Pretnú Ukrajinci pevninský most medzi Krymom a Donbasom? Rusi očakávajú protiofenzívu v Záporožskej oblasti

Z viacerých ruských zdrojov prichádzajú varovania o potenciálnej ofenzíve ukrajinskej armády v Záporožskej oblasti. Ukrajina tam vraj rozmiestňuje bezprecedentný počet vojakov.

Ukrajinský vojak kráča po ceste neďaleko obce Oskil v Charkovskej oblasti. Foto: TASR/AP Ukrajinský vojak kráča po ceste neďaleko obce Oskil v Charkovskej oblasti. Foto: TASR/AP

O hromadení síl v Záporožskej oblasti informoval aj Rob Lee z amerického Výskumného inštitútu pre zahraničnú politiku (FPRI).

Na Twitteri zverejnil aj linky na niektoré z komentárov.

„Už dlho čakám na generálnu ofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny na tomto fronte,“ komentoval situáciu na sociálnej sieti Telegram bývalý dôstojník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Igor Girkin, známy pod prezývkou Igor Strelkov.

„Na severovýchode Záporožskej oblasti sa začína formovať hrozivá situácia,“ varoval telegramový kanál Zápisky praporčíka Ptičkina.

Analytik Lee pripomína, že Kyjev mal zrejme v počiatočnom pláne svojej ofenzívy medzi augustom a septembrom odrezanie mesta Mariupol od ruských síl. Keďže Rusi sú prítomní najmä v Chersonskej oblasti a v Donbase, budú ich sily v Záporožskej oblasti pravdepodobne zraniteľné, ak by mala Ukrajina dostatok záloh, poznamenal.

Rogov potvrdil prípravy

Proruský predstaviteľ ukrajinskej Záporožskej oblasti Vladimir Rogov pre agentúru TASS potvrdil, že ukrajinské sily nasadili na líniu dotyku v Záporožskej oblasti viac zbraní a ľudí ako za celé obdobie „špeciálnej vojenskej operácie“, ako nazýva Kremeľ inváziu na Ukrajinu. Podľa Rogova si ukrajinské sily zachovávajú svoj ofenzívny potenciál aj napriek tomu, že majú čoraz väčšie straty, hoci sa „rýchlo dopĺňajú“.

Rogov tvrdí, že Ukrajinci nasadili do oblasti vyše 450 príslušníkov špeciálnych jednotiek, ktoré majú byť hlavnou silou protiúderu. Ukrajinci podľa neho už v septembri najmenej trikrát nacvičovali v okolí obce Viľnoandrijivka nad vodnou elektrárňou presun jednotiek cez rieku Dneper. Spresnil, že až päť skupín špeciálnych síl v počte 100 až 110 príslušníkov „s plným výstrojom, s veľmi dobrými uniformami, s použitím úderných a prieskumných bezpilotných lietadiel vrátane typu Bayraktar TB2 nacvičovalo presun vojsk cez Dneper“.

Medzitým v Donbase

Medzitým velenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky informovalo, že s pomocou ruských síl a jednotiek Luhanskej ľudovej republiky sily „oslobodili“ obce Odradivka, Vesela Dolyna a Zajceve.

Tieto obce sa nachádzajú desať kilometrov od mesta Bachmut, z ktorého Rusi deň predtým vyhnali ukrajinské jednotky, pričom prišli o 120 vojakov a tri bojové vozidlá pechoty, informovala agentúra RIA Novosti.

Aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) píše, že ruské jednotky pravdepodobne dosiahli „postupné zisky v okolí Bachmutu“.

Ďalej uvádza, že ukrajinské sily zrejme 6. októbra pokračovali v protiofenzívnych operáciách na severovýchode Charkovskej oblasti pri meste Kupjansk a v operáciách s cieľom ohroziť ruské pozície pozdĺž cesty Kreminna-Svatove v západnej časti Luhanskej oblasti.

Ruské jednotky zas pravdepodobne vytvárajú obranné pozície v hornej časti Chersonskej oblasti po kolapse ruskej línie v severovýchodnej časti oblasti.

ISW okrem toho uviedol, že súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina oznámila 6. októbra vytvorenie vlastného súkromného telegramového kanála. Podľa ISW to naznačuje, že zakladateľ vagnerovcov Jevgenij Prigožin chce konkurovať vojenským blogerom a možno aj čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je takisto aktívny na Telegrame.


Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok