Viac krízy, menej svetla. Fínsko zvažuje vypnutie pouličných lámp

Diskusiám o šetrení energií sa nevyhýba ani Fínsko. V krajine tisícich jazier by najnovšie mohli mestá a okresy dokonca vypínať pouličné osvetlenie. Podobné opatrenia prijala krajina začiatkom 70. rokov minulého storočia. Informuje o tom portál Euractiv.

pexels-paul-theodor-oja-3493651 Fínske mesto Porvoo, ilustračný obrázok. Foto: Pexels.com

Vypnutie pouličného osvetlenia je ťažká voľba a kompromis medzi nákladmi na energiu a bezpečnosťou na cestách. V zime je totiž v krajine tisícich jazier v ranných a popoludňajších špičkách tma. 

Podľa Virpi Anttilovej, riaditeľky divízie riadenia infraštruktúry vo Fínskej agentúre pre dopravnú infraštruktúru, sú tieto hodiny zároveň najvyťaženejšími z hľadiska spotreby elektrickej energie.

Vo Fínsku je osvetlených približne 12-tisíc z celkovo 78-tisíc kilometrov ciest. Anttilová sa domnieva, že riešením by mohlo byť vypnutie každého druhého pouličného osvetlenia na tomto úseku.

Ďalším prostriedkom by mohlo byť využitie senzorovej technológie na monitorovanie úrovne premávky a následné prispôsobenie osvetlenia, povedala v utorok v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu YLE.

Takéto kroky môžu byť podľa Euractivu nevyhnutné. Nedávno sa totiž Fínsko dostalo blízko k vážnemu nedostatku elektriny v dôsledku údržbárskych prác a problémov v jadrových elektrárňach. Navyše pre bezveterné počasie nebol k dispozícii dostatok veternej energie.

Zástancovia návrhu argumentujú, že popri úspore peňazí príde aj k zníženiu svetelného smogu. Na severe Fínska by to mohlo prispieť k nárastu počtu turistov, ktorí cestujú za pozorovaním polárnej žiary. Umelé osvetlenie tiež narúša biorytmus rastlín a živočíchov.

Kritici zas upozorňujú na kauzalitu medzi vypnutým pouličným osvetlením a zvýšenou kriminalitou. „Možnosť vidieť svoje okolie je kľúčom k pocitu komfortu a k pocitu, že mi nič nehrozí. Ak budú ženy pociťovať riziko sexuálneho napadnutia, prestanú vychádzať zo svojich domovov,“ okomentovala už pred časom uplatňovanie opatrenia v Európe šéfka UNESCO pre rodovú rovnosť vo vede, technike a inováciách Inés Sánchez de Madariagaová.

Myšlienka tohto druhu rozhodne nie je nová. Pod tlakom vysokých cien elektrickej energie obmedzili osvetlenie ulíc napríklad v Taliansku alebo v Rakúsku. O úplnom vypnutí osvetlenia zas uvažujú niektoré samosprávy vo Francúzsku. Téma je aktuálna aj pre niektoré slovenské mestá.


Ďalšie články