Nový Zéland zakáže od budúceho roka vývoz živých zvierat

Nový Zéland zakáže od apríla budúceho roka vývoz živých zvierat. Rozhodol tak dva roky po tom, čo pri nehode nákladnej lode počas búrky prišlo o život 41 členov posádky vrátane dvoch Novozélanďanov a 6-tisíc kusov dobytka. Vo štvrtok o tom informoval novozélandský minister poľnohospodárstva Damien O'Connor.

Nový Zéland je známy chovom oviec. Zdroj snímky: Flickr.com Nový Zéland je známy chovom oviec. Zdroj snímky: Flickr.com

Novozélandská vláda schválila dodatok zákona vo štvrtok. Uviedla, že tým ochráni reputáciu Nového Zélandu, lebo spotrebiteľom čoraz viac záleží na tom, aby bol pôvod ich mäsa vyhovujúci aj z etického hľadiska.

Vývoz živých zvierat je v Austrálii aj na Novom Zélande už dlho kontroverznou témou. Bojujú proti nemu viaceré organizácie a hnutia ochranárov zvierat. Agentúra AFP pripomína, že keď sa počas exportu živočíchov prihodí nehoda, má to poväčšine katastrofálne následky.

https://standard.sk/215409/hor-sa-k-cistejsej-bezmetanovej-klime-novy-zeland-chce-zdanovat-plynne-emisie-krav-a-oviec/

V júni sa v Sudáne potopila loď, ktorá prevážala 15-tisíc oviec a vlani v sa v Rumunsku prevrátilo plavidlo s ďalšími 14-tisíc ovcami. Všetky zvieratá sa utopili.

V decembri 2020 zase vyplávali zo Španielska dve lode prevážajúce dohromady 3-tisíc kusov dobytka. Po tom, čo plavidlá odmietli prijať viaceré krajiny, zvieratá zostali až tri mesiace na mori, kde nemali prístup k potrave a vode. Mnohé z nich zahynuli.

Keďže sa Nový Zéland nachádza v pomerne odľahlej oblasti, aj nekomplikovaný export nie je pre zvieratá najvhodnejším riešením, pripomína AFP. To podľa O’Connora zvyšuje ich náchylnosť na teplotný stres, pretože počas prepravy prechádzajú viacerými podnebnými pásmami.

Nový Zéland vlani vyviezol takmer 135-tisíc kusov dobytka. Vyváža ich však len na účely chovu, nie na porážku.

(tasr)


Ďalšie články