Zdieľanie digitálneho umenia. Instagram spúšťa podporu nezameniteľných tokenov

Kryptomeny a digitálne aktíva postavené na technológií blockchain aj napriek neľahkej situácií na trhu aj naďalej vzbudzujú obrovský záujem zo strany investorov naprieč všetkými kontinentami. Špecifickú pozornosť na seba najmä počas minulého roka upútali takzvané nezameniteľné tokeny (Non-Fungible Tokens – NFTs), ktorých popularita rástla raketovým tempom.

Digitálne vytvorený obraz. Foto: Wikimedia/Théâtre_D’opéra_Spatial Digitálne vytvorený obraz. Foto: Wikimedia/Théâtre_D’opéra_Spatial

Nezameniteľné tokeny (NFTs) sú určitým druhom digitálnych dátových informácií uložených na blockchaine, v prípade ktorých platí, že každá dátová jednotka reprezentuje individuálnu a jedinečnú digitálnu položku. Neplatí to napríklad v prípade kryptomien bitcoin či ethereum, kde je možné jeden bitcoin či éter zameniť za iný bez toho, aby to nejakým spôsobom ovplyvnilo ich vlastníkov.

Aj keď spoločností, ktoré v priebehu posledných mesiacov vstúpili do priestoru NFTs je hneď niekoľko, asi najvýznamnejším aktérom uplynulých mesiacov vo svete nezameniteľných tokenov je Instagram. Začiatkom augusta oznámila jedna z najväčších sociálnych sietí na svete novinky týkajúce sa expanzie v oblasti NFTs, ktoré umožnia umelcom, zberateľom a inštitúciám prezentovať svoje digitálne umenie priamo v aplikácii Instagram.

Zdieľanie digitálneho umenia na Instagrame je možné vďaka integrácií peňaženiek MetaMask, Trust Wallet, Coinbase Wallet či najnovšie aj peňaženky Dapper, ktorá umožní umelcom prezentovať svoje digitálne diela vyrazené na blockchaine Flow. Okrem Flow blockchainu však Instagram podporuje aj digitálne aktíva uložené na blockchaine Ethereum a Polygon.

Pre zdieľanie digitálneho umenia je potrebné prepojiť digitálnu peňaženku k Instagramu prostredníctvom webového prehliadača. Následne môžu používatelia zdieľať svoje virtuálne zbierky ako samostatné príspevky, príbehy či zdieľať ich iným používateľom v privátnej správe. So zdieľaním NFTs na Instagrame nie sú spojené žiadne poplatky.

Instagram však okrem expanzie v oblasti konektivity ohlásil spustenie medzinárodnej expanzie do 100 krajín v Afrike, Ázii a Tichomorí, na Strednom východe a v Amerike. Cieľom tejto expanzie je umožniť používateľom, v čo najväčšom počte krajín po celom svete, zdieľať svoje digitálne umenie na sociálnej sieti Instagram. Pred spustením medzinárodnej expanzie bolo totiž zdieľanie NFTs dostupné len pre vybraných umelcov v Spojených štátoch.

Rozsiahla podpora NFT-čiek na Instagrame prichádza asi len mesiac po tom, čo Meta oznámila testovanie NFTs pre vybraných umelcov na sociálnej sieti Facebook. Vedenie spoločnosti Meta sa vo svojom blogovom príspevku vyjadrilo, že skúma široké možnosti využitia technológie Web3 v snahe rozšíriť inovácie a posilniť postavenie tvorcov umenia na celom svete.




K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok