CIA varovala Nemcov pred možným útokom na Nord Stream ešte v lete

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) varovala v lete nemeckú vládu pred hrozbou sabotáže na plynovody Nord Stream. Zistil to nemecký magazín Der Spiegel. Bývalý poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski sa zas v súvislosti s únikom plynu z Nord Streamu poďakoval Spojeným štátom.

Plynovod Nord Stream 1. Foto: TASR/DPA Plynovod Nord Stream 1. Foto: TASR/DPA

K záležitostiam týkajúcich sa tajných služieb sa „zo zásady verejne nevyjadrujeme“, reagoval na tieto informácie hovorca nemeckej spolkovej vlády.

Dánske a švédske úrady v utorok ráno zistili, že na dvoch miestach uniká plyn z nateraz odstaveného plynovodu Nord Stream 1 a na jednom mieste aj zo zatiaľ nespusteného plynovodu Nord Stream 2. Seizmograf na dánskom ostrove Bornholm zaznamenal v pondelok dva otrasy: jeden nadránom a druhý večer.

Seizmológ Björn Lund zo švédskej Lundskej univerzity upozornil vo švédskej televízii SVT, že „bez pochýb išlo o výbuchy“, pri ktorých bolo použitých najmenej 100 kilogramov TNT.

O sabotáži už medzičasom hovoria aj predstavitelia Európskej komisie. „Úmyselné narušenie európskej energetickej infraštruktúry je absolútne neprijateľné a príde naň dôrazná a jednotná odpoveď,“ napísal v stredu na Twitteri šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Nenaznačil, kto by za útokmi mohol stáť. Zdôraznil však, že EÚ podnikne kroky na zvýšenie bezpečnosti svojej energetickej infraštruktúry.

Sabotáž v tejto súvislosti spomínala aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leynová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Ešte v utorok označili sabotáž za najpravdepodobnejšiu príčinu úniku plynu z plynovodov Nord Stream aj Švédsko, Dánsko, Poľsko a Rusko.

Experti sa zhodujú, že sabotáž plynovodu na morskom dne nie je jednoduché vykonať, a preto musí byť dielom nejakého štátu.

Ukrajina v tom má jasno: „Únik plynu z Nord Streamu 1 nie je nič iné ako teroristický útok naplánovaný Ruskom a predstavuje akt agresie voči EÚ. Rusko sa snaží destabilizovať hospodársku situáciu v Európe a pred zimou vyvolať paniku,“ napísal na Twitteri poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Podľa neho sú najlepšou odpoveďou na tento čin dodávky tankov na Ukrajinu, najmä z Nemecka.

Rusi majú na vec iný názor. Námestník veľvyslanca Ruska pri OSN Dmitrij Poľanskij poukázal na tweet bývalého poľského ministra zahraničných vecí Radka Sikorského s fotografiou úniku plynu v Baltskom mori a vyhlásením: „Vďaka, USA.“

Sám Sikorski na Twitteri publikoval videozáznam vystúpenia amerického prezidenta Joea Bidena zo začiatku februára, v ktorom varoval, že v prípade ruskej invázie na Ukrajinu Spojené štáty „skoncujú“ s plynovodom Nord Stream. Na otázku novinárky, ako to chcú urobiť, keďže projekt kontroluje Nemecko, odpovedal: „Sľubujem vám, že to budeme schopní urobiť.“

V súvislosti s energetickou krízou odporučil Európe pred necelými dvomi týždňami ruský prezident Vladimir Putin, že vyriešiť ju môže ignorovaním tlaku Spojených štátov. „Stačí stlačiť gombík a všetko sa rozbehne,“ povedal na margo plynovodu Nord Stream 2, ktorý bol natlakovaný, avšak pre sankcie ho neuviedli do prevádzky.

Po incidentoch na plynovodoch Nord Stream prisľúbili Spojené štáty prostredníctvom ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, že sú pripravené svojim európskym spojencom pomôcť s energetickou bezpečnosťou. Ohľadne špekulácií o príčinách únikov plynu Blinken povedal, že útok by nebol v „nikoho záujme“. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan však označil úniky z Nord Streamu za „zjavnú sabotáž“.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v stredu tvrdenia, že Rusko stojí za možným útokom na oba plynovody, za „hlúpe a absurdné“. Poukázal pritom na „obrovské zisky amerických dodávateľov skvapalneného zemného plynu, ktorí mnohonásobne zvýšili svoje dodávky na európsky kontinent“.

https://standard.sk/253513/na-nord-stream-zrejme-utocili-saboteri-mohli-pouzit-ponorku-pisu-nemecke-noviny/

Ďalšie články