Zničíme ruskú flotilu alebo základne na Kryme. Exšéf armády USA v Európe hrozí, že po použití jadrových zbraní príde útok na Rusko

Bývalý veliteľ americkej armády v Európe generál Ben Hodges tvrdí, že pokiaľ Rusko na Ukrajine použije jadrové zbrane, Moskva môže očakávať priamy útok zo strany Washingtonu.

Ben Hodges, americký generál vo výslužbe. Foto: Wikipedia Ben Hodges, americký generál vo výslužbe. Foto: Wikipedia

Ruský prezident Vladimir Putin v prejave k národu pripustil, že Rusko môže vo vojne na Ukrajine použiť jadrové zbrane. Putin upozornil, že Moskva v prípade ohrozenia občanov a územnej celistvosti Ruska využije „všetky potrebné prostriedky“ na ich ochranu. „Toto nie je bluf,“ varoval Putin.

Generál Ben Hodges, ktorý v rokoch 2014 až 2018 velil americkej armáde v Európe, tvrdí, že možnosť ruského jadrového útoku je „veľmi nepravdepodobná“. Podľa Hodgesovho názoru sa však použitie akýchkoľvek strategických zbraní hromadného ničenia stretne s rýchlou a tvrdou reakciou prezidenta z Washingtonu.

USA by podľa Hodgesa mohli v prípade ruského útoku zaútočiť na námorný prístav Sevastopol na západnom pobreží Krymu.

„Putin vie, že USA budú musieť reagovať, ak Rusko použije jadrovú zbraň,“ povedal generál Hodges pre denník Daily Mail. „Odpoveď USA nemusí byť jadrová… ale pokojne by to mohol byť zničujúci úder, ktorý by mohol napríklad zničiť Čiernomorskú flotilu alebo ruské základne na Kryme,“ konštatoval s tým, že Putin a jeho okolie sa budú snažiť vyvarovať tomu, aby USA zatiahli priamo do konfliktu.

Putin v prejave k národu povedal, že USA sa snaží zničiť Rusko. „Západ vo svojej agresívnej protiruskej politike prekročil všetky hranice,“ uviedol. „Nehovorí sa len o zničení Ruska na bojisku, hovorí sa o politickej, kultúrnej a všetkých ostatných typoch suverenity s úplným drancovaním. Teraz hovoria o jadrovom vydieraní,“ povedal ruský prezident.

Hodges už od roku 2018 americkej armáde neslúži, jeho vyjadrenia však netreba brať na ľahkú váhu. Hodges je zrejme vďaka svojim kontaktom o amerických plánoch informovaný lepšie ako bežný smrteľník.

Ruský prezident Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu oznámili v stredu „čiastočnú mobilizáciu“, ktorá má zahrňovať 300-tisíc vojenských záložníkov. Na okupovaných oblastiach Ukrajiny sa zároveň majú uskutočniť referendá, ktoré majú zabezpečiť, že územia sa stanú súčasťou Ruska.

Generál Hodges je už vo výslužbe. Patrí však k jedným z najväčších podporovateľov dodávok zbraní pre Ukrajinu. V rozhovore zverejnenom aj na denníku Štandard konštatoval, že Rusi budú do konca roka 2022 na svojich počiatočných pozíciách.

https://standard.sk/243061/general-hodges-do-konca-roka-budu-rusi-na-pociatocnych-poziciach/

Viacerí analytici označili Putinov krok mobilizovať za zúfalý. Mnohí pozorovatelia súčasného Ruska však podotýkajú, že to nie je dôvod na radosť. Zúfalý aktér je nepredvídateľný a môže spraviť čokoľvek.

V tomto duchu treba vnímať aj Hodgesove vyjadrenia. Je ťažké si predstaviť, že by zničenie ruskej flotily v Čiernom mori Američanmi nevyprovokovalo podobne ničivú reakciu Ruska. Moskva by mohla zaútočiť napríklad na americké základne v Európe alebo na Blízkom východe.


Ďalšie články