Pápežov týždeň: Nie som rusofil a nezamýšľam odstúpiť

Pápež František: Po prípadnej jadrovej vojne bude musie ¾udstvo zaèína od nuly Pápež František. Foto: AP/TASR

Aj keď v júli pápež nemá generálne audiencie, naďalej je aktívny. Tvítuje, hovorí v televízii, prihovára sa mladým v Prahe, ako aj ukrajinským rehoľníkom v Ríme či gréckokatolíckym biskupom.

Pápež František ani v júli neodpočíva. Napísal Synode ukajinskej gréckokatolíckej cirkvi v Poľsku, ktorá sa pre vojnu nemohla konať v Kyjeve. „Duchovne sa spájam s vaším utrpením,“ uviedol v liste biskupom zo slovanskej krajiny vo vojne. Dúfa, že cirkev a veriaci „nikdy nestratia kresťanskú nádej na lepšie časy“. Pripomenul nedávny sviatok mučeníkov, ktorých blahorečil jeden z jeho predchodcov Ján Pavol II. v Ľvove v roku 2001:

„Práve v tomto okamihu lepšie rozumieme okolnostiam, v ktorých žili a zomreli títo mučeníci vrátane biskupov, kňazov, rehoľníkov a rehoľníčok a laikov, ktorí sa stali obeťami sovietskeho komunistického režimu. Dnes z neba bránia svoj ľud, ktorý trpí.“

Na konflikt na Ukrajine si spomenul aj pri audiencii s tromi rehoľnými rádmi. Sťažoval sa, že nás už nezaujíma:

„Chcel by som vám povedať, že som vám nablízku, celá cirkev je nablízku, celá. Sprevádzame vás vo vašej bolesti, ako môžeme. Často myslím na jedno z terajších najväčších nebezpečenstiev a to je zabúdanie na drámu Ukrajiny. Človek si zvykne, zvykne si a potom to už nie je dôležité a (ne)hovorí sa (o tom).“

https://standard.sk/227572/papez-sprava-o-vojne-na-ukrajine-bola-v-novinach-az-na-strane-devat/

Na záver účastníkov ako obvykle poprosil, aby sa zaňho modlili, no zároveň dodal:

„Lebo táto práca [byť pápežom, pozn. red.] nie je jednoduchá.“

Smeje sa obvineniu z rusofilstva a teraz nezamýšľa odstúpiť

Rímsky biskup poskytol rozhovor pre televíziu Univisión, v ktorom odpovedal na mnohé otázky vrátane obvinenia, že je vraj rusofil:

„Smejem sa. Ľudská schopnosť vyjadriť svoj názor nemá hraníc.“

https://standard.sk/226725/papez-sa-smeje-obvineniam-z-rusofilstva-ludska-schopnost-vyjadrit-svoj-nazor-nema-hranic/

Nezamýšľa odstúpiť z Petrovho stolca tak ako jeho predchodca Benedikt XVI. v roku 2013. Avšak ak by tak náhodou spravil, nechal by sa oslovovať emeritný biskup Ríma, doplnil.

Špekulácie o konci pontifikátu sa vynorili po tom, keď zvolal zhromaždenie kardinálov (takzvané konzistórium) v auguste, keď „ani pes nie je v Ríme“, povedal s úsmevom František. Potvrdil návštevu v meste LAquila, kde sú relikvie pápeža Celestína V., ktorý sa v stredoveku zriekol Petrovho stolca. V roku 2009 mesto aj relikvie navštívil práve Benedikt XVI., ktorý o štyri roky neskôr spravil rovnaké rozhodnutie ako Celestín V. Joseph Ratzinger má 95 rokov, žije v ústraní vo Vatikánskych záhradách, kde prijíma hostí.

Spraví tak aj František, ako písali viacerí žurnalisti? Aj nemenovaná novinárka, ktorú si veľmi vážim, to napísala, ale je to „náhoda“, odvetil pontifik Jorge Bergoglio:

„Nie, naozaj necítim, že v tejto chvíli ma o to Pán žiada. Keď pocítim, že ma o to požiada, áno.“

Keby ste vládli svetu, bolo by menej vojen

Katolícky líder zaslal tiež posolstvo Európskej konferencii mládeže v Prahe. Podčiarkol, že „keby svetu vládli mladí, nebolo by veľa vojen“:

https://standard.sk/226365/papez-keby-mladi-vladli-svetu-nebolo-by-tolko-vojen/

„Tí, ktorí majú celý život pred sebou, ho nechcú zničiť a zahodiť, ale chcú v ňom žiť v plnosti.“

Mladým ľuďom dal za príklad Rakúšana Franza Jägerstättera, ktorého blahorečil pápež Benedikt XVI. Katolícky mladík si počas druhej svetovej vojny uplatnil výhradu vo svedomí, odmietol prisahať vernosť Hitlerovi a ísť do vojny, za čo zaplatil životom.


Ďalšie články