Kardinál Zen kritizoval vatikánsku politiku k Číne. Teraz je obvinený a Vatikán ho musí brániť

280495651_10159561280363617_8825995033550856556_n Kardinál Zen po prepustení na kauciu. Foto: Mathias von Gersdorff/FB

Emeritný kardinál Hongkongu je už z väzenia prepustený na kauciu, ale čaká ho súd. Na jeho obranu sa postavil Vatikán aj Veľká Británia. Komentátori píšu o ohrození náboženskej slobody.

V Hongkongu zadržali a neskôr na kauciu prepustili kardinála, ktorý sa považuje za národného hrdinu a prezývajú ho aj „Svedomie Hongkongu“. Joseph Zen Ze-kiun má 90 rokov a vystupuje voči dominancii Pekingu nad touto čínskou autonómnou oblasťou.

„Svätá stolica so znepokojením prijala správu o zatknutí kardinála Zena a s mimoriadnou pozornosťou sleduje vývoj situácie,“ komentoval Vatikán zatknutie popredného preláta a okrem iného aj najvýznamnejšieho kritika vatikánskej politiky k Číne.

Zámienkou na jeho zadržanie je jeho účasť v správnej rade humanitárneho asistenčného fondu 612, ktorý poskytoval právnu pomoc demokratickým demonštrantom. Polícia ho zatkla na základe kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti. Spolu s ním odviedli ďalších správcov, ktorými sú dvaja bývalí demokratickí politici, akademik a populárna speváčka Denise Ho. Zen mal podľa obvinenia vraj nelegálne spolupracovať so zahraničnými silami a aj keď nie je vo väzení, podľa médií ho čaká súdny proces.

Zenovo zadržanie je „ponižujúce, neľudské, čisto politické a otriaslo občianskou spoločnosťou“, objavilo sa v komentároch. Čínska ľudová republika zosilňuje svoju kontrolu nad Hongkongom, lebo sa bojí, že demokratické požiadavky presiaknu aj mimo autonómne územie, napísal denník Wall Street Journal. Ten sa podobne ako mnoho iných sekulárnych médií so znepokojením vyjadril k nečakanému incidentu. Kardinál Zen a náboženská sloboda sú podľa viacerých médií najnovšími cieľmi komunistov. Režim, ktorý sa bojí 90-ročného kardinála, musí hlboko pochybovať o svojej legitimite, doplnili.

Hongkonská diecéza vyjadrila „extrémne znepokojenie“:

„Vždy sme podporovali právny štát. Veríme, že v budúcnosti budeme v Hongkongu naďalej mať náboženskú slobodu podľa základného zákona. Naliehavo žiadame hongkonskú políciu a súdne orgány, aby prípad kardinála Zena riešili v súlade so spravodlivosťou a vzali do úvahy našu konkrétnu ľudskú situáciu.“

Zena sa zastala Británia

Bývalého biskupa svojej niekdajšej kolónie sa zastala Veľká Británia. Jeden z jej ministrov James Cleverly to označil za „neprijateľné“. Ostro sa vyhradil voči tamojšiemu propekingskému zákonu o národnej bezpečnosti, ktorý podľa neho okliešťuje slobodu tlače, občiansku spoločnosť a opozíciu.

Už v minulosti kardinál Zen povedal, že je pripravený na to, že ho zadržia. Bývalý biskup Hongkongu protestoval aj proti kontroverznej dohode, ktorú Svätá stolica uzavrela s Čínou o menovaní biskupov v tejto krajine. Neverejná zmluva sa zatiaľ nezdá ohrozená a čaká sa, že by sa tento rok mohla obnoviť. Komentátori pri tejto príležitosti ocenili Zenov boj za ľudské práva vo východoázijskej krajine vrátane jeho pravidelných návštev zatknutých demokratických demonštrantov.

Pre Zenových odporcov je nesprávne stotožňovať katolicizmus s antikomunizmom. Treba odsúdiť ideologických dinosaurov v snahe podkopať zblíženie Vatikánu a ázijského tigra, napísal napríklad denník South China Morning Post.


Ďalšie články