Dobrá správa? Britská mutácia prevažovala v Trenčíne už vlani

Pretestovávanie bezpríznakových Trenèanov a obyvate¾ov okolitých obcí, ktorí mali poèas víkendového celoplošného testovania pozitívny antigénový test Plošné testovanie v Trenčíne (december 2020). Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Úrad verejného zdravotníctva informoval, že britský variant koronavírusu sa na Slovensku vyskytol už vlani v polovici novembra. Navyše táto mutácia tvorila až 57 percent pozitívnych prípadov z decembrového plošného testovania v Trenčíne. Podľa analytika a poradcu na ministerstve školstva Martina Smatanu je to dobrá správa, pretože vyvracia niektoré hypotézy.

K vývoju a zavedeniu novej metódy diagnostiky takzvanej britskej mutácie koronavírusu (variant B1.1.7) na Slovensku prispeli Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) a regionálne úrady v Trenčíne a Nitre.

Po optimalizácii a validácii metodiky bude možné v rámci jedného PCR testu nielen potvrdiť, respektíve vylúčiť prítomnosť vírusu vo vzorke, ale aj odlíšiť britský variant od bežného variantu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. To má podľa ÚVZ skrátiť čas diagnostiky a umožniť čo rýchlejšie prijať potrebné opatrenia.

„V rámci testovania metódy sa nám podarilo potvrdiť prvý výskyt britského variantu v zmrazenej vzorke zo 14.11.2020. Takisto sme 18.1.2021 vykonali analýzu vzoriek z plošného testovania v Trenčíne, ktoré sa konalo 19. – 20.12.2020 (Ag pozitívni pacienti boli pretestovaní pomocou PCR metódy). Z celkového počtu týchto vzoriek bol v 57 % prípadoch potvrdený britský variant SARS-CoV-2,“ konštatuje ÚVZ.

Dobrá správa?

Správy o tom, že sa britská mutácia koronavírusu prvýkrát objavila na Slovensku už v novembri a prevažovala počas decembrového plošného testovania v Trenčíne, považuje bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana za pozitívne.

Na svojom facebookovom profile chváli ÚVZ za tento pokrok a vysvetľuje, prečo ide vlastne o vynikajúce správy.

„Až do tejto informácie sme pracovali s dvoma hypotézami. Prvá bola tá, že tu anglická mutácia ešte nie je rozšírená. To, že nám lockdown nezaberá tak rýchlo ako sme videli v iných krajinách a ako sme očakávali, by v tejto hypotéze znamenalo, že ľudia sú nezodpovední, nedodržujú pravidlá, alebo máme zle nastavené opatrenia. Toto v praxi najviac nahrávalo potrebe plošného testovania – lebo by to preukazovalo, že lockdown už jednoducho nie je riešenie,“ píše Smatana.

Analytik momentálne pôsobiaci ako poradca na ministerstve školstva ďalej tvrdí, že ak by sa potvrdilo, že tu mutáciu máme a pomalší efekt lockdownu je spôsobený tým, že vírus je o desiatky percent infekčnejší, tak by to bolo dobré znamenie, nakoľko vieme, že opatrenia ho vedia udržať, len musíme prerobiť a sprísniť hygienické štandardy.

Smatana pripomína, že plošné testovanie v Trenčíne, na ktorom vedci zistili prevažujúcu prítomnosť britskej mutácie vírusu, bolo 19 – 20.12.2020. „Je teda veľká pravdepodobnosť, že dnes to je dominantnou formou už na celom Slovensku,“ myslí si analytik.

Podľa Smatanu je z vyššie uvedených dôvodov nutné zvážiť aktualizáciu opatrení a výrazne navýšiť epidemiologické štandardy pred nastávajúcimi masovými testovaniami, aby sme nimi nerozšírili vírus ešte viac.

V závere svojho pochvalného statusu na adresu ÚVZ Smatana uvádza, že ho samozrejme neteší to, že tu máme agresívnejšiu formu vírusu. „Teší ma to, že vieme prečo opatrenia nefungujú, ako sa čakalo a vieme čo ďalej s tým, aby sa to opravilo.“


Ďalšie články