Nový text z Vatikánu o synode prináša viac otázok ako odpovedí

Vatikán predstavil pracovný dokument pre ďalšiu etapu prebiehajúcej synody. Generálny sekretár Synody kardinál Grech bránil kontroverzný obrázok so ženou v kňazskom rúchu a s chlapcom s dúhovým nápisom Pride.

312462598_516613646696917_7530810137236879091_n Na prezentácii dokumentu pre ďalšiu fázu synody vo Vatikáne. Foto: Bohumil Petrík

Vo Vatikáne predstavili pracovný dokument pre nadchádzajúcu etapu prebiehajúcej mnohoročnej synody. Názov dokumentu prevzali z biblickej knihy Izaiáš (54, 2): „Rozšír priestor svojho stanu.“ Text uznáva, že mnohí veriaci sa nezapojili do synodálneho procesu v prvej etape, ktorá sa odohrala v diecézach.

Autori textu ako dôvody vymenúvajú strach, odpor či ignoranciu. Spíkri na prezentácii priznali, že na začiatku procesu minulý rok mnohí nechápali, čo je synoda, no teraz sa to už vyjasnilo a chápeme, čo je synodálny štýl cirkvi, v ktorom je „našou povinnosťou rešpektovať pozíciu druhých“.

Synodalitu mnohí chápu ako decentralizáciu cirkvi, posilnenie miestnych štruktúr a priamu a väčšiu účasť laikov. Slovo synoda pochádza z gréčtiny a značí spoločnú cestu, no občas sa prekladá aj ako zhromaždenie. Pápež František spustil synodu minulý rok a nedávno ju predĺžil o rok.

„Uvedomili sme si, koľko času treba na to, aby sme rástli ako synodálna cirkev. Pomyslite na odpor z minulého roku a paradoxné, až temer pejoratívne frázy ako Synoda o synodalite, akoby šlo o samoreferenčnú skutočnosť. Koľkokrát sme to počuli od tých, ktorí tomu nerozumeli!“ povedal konzultant synody jezuita Giacomo Costa na predstavení vo vatikánskom tlačovom stredisku.

„Synoda o synodalite“ je pritom stále jeden z oficiálnych názvov synody.

https://standard.sk/112109/vatikan-predstavil-nevidany-dokument-chce-vacsiu-ucast-zien-a-laikov/

Synodálne otázniky: chýbajúce správy a žena-kňazka

Dokument „Rozšír priestor svojho stanu“ vzišiel z podnetov a návrhov, ktoré do Vatikánu zaslali národné biskupské konferencie z celého sveta. Dve konferencie však správy neodovzdali. Generálny sekretár Synody kardinál Mario Grech odmietol povedať, o ktoré ide:

„Neviem povedať, prečo to spravili, lebo majú na to svoje dôvody. Chcel by som ich poznať, no myslím si, že sú to objektívne dôvody, a nie cirkevné.“

Aktuálna synoda vyvoláva mnoho otáznikov. V septembri generálny sekretariát Synody na sociálnej sieti zverejnil obrázok, kde je žena oblečená v kňazskom rúchu a muž nosí tričko s dúhovým nápisom Pride (hrdosť, pýcha). Napriek vlne kritiky ilustráciu nezmazali. Americká novinárka sa na tlačovej konferencii opýtala práve na túto kontroverziu. Kardinál Grech odpovedal:

„Počúvame každého. Ak si prelistujete dokument, (uvidíte, že) nehovoríme len o obrázkoch, ale o obsahu, a ak hovoríme, že nikoho a nič nevylučujeme, je naša zodpovednosť brať na vedomie všetky hlasy v tomto osobitnom okamihu. Inak by ste nás mohli kritizovať, že nie sme načúvajúca cirkev. Sme načúvajúca cirkev a teraz nerobíme žiadne rozhodnutia.“

Nízka účasť v diecéznej fáze

Aj keď autori textu píšu, že účasť v diecéznej časti bola vyššia než akékoľvek očakávania, keď sme sa pýtali na čísla, nevedeli nám ich povedať. V niektorých krajinách sa totiž zapojilo len jedno percento ľudí, a to v USA, Anglicku a Walese, Luxembursku a podobné čísla vraj boli i v Belgicku či vo Francúzsku. Nízku účasť priznali v uplynulých dňoch kardináli Matteo Zuppi, predseda Talianskej biskupskej konferencie, ako aj Jean-Claude Hollerich z Luxemburska. Ten je generálnym spravodajcom Synody, presnejšie takzvaného 16. všeobecného riadneho zasadnutia Synody biskupov, ktoré bude v rokoch 2023 a 2024.

To vyvoláva obavy, že synodálny proces je málo reprezentatívny. Navyše, mnohí veriaci sa sťažovali, že návrhy a idey, ktoré vyjadrili počas synodálnych stretnutí v ich diecézach, sa nezahrnuli do záverečných správ, ktoré do Vatikánu zaslali národné biskupské konferencie.

Počas debát na lokálnej úrovni v diecézach sa neraz objavila téma žien a aj svätenia žien za diakonky. Kardinál Grech miernil akékoľvek očakávania:

Na prezentácii dokumentu pre ďalšiu fázu synody vo Vatikáne. Kardinál Grech je v strede. Foto: Bohumil Petrík

„Nemôžeme predvídať závery synody. Tie (návrhy), ktoré k nám prišli, sme akceptovali a zahrnuli do tohto dokumentu. Je to ešte stále materiál, nad ktorým treba uvažovať, a všetko pôjde na biskupskú synodu, kde majú zodpovednosť pastieri. Vôľa, aby sa celý Boží ľud mohol zúčastniť na živote cirkvi, má pre mňa hodnotu. Ako sa vyjadrí – taký očakávam príspevok synody,“ vysvetlil kardinál Grech.

Nemecká synoda

Synoda, ako ju zamýšľal pápež Pavol VI. počas Druhého vatikánskeho koncilu a po ňom, je odlišná od toho, ako sa teraz presadzuje, komentovali niektorí vatikanisti. Prebiehajúca synoda o synodalite sa môže stať trvalou synodou. O dôležitých témach by vraj už nediskutovali otvorene biskupi a odborníci ako na riadnom koncile, ale ktokoľvek a kedykoľvek počas početných debát a akékoľvek návrhy by sa len ďalej posunuli bez usmernenia autority.

https://standard.sk/242701/synodalna-cesta-v-nemecku-nie-je-progresivna-no-naivna-zbytocna-a-odtrhnuta-od-zivota-ludi/

Rastúcu kritiku a nepokoj vzbudzuje takzvaná Synodálna cesta v Nemecku, ktorá otvorene predstavuje návrhy v rozpore s náukou cirkvi. Preto jej viacerí kardináli a biskupi z iných krajín napísali niekoľko bratských, napomínajúcich listov. Začiatkom mesiaca sa „v atmosfére veľkej srdečnosti“ stretlo vedenie Nemeckej biskupskej konferencie a Generálneho sekretariátu Synody.


Ďalšie články