Superbublina ešte nepraskla a dno nás ešte len čaká, varuje investičný stratég

Známy britský investor Jeremy Grantham varuje pred historickým kolapsom trhov, superbublina podľa neho ešte nepraskla. Tohtoročná letná vzpruha na akciových trhoch zatiaľ dokonale kopíruje vývoj superbublín v minulosti.

Grantham Jeremy Grantham. Foto: Technology News/FB

„Len niekoľko trhových udalostí v kariére investora má skutočný význam a medzi najdôležitejšie z nich patria superbubliny,“ píše hneď v úvode svojej analýzy Jeremy Grantham, britský investor, spoluzakladateľ a hlavný investičný stratég bostonskej spoločnosti Grantham Mayo van Otterloo (GMO).

Takéto superbubliny sa podľa neho nepodobajú žiadnym iným, a hoci ich v histórii nebolo pre potreby skúmania mnoho, majú jasné spoločné črty. Grantham vysvetľuje, že jednou z týchto čŕt je aj opätovný rast na medveďom trhu po počiatočnej fáze poklesu. To sa podľa neho deje ešte predtým, než sa ekonomika začne jednoznačne zhoršovať a prepadne sa až na dno.

Dno nás ešte len čaká

Agentúra Bloomberg pripomína, že Grantham niekedy na začiatku tohto roka predpovedal, že referenčné akcie sa prepadnú o takmer 50 percent v rámci historického kolapsu. Index S&P 500 v istom momente v júni klesol takmer o 25 percent zo svojho januárového maxima, no v nasledujúcich dvoch mesiacoch sa opätovne vzchopil. Napriek tomu sa americké akcie opäť prepadajú, pričom aj iní významní stratégovia varujú, že trh ešte nedosiahol dno.

„Nedávno ste mali typickú vzpruhu na medveďom trhu a ľudia hovorili: Ó, to je nový býčí trh,“ komentoval nedávne udalosti britský investor. „To je nezmysel,“ uviedol. „Každý cyklus je iný a jedinečný, ale každá historická paralela naznačuje, že to najhoršie ešte len príde,“ varuje Grantham v analýze.

Vo všetkých troch predchádzajúcich prípadoch superbublín sa podľa neho obnovila viac ako polovica počiatočných strát trhu, čo nalákalo nepozorných investorov späť, práve keď sa trh opäť prepadol a ekonomika sa oslabila. „Tohtoročná letná vzpruha zatiaľ dokonale zapadá do tohto vzorca,“ upozorňuje Grantham.

Na konte má viacero správnych predpovedí

Jeremy Grantham je považovaný za znalého a skúseného investora. V minulosti dokázal predpovedať a profitovať zo spľasnutia bubliny v Japonsku v 80. rokoch 20. storočia, z kolapsu cien akcií technologických spoločností na prelome tisícročí, ako aj z krízy, ktorú vyvolal americký trh s nehnuteľnosťami v roku 2008.

Osemdesiattriročný Grantham sa obáva ďalších problémov kvôli nebezpečnej zmesi nadhodnotených akcií, dlhopisov a cien bývania v kombinácii so šokmi na trhoch s komoditami a reštriktívnou politikou Federálneho rezervného systému.

„Stavím na to, že to budeme mať z hospodárskeho a finančného hľadiska dosť ťažké, kým sa to prevalí celým systémom,“ povedal Grantham. „Čo však neviem, je: Vymkne sa to spod kontroly ako v 30. rokoch minulého storočia, zvládne sa to celkom dobre ako v roku 2000 alebo to bude niekde uprostred?“ kladie si Grantham rečnícku otázku.


Ďalšie články