Rusko čakajú Navaľného protesty. Kremeľ môže otestovať cenzúru internetu

Ľudia s národnými vlajkami a vlajkami rôznych politických strán sa zhromaždili počas protestu za slobodné a spravodlivé voľby 10. augusta 2019 v Moskve. Foto: TASR/AP

Úspech masových protestov proti režimu Vladimira Putina, ktoré po celom Rusku zvolal opozičník Alexej Navaľnyj, bude podľa expertov závisieť od mnohých faktorov. Hoci podpora najvýraznejšieho predstaviteľa ruskej opozície v posledných rokoch postupne narastala, ruský režim má vo svojich rukách niekoľko efektívnych nástrojov ako zabrániť mobilizácii opozičných síl. Jedným z nich je aj cenzúra internetu.

Ruská prokuratúra vo štvrtok oznámila, že požaduje obmedzenie prístupu na stránky s výzvami na účasť „na nezákonných akciách 23. januára“, ku ktorým vyzýva ruský opozičník Alexej Navaľnyj. „Roskomnadzoru [ruský orgán pre dozor nad médiami] boli vznesené požiadavky na obmedzenie prístupu k nezákonným informáciám. Osoby vyzývajúce na nezákonné konanie boli varované pred porušením zákona,“ píše sa vo vyhlásení.

Roskomnadzor podľa dostupných informácií ešte v stredu večer v mene generálnej prokuratúry požadoval od sociálnych sietí TikTok a VKontakte, aby ochránili tínedžerov od mobilizácie s cieľom ich účasti na protestoch.
Generálna prokuratúra v tejto súvislosti ďalej dodala, že orgány činné v trestnom konaní sa „zameriavajú na prijímanie preventívnych opatrení“ a ak existujú dôvody, aj na vyvodenie administratívnej zodpovednosti u jednotlivých osôb.

Zasiahne Rusko vlna protestov?

„Ničoho by sme sa nemali báť. Obávať sa treba len vlastného strachu,“ s týmito slovami sa Navaľnyj prihovoril svojim sympatizantom po tom, ako ho v pondelok súd poslal na mesiac do väzby. Opozičník ich zároveň vyzval, aby vyšli protestovať do ulíc. Ako vyhlásil riaditeľ Navaľného siete regionálnych štábov, Leonid Volkov, masové protesty sú po celkom Rusku naplánované už na túto sobotu 23. januára. Vo videu, ktoré bolo zverejnené ešte v pondelok, Navaľnyj vyhlásil, že masové protesty sú tým, čoho sa ruské úrady najviac obávajú. Rusov ďalej vyzval, aby nešli protestovať za neho, ale „za svoju budúcnosť“.

Kremeľ sa podľa vyjadrenia hovorcu Dmitrija Peskova uskutočnenia masových protestov v súvislosti so zatknutím Navaľného neobáva, no výzvy na podobné akcie považuje za znepokojivé. „Môžu byť dôvodom na analýzu podobných vyhlásení ako výziev k niečomu nelegálnemu,“ dodal.

Prevratné protesty zatiaľ neočakávajú ani experti, ktorých oslovil ruský portál Biznes online. Ako uviedol novinár Maxim Ševčenko, opierať sa pri odhade účasti možno len o skúsenosti z minulosti, pričom Navaľným zvolávané protestyv regiónoch nebývali nikdy masové. „Vo Vladimire sa na proteste na výzvu Navaľného, ​​v letných mesiacoch roku 2018, na vrchole jeho činnosti, zúčastnilo 100, možno 150 ľudí, čo je samozrejme na provinčné mesto dosť. Avšak, systém sa v tom čase k podobným aktivitám staval, síce prísne, no nie príliš tvrdo. Myslím si, že tentoraz systém vyvinie naozaj všetko úsilie, aby preventívne zmaril dané akcie protestu,“ uviedol.

Politológ Dmitrij Fetisov zas poukazuje, že napriek všeobecne rozšírenému názoru sa opozičník dnes už teší určitej podpore aj v regiónoch. Masovosť protestov mimo Moskvy bude podľa jeho názoru závisieť od množstva faktorov, vrátane počasia. „Je však zrejmé, že v každom prípade budú masovejšie, než tomu bolo u podporovateľov Navaľného ešte pred niekoľkými rokmi. Popularita politika totiž rastie len málo, no rastie,“ zdôraznil.

Rusko môže ďalej testovať cenzúru internetu

Ako denník Štandard nedávno informoval vo svojom článku, Kremeľ v posledných rokoch podniká systematické kroky a opatrenia, ktoré mu v prípade potreby umožnia efektívnejšiu cenzúru internetu. Ešte v roku 2019 bol v Rusku podpísaný Zákon o udržateľnom Runete. Daná legislatíva zaväzuje operátorov dať na svoje siete štátom dodané a hradené zariadenia, ktoré vládnym orgánom umožnia v prípade hrozby ovládať tok informácií na internete. Paralelne s tým to štátu dáva možnosť blokovať užívateľom prístup k oficiálne zakázaným stránkam. Deklarovaným cieľom tohto kroku je schopnosť udržať funkčnosť ruského internetu v prípade kybernetických útokov. Zákon tiež počíta s vytvorením národného systému názvov domén.

Podľa momentálne platnej legislatívy je Roskomnadzor splnomocneným federálnym orgánom výkonnej moci, ktorý môže mimosúdne obmedziť prístup k informáciám na internete.

Takýmto spôsobom dokáže Kremeľ blokovať aj stránky, ktoré mobilizujú Rusov, aby sa zúčastnili na plánovaných protestoch. O efektivite tohto nástroja a skutočnom politickom výtlaku Navaľného v jeho domovine sa viac dozvieme pravdepodobne už túto sobotu.


Ďalšie články