Začína sa súd s kardinálom Zenom. Verím, že ho oslobodia, vraví vysoký cirkevný predstaviteľ

Zástanca ľudských práv v Hongkongu a známy emeritný kardinál Zen je na súde. Je veľký kritik kontroverznej sino-vatikánskej dohody, ktorá sa údajne už predĺžila. Kardinál Semeraro pre Štandard povedal, že dúfa v Zenovo oslobodenie.

Kardinál Zen Ze-kiun. Foto: Facebook kardinála Zena Kardinál Zen Ze-kiun. Foto: Facebook kardinála Zena

V máji 2022 zadržali a neskôr na kauciu prepustili kardinála, ktorý sa považuje za národného hrdinu a prezývajú ho aj „Svedomie Hongkongu“. Tento týždeň na tamojšom súde vystúpi spolu s ďalšími obžalovanými vrátane populárnej speváčky Denisy Ho. Proces, ktorý je pre niektorých testom vatikánskej diplomacie k čínskemu drakovi, sledujú svetové médiá.

„Kardinál Zen nám ukazuje, že byť kresťanom nie je ľahké, verím, že bude oslobodený,“ komentoval pre Štandard taliansky kardinál Marcello Semeraro, prefekt Dikastéria pre kauzy svätých.

Kardinál Joseph Zen Ze-kiun býva v rezidencii saleziánskej rehole, ktorej je členom, a popri odvahe vystupovať za ľudské práva podľa niektorých žije skromne a v povesti svätosti. Preto sme sa prefekta Kongregácie pre kauzy svätých Marcella Semerara spýtali, či s týmto názorom súhlasí:

Kardinál Marcello Semeraro, prefekt Dikastéria pre kauzy svätých. Foto: Bohumil Petrík

„Aby ste mohli byť vyhlásený za svätého, musíte zomrieť, no neželám to nikomu (úsmev). Dúfam, že kardinál Zen vyjde z tohto procesu (živý)… Mal som možnosť osobne spoznať kardinála Van Thuana [prelát z Vietnamu, ktorého väznil tamojší komunistický režim, pozn. red.] a nikdy som si nepomyslel, že bude tak blízko k svätosti. Ďakujem za túto otázku. Sú to svätci odvedľa, z ktorých sa rodia príkladné osobnosti.“

Prefekt Semeraro dodal, že aj kardinál François-Xavier Nguyen Van Thuan bol oslobodený, no nečakáme, že pre svätosť „niekto musí umrieť za takýchto okolností“:

„Keď hovoríme o povesti svätosti, čaká sa opravdivosť posolstva, ktorú osoby podávajú, lebo niekedy nie je povesť zaslúžená. Je správne, že aj svet komunikácií nám pomáha vidieť správny rozmer, a tým povzbudzuje.“

Emeritný biskup Hongkongu má 90 rokov a vystupuje voči dominancii Pekingu nad touto čínskou autonómnou oblasťou. Zámienkou na jeho zadržanie bola účasť v správnej rade humanitárneho asistenčného fondu 612, ktorý poskytoval právnu pomoc demokratickým demonštrantom. Polícia ho zatkla na základe kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti. Zen mal podľa obvinenia nelegálne spolupracovať so zahraničnými silami.

https://standard.sk/204928/kardinal-zen-kritizoval-vatikansku-politiku-k-cine-teraz-je-obvineny-a-vatikan-ho-musi-branit/

Kardinál Zen hovorí, čo cíti, a poukazuje na obmedzenia, vraví pápež

Je proces s kardinálom Zenom porušením náboženskej slobody? Na otázku novinárky odpovedal pápež František minulý týždeň na ceste z Kazachstanu:

„Necítim sa na to, označiť Čínu za nedemokratickú, lebo je taká komplexná krajina… Sú veci, ktoré sa nám zdajú nedemokratické, to je pravda. Kardinál Zen pôjde v týchto dňoch pred súd. A hovorí, čo cíti, a poukazuje na obmedzenia… je to ťažké, ja sa necítim na to popísať (tamojšiu realitu), sú to dojmy, snažím sa podporovať cestu dialógu. V dialógu sa vyjasní veľa vecí a nielen cirkevných, ale aj z iných oblastí, napríklad rozširovanie Číny, guvernéri provincií sú vzájomne odlišní, v Číne sú rôzne kultúry a je to gigant, treba mať trpezlivosť…“

Je to vyhýbavá odpoveď, lebo sa obáva, že ak naozaj vyjadrí svoju pozíciu, ohrozí pokračovanie krehkého dialógu. Takto komentovali niektorí vatikanisti slová katolíckeho lídra. Navyše na augustovom konzistóriu [zhromaždenie kardinálov, pozn. red.] očividne chýbal práve hongkonský prelát, no pontifik Jorge Bergoglio sa o ňom nezmienil. Vatikán „by nemal obetovať kardinála Zena pre Čínu“, upozornil na vtedajšie mlčanie kardinál Gerhard Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery. Cirkevný hodnostár z Hongkongu je totiž najvýznamnejší kritik vatikánskej politiky k Číne, akejsi novej „Ostpolitik“ [východnej politiky, pozn. red.], a obzvlášť kontroverznej dohody o menovaní biskupov vo východoázijskej krajine.

https://standard.sk/248384/tu-rusko-garantuje-mier-tam-vedie-vojnu-dodavat-zbrane-ukrajine-moze-byt-moralne-vravi-papez/

Sino-vatikánska dohoda sa vraj už podpísala

V týchto týždňoch sa pritom čaká obnova sino-vatikánskej dohody medzi oboma stranami. Nejeden vatikanista napísal, že aj keď to nie je oficiálne, v skutočnosti sa už predĺžila. V „Ríši stredu“ sa totiž nedávno ukončila návšteva delegácie Svätej stolice a potvrdilo sa, že tamojší režim ju vníma ako dôveryhodného partnera.

V Kazachstane bol v čase apoštolskej cesty aj prezident Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pching. Špekulovalo sa o stretnutí Bergoglio – Si Ťin-pching. Vatikán mal osloviť druhú stranu s takouto možnosťou, zaznelo v médiách s odkazom na nemenovaný zdroj. Odpoveď vraj bola, že nie je dostatok času.

https://standard.sk/244798/najprv-patriarcha-kirill-teraz-cinsky-prezident-spekuluje-sa-koho-papez-v-kazachstane-naozaj-stretne/

Zenovo zadržanie je „ponižujúce, neľudské, čisto politické a otriaslo občianskou spoločnosťou“, objavilo sa v máji v komentároch. Čínski komunistický režim zosilňuje kontrolu nad svojou autonómnou oblasťou, lebo sa bojí, že demokratické požiadavky presiaknu aj mimo na pevninu, napísal denník Wall Street Journal.

Bývalého biskupa svojej exkolónie sa zastala Veľká Británia, ktorá jeho zatknutie označila za „neprijateľné“. Vyhradila sa tiež voči propekinskému zákonu o národnej bezpečnosti, ktorý okliešťuje slobodu tlače, občiansku spoločnosť a opozíciu. Za oslobodenie preláta sa prihovoril aj Biely dom.

„Svätá stolica so znepokojením prijala správu o zatknutí kardinála Zena a s mimoriadnou pozornosťou sleduje vývoj situácie,“ komentoval Vatikán májový incident.


Ďalšie články