Mladík s dúhovým nápisom Pride či žena oblečená v kňazskom rúchu. Generálny sekretariát Synody chváli kontroverzné obrazy

Generálny sekretariát Synody pochválil na svojich oficiálnych stránkach na sociálnych sieťach kontroverzné obrazy. Tie majú znázorňovať synodálne rozhovory medzi univerzitnými študentmi vo Filadelfii.

Foto: Synod.va/facebook Jeden z propagačných materiálov synody. Foto: Synod.va/facebook

Päť mladých ľudí sa pred kostolom drží za ruky. V strede stojí mladý muž oblečený v tričku s dúhovým nápisom Pride, ktorý do mikrofónu okrem iného hovorí, že je pripravený viesť iných a robiť rozhodnutia. Vedľa neho stojí žena oblečená v kňazskom rúchu. Obraz s takýmto výjavom uverejnil na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti Facebook generálny sekretariát Synody Svätej stolice.

Okrem tohto obrazu obsahuje album k príspevku aj ďalších šesť ilustrácií. Príspevok z 24. septembra je uvedený s popisom, v ktorom sa píše, že experti v týchto dňoch v talianskom meste Frascati pracujú na syntézach z miestnych konzultácií Synody o synodalite. „Strany a strany plné príbehov, postrehov, ale v niektorých prípadoch aj skutočných umeleckých diel. Pozrite sa na to!“ píše sa v príspevku.

Foto: Synod.va/facebook

Doposiaľ na príspevok reagovalo takmer 500 ľudí, pričom len 55 reakcií je pozitívnych. Zvyšné sú negatívne. Rovnako je to v prípade viac ako 230 komentárov. Samotný obraz nazbieral len 30 pozitívne ladených emotikonov z viac ako 500 reakcií. Podobne je to aj v prípade 210 komentárov. V nich sa užívatelia sociálnej siete pýtajú prečo generálny sekretariát uverejnil na svojej stránke ženu oblečenú v kňazskom rúchu, keď podľa učenia cirkvi môžu kňazský úrad zastávať len muži. Niektorí používatelia obraz komentujú ako urážlivý, ďalší žiadajú jeho stiahnutie zo sociálnej siete, viacerí píšu o tom, že zobrazuje herézu.

Okrem tohto najkontroverznejšieho obrazu sa v albume nachádza aj ďalších päť obrazov, pričom každý z nich obsahuje nejaké odvolávky na gender ideológiu, či ďalšie ľavicové témy, ako je imigrácia či rasizmus.

Svätenie žien za kňazov pritom okrem iných vylúčil aj svätý Ján Pavol II. v dokumente Ordinatio Sacerdotalis z roku 1994. Proti učeniu katolíckej cirkvi je aj požiadavka uzatvárania manželstva homosexuálmi či presadzovanie takzvanej gender ideológie.

Portál Catholic News Agency zistil, že obrazy vytvorila univerzitná študentka a začínajúca umelkyňa Becky McIntyre. Tá ich vytvorila v rámci synodálneho procesu, ktorý sa uskutočnil medzi vysokoškolákmi vo Filadelfii.

Umelkyňa mala na obrazoch zobraziť priebeh synodálneho procesu. Ilustrácie mali byť následne odoslané spolu so syntézami zo stretnutí. Administrátor účtu generálneho sekretariátu Synody ich na sociálnej sieti zverejnil orezané. V plnej veľkosti je ich možné vidieť na webovej stránke umelkyne.

Becky McIntyreová vytvorila celkovo sedem obrazov. Generálny sekretariát uverejnil na sociálnych sieťach Facebook a Instagram šesť z nich, na sieti Twitter len päť. Ten najkontroverznejší so ženou v kňazskom rúchu a mladíkom s dúhovým nápisom na Twitteri chýba.

Generálny sekretariát Synody sa k príspevku nevyjadruje. V minulosti boli na jeho stránkach na sociálnych sieťach uverejňované len grafiky, informácie či články zo zahraničných médií venujúce sa procesu Synody o synodalite. Aj tento krok však umocňuje nedôveru u tej časti katolíkov, ktorí sa obávajú, že liberálne kruhy v cirkvi chcú zneužiť Synodu o synodalite na pretláčanie svojej agendy.  


Ďalšie články