Ekonomická nálada bola v septembri najnižšia od marca minulého roku

Ekonomická nálada na Slovensku sa naďalej zhoršuje, v septembri 2022 bola najnižšia od marca minulého roku. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Vlajka Slovenskej republiky a v pozadí Bratislavský hrad. Foto: Martin Baumann/TASR Vlajka Slovenskej republiky a v pozadí Bratislavský hrad. Foto: Martin Baumann/TASR

Celková ekonomická nálada na Slovensku sa zhoršila aj v septembri, sezónne očistený indikátor ekonomického sentimentu (IES) medzimesačne klesol o 1,2 bodu na hodnotu 89,7 bodu. Aktuálna hodnota IES bola pesimistickejšia aj v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, klesla o 10,4 bodu. Za dlhodobým priemerom tak zaostávala o 12,8 bodu.

Pesimistické vnímanie spotrebiteľskej atmosféry na Slovensku pretrváva, indikátor spotrebiteľskej dôvery (sezónne upravený) padol v septembri na úroveň -34,1. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa znížil o 4,7 bodu, pričom jeho hodnota klesá už piaty mesiac po sebe. Medzimesačne najviac vzrástli obavy z očakávaného vývoja nezamestnanosti. Zvýšili sa však aj obavy z očakávanej celkovej hospodárskej situácie, finančnej situácie domácností a s ňou súvisiacich úspor domácností.

(tasr)


Ďalšie články