Sme ozbrojení, nemáme jedlo, nevieme kam ísť. Čo sa skrýva za virálnym videom stoviek nahnevaných mobilizovaných Rusov

Najnovšia kauza ruskej mobilizácie môže byť súčasťou mocenských bojov v Kremli.

Minister obrany Sergej Šojgu s mobilizovanými vojakmi. Foto: Mil.ru Minister obrany Sergej Šojgu s mobilizovanými vojakmi. Foto: Mil.ru

Nové video ukazuje stovky nespokojných mobilizovaných vojakov v Belgorodskej oblasti. Vojaci sa sťažujú, že majú zbrane, ale nemajú ich zaregistrované. Vraj nikto nevie, kto pod akú jednotku patrí a kam smeruje. „Týždeň sme prežili v strašných podmienkach. Vôbec sme neboli materiálne zabezpečení, nedostali sme peniaze,“ vravia vo videu.

„Nikto nás nepotrebuje, príprava je nulová. Jeme to, čo si sami kupujeme, utratili sme strašne veľa peňazí,“ sťažujú sa s tým, že nakúpiť si museli aj náboje či dokonca ich našli na ulici.

Video sa čoskoro stalo virálnym na sociálnych sieťach Twitter a Telegram. Väčšina užívateľov či vplyvných účtov ho označili za ďalší z radu dôkazov, že mobilizácia v Rusku sa zmenila na frašku.

Problém vraj rieši prokuratúra

Agentúra RIA Novosti na základe vyjadrenia ruského ministerstva obrany informuje, že mobilizovaná 299-členná skupina vojakov bola vyslaná cez región Belgorod do výcvikového strediska Mulino. Podľa agentúry sa už situácia u vojakov zlepšila, každý z nich už má mať riadne pridelenú zbraň a prídel stravy. Nie je možné overiť, či sa toto tvrdenie zakladá na pravde.

„Nedávno sa objavili informácie, že na jednej zo železničných staníc v regióne Belgorod bola opustená skupina mobilizovaných v plnej výstroji s vojenskými zbraňami a muníciou. Podľa televízneho moderátora Vladimira Solovjova túto skutočnosť vyšetruje vojenská prokuratúra,“ píše ruská agentúra RIA Novosti.

Mocenský boj v Kremli?

Lenže za videom sa môže skrývať viac než len neschopnosť ruskej armády. Ako naznačuje novinár Mark Krutov z amerického Radio Free Europe/Radio Liberty, video môže byť zinscenované a súčasťou vnútorných mocenských bojov v Kremli.

Krutov si všíma, že väčšina mužov si na zverejnených záberoch skrýva tváre alebo ma na hlave kukly. Čo je však dôležitejšie, viacerí z vojakov majú na uniformách nášivky s lebkou, ktoré sú spájané so žoldnierskou Vagnerovou skupinou. Navyše, video ako prvé zverejnili provagnerovské telegramové kanály, ktoré sú kritické k ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

Za Vagnerovou skupinou má stáť oligarcha Jevgenij Prigožin, známy aj ako Putinov kuchár. Špekuluje sa, že medzi Prigožinom a Šojguom sa v súčasnosti odohráva mocenský boj o priazeň ruského prezidenta Vladimira Putina.

O mocenskom boji v Kremli svedčí aj to, že špeciálne jednotky SOBR, ktoré spadajú pod Putinovu nadmieru lojálnu Rosgvardiu, zadržali v stredu Alexeja Slobodenjuka.

Slobodenjuk je zamestnancom mediálnej skupiny Jevgenija Prigožina Patriot a manažérom niekoľkých blogerských telegramových kanálov. Najvýznamnejšie z nich sú „Release Z Kraken“ a „Skaner“. Telegramový kanál „Skaner“ kritizoval významných štátnych predstaviteľov, napríklad ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova či ministra obrany obrany Sergeja Šojgua.  

Ruské úrady zadržali Slobodenjuka pre obvinenie z podvodu. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny jeho zadržanie naznačuje, že Kremeľ sa pokúša stanoviť hranice povolenej kritiky. „Zdá sa, že minister obrany Šojgu, Putinov pravdepodobný obetný baránok, môže byť na odstreľ, zatiaľ čo úradníci blízki Putinovi, ako napríklad Lavrov a Putinov hovorca, sú chránení,“ konštatuje inštitút.

VIDEO Zadržanie Alexeja Slobodenjuka

Dve strany mobilizácie

Dodajme, že aj keby bolo video nespokojných vojakov zinscenované, faktom zostáva, že Kremeľ pri mobilizácii čelí viacerým zlyhaniam. Aj minulé dni bolo zverejnených množstvo záberov s nespokojnými mobilizovanými vojakmi. Problémy v tomto smere priznal aj Vladimir Putin.

Na druhej strane je však dostupných množstvo svedectiev, podľa ktorých sa zabezpečenie a výcvik nových vojakov vykonáva na dobrej úrovni. Kvalita mobilizácie v Rusku sa tak zrejme líši v závislosti od regiónu či vojenskej jednotky.

VIDEO Výcvik mobilizovaných z Uralu a zo Sibíri


Ďalšie články