Nádej v boji proti koronavírusu? Ivermektínu dal Krajčí zelenú

istockphoto-1236903040-170667a Ilustračný obrázok lieku ivermektín. Foto: Pixabay

Štúdie dokazujú, že ľudstvo zrejme objavilo lacný a dostupný liek, ktorý dokáže zlepšiť priebeh ochorenia COVID-19. Jeho použitie na Slovensku už schválil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Ivermektín je liek na liečbu parazitárnych chorôb, ktorý bol objavený v 70. rokoch minulého storočia. V zahraničí je bežne využívaný aj pre ľudí, na Slovensku bol doposiaľ schválený len ako prípravok pre veterinárov.

Počas druhej vlny koronavírusu sa začali objavovať svedectvá lekárov, ktorí potvrdili, že pomáha pri liečbe ochorenia COVID-19. To viedlo k situáciám, kedy sa ho slovenskí lekári pokúšali zaobstarať po vlastnej osi. Medializovaný bol najmä prípad nemenovaného žilinského lekára, ktorému colníci zadržali dve zásielky s tabletovou formou ivermektínu pre ľudí.

Štúdie hovoria v jeho prospech

Ivermektín sa do popredia dostal ešte v apríli 2020, kedy austrálski vedci zistili, že v laboratórnych podmienkach dokáže zabrzdiť množenie niektorých vírusov, vrátane SARS-CoV-2. Tento výskum prebehol na tkanivových kultúrach, čo neposkytlo záruku, že by bol liek účinný aj pre ľudský organizmus.

Potrebný bol ďalší výskum, ktorý spravili britskí vedci. Liverpoolska univerzita zverejnila 19. januára meta-analýzu 18 štúdií spojených s používaním ivermektínu. Z nej vyplynulo, že znižuje zápal a rýchlejšie eliminuje vírus Sars-Cov-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

V šiestich z týchto štúdií sa riziko úmrtia znížilo o 75 percent u skupiny pacientov so stredne ťažkým až ťažkým priebehom ochorenia. Vedci vidia jeho najväčší prínos v skutočnosti, že rýchlo eliminuje vírus, v dôsledku čoho ľudia prestávajú byť infekční a spomaľuje sa šírenie nákazy.

Odborníci upozorňujú, že mnohé z predmetných štúdií neboli recenzované a že meta-analýzy, ktoré sa zameriavajú na veľa štúdií naraz, môžu byť náchylné na chyby. Liverpoolska univerzita navyše skúmala ivermektín na 2282 pacientoch, čo je stále malá vzorka. Aktuálne preto prebiehajú pod vedením Oxfordskej univerzity prípravy na veľké klinické skúšky s názvom Principle. Tie majú dokázať účinnosť ivermektínu a riadiť sa podľa nich bude aj Slovensko.

„Treba počkať na výsledky veľkých randomizovaných klinických štúdií, ktoré momentálne prebiehajú a dúfame, že ich výsledky nám budú čoskoro známe, tie potom definitívne rozhodnú či ivermektín áno, alebo nie,“ povedal infektológ Peter Sabaka.

Možné komplikácie

Z laboratórnych výskumov vyplýva, že ivermektín bráni importu bielkovín z cytoplazmy do jadra. RNA vírusy vrátane súčasného koronavírusu fungujú na princípe, že posielajú niektoré svoje bielkoviny do jadra bunky, čím oslabia jej obranný mechanizmus. 

Niektorí odborníci sa obávajú, že pre potlačenie Sars-Cov-2, by boli potrebné vysoké dávky ivermektínu, ktoré by viedli k vedľajším účinkom. Medzi ne patrí napríklad svrbenie, vyrážky, zväčšené uzliny, bolesť kĺbov, zvýšená teplota alebo bolesť hlavy.

Iní odborníci poukazujú na to, že ivermektín je používaný už 40 rokov a má bezpečný profil. Zdôrazňujú jeho výsledky v boji proti parazitickým chorobám, za čo boli jeho objavitelia v roku 2015 ocenení Nobelovou cenou. Vyššie popísané vedľajšie účinky sú podľa nich spôsobené smrťou parazitov v tele infikovaného človeka. Parazity sa pri COVID-19 v ľudskom organizme nenachádzajú, preto je podľa nich jeho užívanie bezpečné. Zvážiť však treba jeho kombinovanie s určitými liekmi, kde je preukázaný negatívny dopad na zdravie pacienta.

Chce ho aj Slovensko

Na Slovensku patrí k pretláčateľom používania ivermektínu napríklad lekár Juraj Mesík. Vo viacerých rozhovoroch upozornil na skutočnosť, že výroba ivermektínu stojí 12 centov. Antivirotikum remdesivir od spoločnosti Gilead Sciences, ktoré patrí k najpoužívanejším a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) schváleným liekom proti COVID-19, stojí 2100 eur.

Podľa výsledkov štúdií má však remdesivir malý alebo žiadny vplyv na úmrtnosť covid pozitívnych. Významná časť vedeckej obce obvinenia z lobingu farmaceutického priemyslu popiera a považuje ich za konšpiračnú teóriu. Argumentujú nedostatočnými dôkazmi o efektivite ivermektínu, izoprinozínu a iných liekoch v boji proti COVID-19.

Napriek tomu by podľa Mesíka Slovensko nemalo čakať, kým ivermektín odporučí WHO. Pre podporu schválenia a dostupnosti ivermektínu preto založil petíciu. V nej Mesík argumentuje desiatkami vedeckých štúdií, ktoré svedčia o tom, že ivermektín má účinok pri liečbe všetkých prípadov COVID-19. Priemerné zlepšenie stavu pri včasnej liečbe ivermektínom dosahuje údajne až 87 percent. 

Za použitie ivermektínu sa zasadzuje aj anesteziológ Jozef Firment z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Dlhodobo tlačil na ministerstvo, aby legalizovalo použitie ivermektínu na liečbu covid pozitívnych. Riadil sa pritom výsledkami z praxe lekárov, ktorí ho pri liečbe týchto pacientov použili. Pre ministerstvo vypracoval dokument Zásady a odporúčania pre diagnostiku a liečbu pacientov s COVID-19, kde ivermektín spomína v poslednom bode.

Profesor Vladimír Krčméry pre Štandard uviedol, že s ivermektínom má 30-ročné skúsenosti z pôsobenia v Afrike, pričom vedľajšie účinky boli minimálne, prakticky žiadne. Upozorňuje, že ivermektín je dôležitý preparát na zlepšenie protivírusovej imunity, ale nemali by sme od neho očakávať zázraky. „Chcem zdôrazniť, že ivermektín nie je proticovidový liek, len podporuje protivírusovú imunitu,“ vysvetlil.

Nečakáme na WHO

Ivermektín je v tabletkovej forme dostupný aj v niektorých európskych štátoch ako Nemecko, Francúzsko či Holandsko. Slovensko do 27. januára nevydalo úradné povolenie pre jeho nasadenie pri liečbe COVID-19, ani nezabezpečilo jeho dovoz. Od tohto dňa sa situácia mení. Ivermektín by mal byť podľa ministerstva časom dostupný na lekársky predpis aj na Slovensku.

Na ministerstvo bola totiž 26. januára doručená žiadosť hlavného odborníka pre infektológiu profesora Ivana Schrétera o skupinové povolenie neregistrovaného lieku ivermektín pre potreby zdravotníckych zariadení v Slovenskej republike.

Zvýšený záujem slovenských lekárov viedol k tomu, že ministerstvo prehodnotilo svoj postoj. Minister Krajčí v stredu schválil jeho nasadenie. „Ministerstvo vydalo povolenie terapeutického použitia neregistrovaného lieku Ivermectin pre potreby zdravotníckych zariadení. Na obdobie šesť mesiacov tak platí povolenie pre nemocničné zariadenia i ambulancie,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Podľa Krčméryho bolo odobrenie ivermektínu správnym krokom, pretože tým predídeme tomu, aby si ho lekári aj pacienti objednávali nelegálne za vysoké ceny zo zahraničia. Liek nemá dokázané výrazné vedľajšie účinky, takže nepredstavuje podľa neho hrozbu. „Minister urobil dobré rozhodnutie. Keď nemáme nič lepšie, morálne a eticky sme povinní ponúknuť pacientovi liek, ktorý by mu mohol pomôcť, aj keď to nemáme dokázané,“ uviedol pre Štandard.

 


Ďalšie články