, ktorý mal možno desať, pätnásť dovoleniek v Dubaji, je to drzosť,“ reagoval Matovič. Podľa šéfa rezortu financií zvádzali súboj pri rokovaniach, hoci sa Sulík podľa slov šéfa financií „hádzal o zem“, aby nerobili nič, pretože inflácia aj tak časom klesne.

No OĽaNO podľa Matoviča bojuje za vyššie platy, Sulík chráni zbohatlíkov, prevádzkovateľov hazardu či výrobcov alkoholu. Matovič si myslí, že pre Sulíka rodina nepredstavuje žiadnu hodnotu a nebude na neho reagovať. Doplnil, že rodinný balíček je finančne krytý a peniaze na neho sú. „Sulík sa hrá na odborníka a v skutočnosti je ťažký amatér,“ dodal Matovič.

Minister financií priznal, že vláda je v permanentnej koaličnej kríze. „Je to talianske manželstvo, ale doručujeme výsledky,“ skonštatoval. Povedal, že vládu čaká ďalší súboj za vyššie platy pre učiteľov, zdravotné sestry, lekárov, policajtov či štátnych úradníkov. Sulík chce podľa neho znova chrániť zbohatlíkov, výrobcov alkoholu i prevádzkovateľov hazardu. Označil to za nemorálne konanie.

Heger: Ministrov bude meniť, ak nebudú dosahovať výsledky

Vzájomné odkazy medzi ministrami hospodárstva Richardom Sulíkom a financií Igorom Matovičom sa premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) nepáčia. „Nepáči sa mi to a nemyslím si, že je to správne. Občanom neposkytujeme vecné argumenty, ale ide sa do osobných útokov,“ reagoval predseda vlády. Zároveň uviedol, že ho zaujímajú výsledky a nemá problém odvolať žiadneho ministra. „Ja ich budem meniť, ak nebudú dosahovať výsledky. Nie je dobré sa takto správať,“ dodal Heger.

Premiér konštatoval, že štátny rozpočet sa musí predložiť do 15. októbra a teraz sa o ňom rokuje. K téme zvyšovania daní povedal, že v programovom vyhlásení vlády nie je nikde napísané, že sa nebude zvyšovať žiadna daň. „Toto je jasné dané. Nie je pravda, že nebudeme zvyšovať dane, na tom sme sa nikdy ako koalícia nedohodli,“ uzavrel Heger.

Výmena ministra za drahý plyn a ropu?

Strana Za ľudí považuje takéto odkazy cez médiá za zbytočné, pretože iba frustrujú verejnosť. „Podľa logiky SaS by niekto mohol zase žiadať výmenu ministra hospodárstva preto, že je drahá ropa a plyn,“ reagovala pre TASR šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

Zabezpečenie zdravých verejných financií a rovnováha medzi príjmami a výdavkami štátneho rozpočtu je podľa Remišovej úlohou celej vlády a koalície. „Riešenie musí vláda hľadať spoločne,“ dodala. Jej strana nechce financovať vyššie platy učiteľov alebo zdravotníkov ďalším zadlžovaním krajiny. „Od rokovaní o rozpočte očakávame racionálne návrhy, nie osobné útoky,“ vyhlásila.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v súvislosti s otázkou možného pádu vlády hovorí o tom, že sú to otázky a špekulácie, ktoré rozvíjajú médiá ako odraz vzťahov v koalícii. Odvoláva sa pritom na konštruktívnu pracovnú atmosféru na vláde. „Som presvedčený, že táto vláda dovládne do roku 2024,“ dodal.

Pellegrini vyzval Hegera na rekonštrukciu vlády

Líder opozičnej strany Hlas Peter Pellegrini vyzval premiéra Eduarda Hegera na rekonštrukciu vlády, pretože kabinet nerieši nič zásadné na stabilizáciu zložitej situácie na Slovensku. Povedal to v stredu ,na tlačovej besede. Predsedovi vlády odkázal, „vyčistite si to“. Heger má vytvoriť novú vládu, ktorá privedie Slovensko do riadnych alebo predčasných volieb.

Šéf Hlasu pripomenul, že v štrajkovej pohotovosti sú lekári, učitelia, odborári, samospráva a „pol republiky“. Ako ďalej uviedol, v stredu videl po rokovaní vlády obraz, keď jeden z ministrov koaličnej strany Richard Sulík vyzval ministra financií Igora Matoviča na odchod z funkcie, keď údajne nevie zostaviť štátny rozpočet na budúci rok, a potom si vypočul ministra Matoviča, že ministri v jednotlivých rezortoch sú neschopní, lebo nikto neprichádza za ním s nápadmi. Napokon videl premiéra Hegera, ktorý „dokopy nepovedal nič“.

(tasr, sita)


Ďalšie články