Editor Denníka N: Dúfam, že Štandard už má v hľadáčiku SIS

Editor Denníka N Radoslav Tomek dúfa, že Štandard má v hľadáčiku Slovenská informačná služba. Okrem toho tvrdí, že cieľom denníka Štandard je zavedenie teokracie na Slovensku a vymazanie stoviek rokov pokroku.

Tomek Radoslav Tomek. Foto: reprofoto YouTube/Lužifčák

Ekonomický novinár Denníka N Radoslav Tomek v komentároch na sociálnej sieti Facebook vyjadril nádej, že redakciu Štandardu monitoruje Slovenská informačná služba (SIS).

Urobil tak pod široko diskutovaným komentárom nášho kolegu Mateja Gašparoviča. Ten sa v sobotnom článku s názvom Liberáli zneužitím tragédie na politické ciele rozpútali vojnu so spoločnosťou. Dôsledky môžu byť vážne zamýšľal nad radikalizáciou progresívcov po útoku na Zámockej ulici.

„Väčšina spoločnosti sa podľa ich skresleného vnímania sveta stala vinníkmi bezohľadného zločinu, a to preto, že si dovolila mať svoje legitímne skeptické názory voči radikálnej dúhovej agende,“ napísal napríklad Gašparovič.

Autor tento posun k tvrdej rétorike ilustroval aj na konkrétnych vyjadreniach. Reč je napríklad o slovách prominentnej aktivistky Hany Fábry, ktorá odprisahala, že by proti exministrovi financií Ladislavovi Kamenickému zo Smeru za vyjadrenia o LGBT komunite použila zbraň.

Gašparovič tiež poukázal na text publicistu Arpáda Soltésza. Z neho vyplynulo, že podobne, ako je expremiér Robert Fico zodpovedný za vraždu Jána Kuciaka, analogicky je vraj verejná povaha Igora Matoviča zodpovedná za aktuálnu dvojnásobnú vraždu.

https://standard.sk/264949/liberali-zneuzitim-tragedie-na-politicke-ciele-rozputali-vojnu-so-spolocnostou-dosledky-mozu-byt-vazne/

Čo vlastne SIS robí?

Pripomeňme, že SIS získava a poskytuje informácie o najzávažnejších ohrozeniach ústavného zriadenia, vnútorného poriadku a bezpečnosti, ako aj informácie zamerané na ochranu zahraničnopolitických a hospodárskych záujmov štátu. SIS sa podieľa na odvracaní bezpečnostných hrozieb proti SR, členským štátom EÚ a NATO.

Príslušníci SIS môžu v krajnom prípade objekty svojho záujmu bez ich vedomia fyzicky sledovať, nahrávať, odpočúvať a iným obdobným spôsobom narúšať ich právo na súkromie.

To, prečo konkrétne by sa mala spomenutá zložka štátneho aparátu venovať konkurenčným novinárom Štandardu, Tomek ďalej nerozvil.

Na snímke riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč odchádza po skončení Bezpečnostnej rady SR 27. apríla 2022 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Keď hystériu strieda hystéria

V krátkom komentári, ktorého celú verziu zverejníme nižšie, nám však adresoval viacero závažných výčitiek.

Pejoratívnym spôsobom nás napríklad obvinil zo „systematického šírenia hejtu“. To, na akom mieste a voči komu konkrétne sme nenávistné vyjadrenia použili, však rovnako nepodložil.

Foto: Facebook

Tomek nás – rovnako bez dôkazu – obvinil z toho, že sa Slovensko snažíme zmeniť na totalitný teokratický režim a „vygumovať 300 rokov pokroku“, hoci sa vo svojich textoch opierame výlučne o svetské, a nie náboženské tvrdenia, navyše prevzaté z relevantných svetových médií.

Tomek tiež implicitne konšpiroval o pôvode nedávnej investície do nášho vydavateľstva. Narážal tým na riadne oznámený vklad zo strany švajčiarskeho spolumajiteľa Štandardu, spoločnosti Saidler & Co. Aj na túto investíciu by sa podľa jeho mienky mala zamerať SIS.

Faktom je, že samotný Denník N vo svojom nedávnom článku týkajúcom sa aj finančného pozadia Štandardu žiadne relevantné pochybnosti nepriniesol.

https://standard.sk/243705/standard-vstupuje-do-novej-epochy/

Ďalšie články